onsdag 26 september 2018

OS i Batumi – rond 3

Inna Agrest, säkert ankare i svenska damlaget. Foto: batumi2018.fide.com

Den match som tilldrog sig störst intresse i dagens rond – åtminstone i kommentatorstudion – var den mellan USA och Nederländerna i öppen klass. Kommentatorerna Sopiko Guramishvili och Ivan Sokolov bor sedan många år tillbaka i Nederländerna, och det var rätt klart var de hade sina sympatier. Sopiko är dessutom gift med förstabordsspelaren Anish Giri som idag hade vit mot Fabiano Caruana.

Sopiko förklarade med ett leende att hon inte tänkte avslöja några familjehemligheter kring öppningen. Ivan suckade för sin del tungt när det blev en variant i Berlinförsvaret med dystert remiförflutet. Och visst blev det remi. Matchen avgjordes i praktiken när Jorden van Foreest satte bort sig:

Sam Shankland, USA – Jorden van Foreest, Nederländerna 
Svart drar

37...Lb2??
Det låg tappade hakor i kommentatorstudion. Sokolov menade att det fanns många drag som hade säkrat remin; han kastade in 37...Lb4 och 37...h5. Efter partidraget är det kört.
38.Lxb2 Sc4+ 39.Ke2 Sxb2 40.Lb3Springaren är fångad. Bondeslutspelet efter 40...Sc4 41.Lxc4 dxc4 42.Kd2 är förlorat.
40...b6 41.Kd2 h6 42.Kc3 Sxa4+ 43.Lxa4 Kf8 44.Kd3 Ke7 45.Ke3 Kf8 46.Kf4 Kg7 47.Kg447...uppg.
Vit kan starta en bondestorm understödd av kungen och löparen. USA vann matchen med 3–1.

Vladimir Kramnik klev in på scenen i sitt första parti och han var den ende i ryska laget som lyckades vinna i matchen mot Georgiens andralag. Övriga partier slutade i remier. Det går trögt för Ryssland även i damklassen där det topprankade ryska laget förlorade mot Uzbekistan igår.

Sverige – Egypten 2,5–1,5 
Nils Grandelius – Bassem Amin remi 
Tiger Hillarp Persson – Ahmed Adly remi 
Hans Tikkanen – Adham Fawzy 1-0 
Erik Blomqvist – Abdelrahman Hesham remi

Nils hade mött Wasa SK:s Bassem Amin två gånger tidigare. Vid OS i Baku för två år sen segrade Bassem, och Nils fick revansch i våras i Sharjah Masters. I dagens uppgörelse uppstod ett slutspel där Nils fick kämpa bonde under, men han lyckades hålla remi. Den ende som bröt remiraden var matchhjälten Hans som pressade ner motståndaren på ett säkert sätt.

Sverige – Irak 2,5–1,5 
Inna Agrest – Sami Abbas al-Attraqchi 1-0 
Angelina Fransson – Sali Abbas Abdulzahra 0-1 
Nina Ziegler – Zainab Asif Abdulah al-Fayyadh remi 
Margo Zarytovskaya – Jamal Mohammed Abo al-Qamachi 1-0

Sverige var högre rankade på alla bord men när Nina var fyra bönder under utan kompensation såg det ut som om matchsegern satt långt inne. Inna är ett säkert ankare men på övriga bord svänger det vilt.

Dagens tema var ödesdigra bondebortsättningar i 24:e draget:

Sami Abbas al-Attraqchi – Inna Agrest 
Vit drar

Efter 24.Dh4? Sxd5 25.Dxe7 Sxe7 slog Inna vakt om bonderovet.

Angelina Fransson – Sali Abbas Abdulzahra 
Vit drar

Bondeförlusten efter 24.Le1?? Sxd4 var bara en föraning om orkanen efter 25.Tf2 Sc2, som svepte bort vits försvarsmöjligheter.

Resultat öppen klass
Partierna öppen klass
Rond 4: Sverige-Israel

Resultat damklassen
Partierna damklassen
Rond 4: Sverige-Moldavien

* * * * *

Georgisk OS-pytt

Presidentkandidaterna Nigel Short och Arkadij Dvorkovitj tycks komma bra överens. Foto: ruchess.ru

*** Vi närmar oss Fide-kongressens presidentval. Nyligen intervjuades presidentkandidaten Arkadij Dvorkovitj på BBC.Phiona Mutesi, Uganda. Foto: David Llada, batumi2018.fide.com

*** Phiona Mutesi föddes och växte upp i Katwe, en kåkstad i södra utkanten av Ugandas huvudstad Kampala. Det är ett av Afrikas värsta slumområden med öppna stinkande avlopp och brist på det mest elementära levnadsvillkor. Hennes far dog i aids när hon var ungefär tre år gammal; ingen noterade vilket år hon föddes. Phiona bodde i ett skjul tillsammans med sin mor och tre syskon.

En dag 2005 när nioåriga Phiona och hennes bror var ute på den dagliga jakten efter mat träffade de Robert Katende, en man som arbetade för en amerikansk hjälporganisation. Det fanns fotbollar men även schackspel i hans ruckel. Han bjöd in Phiona och hennes bror.

Phiona lärde sig schackreglerna men det var till en början inte pjäserna som lockade henne att göra dagliga besök där. Det var möjligheten att få en portion gröt. Men det visade sig snart att Phiona hade talang för schack och några år senare fick hon följa med ett lag till Sudan för en turnering. Det gick så pass bra att hon kvalificerade sig till Ugandas damlag som skulle i väg till OS i Chanty-Mansijsk 2010. Det öppnades en helt ny värld för Phiona: is, snö, hotell, en egen säng, restaurangmenyer.

Tim Crothers skrev boken The Queen of Katwe om Phionas resa från slummen till OS i Chanty-Mansijsk. Filmbolaget Disney köpte filmrättigheten och villkoren för Phionas familj förändrades i ett slag. Sedan dess har Phiona även spelat med i OS i Istanbul 2012, Tromsø 2014, Baku 2016 och nu deltar hon i Batumi. Efter sitt andra parti i Baku fick Phiona lämna Baku för att ge sig i väg till Toronto och premiärvisningen av Queen of Katwe.

Efter förlust och vinst i sina första partier i Batumi spelade hon idag upp en vinstställning, men angreppet rann ut i sanden och hon förlorade.

Phiona Mutesi, Uganda – Liana Aghabekian, Luxemburg 
Vit drar

Phiona slog vakt om fördelen med 24.Df4. Ännu bättre är 24.f6!. Partiet.