Jonny Hector har bott i Helsingör i många år men han är inte registrerad i Fide som medlem i rigsfællesskabet (riksgemenskapen), som omfattar Danmark, Färöarna och Grönland. Därför blev han inte Danmarksmästare när han förra helgen vann Danmarksmästerskapet i snabbschack på suveräna 7 av 7. Titeln gick i stället till Sune Berg Hansen på 5,5 poäng. Den här helgen kunde Jonny i alla fall ta med sig en SM-titel till riksgemenskapen på andra sidan Sundet.
För att vinna en turnering är standardreceptet att rädda en eller annan förlustställning och pressa fram vinst i remiställningar. Idag kastade båda huvudkonkurrenterna Jonny Hector och Roland Ekström in dessa ingredienser före lunch. I rond 7 var Jonny mycket illa ute mot Johan Sigeman:
Johan Sigeman – Jonny Hector
Vit drar
Efter 58.Txg7 Dxg6 59.hxg6 tog Johan ut remischackarna på sjunde raden. Det fanns en möjlighet att aktivera löparen i angreppet på ett avgörande sätt: 58.Dxh7+ Kxh7 59.Txg7+ Kh8 60.Th7+ Kg8 61.Tdg7+ Kf8 62.Ld2
analys
följt av Lxh6 med mattsättning.
I en artikel om Malmö Open 1983 i Schacknytt nr 1/1984 (1. Roland Ekström på maximala 6 poäng) skrev Harry Schüssler om Rolands slutspelsbehandling:
Genom snabbschack och blixtpartier har han fått en väldig säkerhet, framför allt i slutspelet. En jämförelse med Ulf Andersson ligger nära till hands, deras fingertoppskänslighet vad gäller spelets sista fas är frukten av ett evigt nötande. Med slutspel är det som med matematik: det anses mycket nyttigt men i praktiken får man sällan glädje av det. I den här turneringen träffar vi på undantaget som bekräftar regeln, av Rolands sex vinstpartier avgjordes hälften i rena tornslutspel.Jag tänkte på det där om Rolands tornslutspel när jag såg honom sitta med ett sådant i rond 7:
Bengt Svensson – Roland Ekström
Vit drar
Roland har laverat på Andersson-manér och så kom ögonblicket i brinnande tidsnöd när motståndaren tappade uppmärksamheten. Här måste 105.Kb3 spelas för att ordna remin. I stället följde 105.Kd2? Kb2 106.Tb8+ Ka3 107.Ta8+ Kb3 108.Kd3 Tc3+ 109.Kd2 Tc4 110.Tb8+ Tb4
111.uppg.
Två ronder senare satt Roland åter med ett tornslutspel och där hade han merbonde mot Gösta Svenn. Men Gösta fann det rätta försvaret och det hela slutade med patt. Det finns gränser för hur mycket vatten man kan krama ur en sten.
Roland Ekström slutade på andra plats i sin veterandebut. Foto: Lars Grahn
Mästerskapet avgjordes i praktiken när Roland förlorade mot Tomas Olsson i näst sista ronden.
Roland Ekström – Tomas Olsson
Vit drar
Det är hård press mot g2 och svart hotar att öka trycket med Lb5. 36.c4 är ett försök, men Roland valde ett mera drastiskt alternativ.
36.Txf4 exf4 37.Dxf4 Lb5! 38.Sf3?
Det leder till pjäsförlust, men det var hur som helst en förlorad ställning.
38...Tg4 39.Dxg4 Dxg4 40.c4 Le8 41.Te2 Lh5 42.Te3 Df4 43.Tb3 0-1
Till slut kunde Jonny vinna en poäng före Roland. Mästerskapet utvecklades som väntat till en duell dem emellan.
Om Johan Sigeman hävdar att han hade dålig utdelning på sina partier denna dag och om någon påstår motsatsen, så är jag beredd att ställa upp som Johans biträde i en eventuell rättegång. Bevismaterial B:
Johan Sigeman – Hans Frisk
Vit drar
Jag satt vid köksbordet hemmavid med mitt afternoon tea – grönt te och vattnet värms till 75 grader, inte mer – och var inte i tidsnöd. Min avspända tanke: spela 55.Lh5+!. I stället följde 55.Kf4 Kxh6, som i bästa fall för vit bara är en omväg till vinsten, men Johan fick än en gång nöja sig med remi. Snabbschack är en hård bransch.
Resultatservice
* * * * *
Pier Luigi Basso, turneringsvinnare i Amantea. Foto: grenkechessopen.de
AMANTEA. I fjol skakades italienskt schack av skandaler som handlade om köp och försäljning av poäng. Det urartade i en turnering, Montebelluna Open, där arrangören Pier Luigi Basso försökte bana väg för kompisen Andrea Stella till GM-normen. I den turneringen var Igor Naumkin, en rysk stormästare som bor i Italien, villig att förlora ett parti till priset av 200 euro. Motståndaren tackade nej till det erbjudandet. Det blev en rättegång där flera spelare fälldes. Basso blev avstängd från schack i fem månader, Naumkin i sex månader. Peter Doggers har skrivit om det på chess.com.
Basso är åter aktiv och i förra månaden tog han sin tredje och slutgiltiga GM-inteckning i Spilimbergo Open. Idag vann han Amantea Open. Deniz Arman avslutade med vinst mot Gu Xiaobing, en WGM från Kina, och kom på tionde plats med 5,5 poäng. Resultat och partier.
ANOGEIA. Det har varit tre stormästare på raken för Tom Rydström i Capablanca Memorial och tre förluster, i rond 6 mot David Alberto. Resultat och partier.