fredag 28 september 2018

OS i Batumi – rond 5

I centrum: Fabiano Caruana och hans VM-sekundant Rustam Kasimdzjanov (förstabordsspelare i Uzbekistans OS-lag) flankerade av Hikaru Nakamura och Wesley So. Är Caruana i själva verket flankerad av tre kommande VM-sekundanter? Foto: batumi2018.fide.com

En del OS-debutanter har verkligen tagit för sig. Ta till exempel polackerna Jacek Tomczak och Kamil Dragun som tagit 8 poäng på 8 partier. Polen har vunnit sina fem matcher i likhet med Azerbajdzjan, Tjeckien och Ukraina. Sverige ligger på 47:e plats i öppen klass.

USA spelade oavgjort mot Israel och det var Fabiano Caruana som räddade en matchpoäng med sin eleganta vinst mot Boris Gelfand.

Fabiano Caruana, USA – Boris Gelfand, Israel 
Vit drar

31.Tf5+! gxf5 32.Dxf5+ Ke7 33.Tg7+ uppg.
Efter 33...Ke8 34.Dc8+ Dd8 35.Dc6+ stundar matt.

Sverige – Turkiet 1,5-2,5 
Nils Grandelius – Mustafa Yilmaz remi 
Tiger Hillarp Persson – Dragan Solak remi
Hans Tikkanen – Muhammed Batuhan Dastan 0-1 
Jonathan Westerberg – Vahap Sanal remi

Det började med tre remier. Två av dem var inte mycket att säga om: Nils och hans motståndare hade ett slutspel med olikfärgade löpare, medan det till slut stod två ensamma kungar på Jonathans bräde. Slutställningen i Tigers parti får betecknas som oklar.

I det läget satt Hans med en ställning med små överlevnadschanser. Det gick åt skogen och Turkiet vann matchen.


Efter tre förluster i följd inkasserade Angelina Fransson en säkert efterlängtad vinst. Foto: batumi2018.fide.com

Sverige – Bolivia 3,5-0,5
Inna Agrest – Daniela Cordero 1-0 
Jessica Bengtsson – Maria Ramirez remi 
Angelina Fransson – Jessica Molina 1-0 
Nina Ziegler – Samantha Mendoza 1-0

Jessica var den enda i laget som mötte en högre rankad motståndare och hon bidrog med en kampremi. I övrigt vinster och en övertygande matchseger.

Jessica Molina – Angelina Fransson 
Vit drar

38.Txg4?
Vits bästa chans att trassla var 38.Sf5!? gxf5 39.Txf5. Efter partidraget hade vit nog hoppats på 38...Sxg4 39.Dxg4 och vit har ett intressant motspel. Men Angelina fann vinstdraget.
38...Te3
Vits dam tvingas överge tornet eller offra sig.
39.Dxe3 Dxe3 40.Lg5 Sxg4 41.Lxe3 Sxe3Vit har inte kompensation för pjäsen. Bonden på f6 föll några drag senare och löparen kom ut från skamvrån.


Segerglädje efter matchen mot Bolivia: Anders Wengholm, Margo Zarytovskaya, Jessica Bengtsson, Inna Agrest, Nina Ziegler och Angelina Fransson. Foto: Björn Andersson

I damklassen är USA ensamt om att ha vunnit alla sina matcher. Sverige ligger på 56:e plats, det vill säga ungefär där laget rankningsmässigt hör hemma.

Resultat öppen klass
Partierna öppen klass
Rond 6: Sverige-Uruguay

Resultat damklassen
Partierna damklassen
Rond 6: Sverige-Albanien

I kväll och i natt är det dags för den traditionella Bermudafesten, som brukar ligga före vilodagen. Rond 6 spelas på söndag.