söndag 23 september 2018

OS i Batumi – invigningen

Ryska delegationen anlände till Batumi i ett flyg – som synes med Fide-logga – som ryska staten ställt till förfogande. Sergej Karjakin i främsta ledet. Foto: ruchess.ru

Ikväll var det en bombastisk invigningsceremoni i Batumi. Efter sång, tal och dans kallades Vishy Anand och Nana Dzagnidze upp på scenen för att dra lott om färger i morgondagens rond 1. Anand plockade fram en vit låtsaspärla ur ett låtsassnäckskal vilket innebär att USA:s lag i öppen klass har vit på bord 1. I alla matcher med udda nummer har det högre rankade laget följaktligen vit på bord 1. Dzagnidze plockade fram en svart pärla vilket innebär att topprankade Ryssland har svart på bord 1 i damklassen.

Matchlottningen publiceras i morgon förmiddag. Det är klart att Sveriges båda lag får möta betydligt lägre rankade lag, och förväntningarna kan gott ställas därefter.

Ryska schackförbundet var först med att lämna in en protestskrivelse till organisationskommittén med kopia till tillförordnade Fide-presidenten Georgios Makropoulos. Ryska lagen är inkvarterade på Hilton Hotel och det är nattklubben Boom Boom Beach på andra sidan gatan som är problemet. Det tycks vara rock'n'roll dygnet runt och volymen är inte måttlig. Den ryske delegationsledaren, ryska schackförbundets ordförande Andrej Filatov, betraktar förhållandena som oacceptabla. De amerikanska lagen och andra topplag bor på samma hotell, så ryssarnas synpunkter på nattklubbsverksamheten delas förmodligen av många OS-deltagare. Nattsömnen är i fara.

Och apropå det: invigningsceremonin avslutades med en version av My Way som lät mer Sid Vicious än Frank Sinatra.

Vad gäller direktsändningen så är planen att samtliga partier ska direktsändas! Måtte det fungera.

Resultatservice öppen klass
Resultatservice damklassen 

Uppdatering rond 1
Öppen klass: Sverige-Thailand 4-0
Damklassen: Sverige-Hongkong 4-0