tisdag 18 september 2018

Valet är klart

Bledsjön i all sin glans. Foto:lakebled.info

Det är dags för en höstturnering, det har ingått i mitt program på senare år. Efter att ha betat av Malta Open ett antal gånger och efter Menton Open förra hösten föll mitt val nu på ett mästerskap på klassisk schackmark.

Säg Bled och schackhistoriker lyser upp. Bled 1961: Michail Tal vann en poäng före artonårige Bobby Fischer. Bled 1931: en av dåvarande världsmästaren Alexander Aljechins största triumfer. Akiba Rubinstein var inbjuden men överskred betänketiden. Då kontaktades Gösta Stoltz, som omedelbart skickade ett telegram i vilket han tackade ja. Lite senare samma dag hörde Rubinstein av sig, men då var det för sent.

År 1931 bodde spelarna på Grand Hotel och där genomfördes också de flesta ronderna. På just det hotellet arrangeras årets individuella veteran-VM 18–29 november. Anmälningstiden gick ut igår och jag anmälde mig i sista minuten. Jag gjorde inte om Rubinsteins misstag. Det finns tolv svenska spelare på deltagarlistorna med Nisse Renman, Jan-Olov Lind och Magnus Wahlbom i spetsen. Högst upp på listan i gruppen 65+ finns Anatoli Vaisser, Nuchim Rasjkovskij och Jevgenij Svesjnikov. Rankad på 91:a plats är min enda målsättning att ha skoj, det vill säga den ambitionsnivå som jag brukar vara inställd på. Men jodå, det skulle vara utomordentligt trevligt att uppfylla drömmen om att slå en stormästare ...

Det var för övrigt i Slovenien för sex år sen som dr Wademark medicinerade mig efter en olycklig start, hans lyckade examensprov. I den medicinska vetenskapens värld är han den ende kvacksalvare som jag har förtroende för. Men nu finns Hultsfreds stolthet inte med i deltagarlistan. Det innebär förmodligen att det inte blir någon slovensk slottsjakt den här gången. Drömmen om att inrätta ett schackhus i slottsmiljö börjar falna.

Enligt förhandsreklamen erbjuder Grand Hotel den vackraste kongresslokalen i Slovenien, och det är stort att slå sig ner och spela schack i salen där giganterna en gång i tiden framträdde. Jag har inget bildbevis men jag misstänker att det kan finnas kristallkronor ovan borden.

The Telegraph: 30 places in Europe you must see in your lifetime – Lake Bled, Slovenia

* * * * *

ANOGEIA. Som den lägst rankade i Capablanca Memorial får Tom Rydström ingenting till skänks. I rond 8 gick det tidigt snett mot Konstantinos Anagnostopoulos, och greken fick chansen att iscensätta en grym kungsjakt:

Tom Rydström – Konstantinos Anagnostopoulos 
Svart drar

26...Txf3+!
Det är starten på en vacker offerkavalkad.
27.gxf3 Dd2+! 28.Kxe4


28...Txe6+!
Och bara så. Svart kommer cirka två torn under, men det är förstås klen tröst för vits kung. Det är forcerad matt.
29.dxe6 Lc6+ 30.Kf5 Df4+ 31.Kg6 Le8+


32.uppg.
Resultat och partier.