tisdag 4 september 2018

Juga di Prima och Capablanca

Maria Jose Yarur Rescaglio i Gibraltar 2016. Foto: Sophie Triay

Idag fick jag tipset från Kristian Eriksson att lyssna på en låt vars titel antyder vad den handlar om: Oh Capablanca. Det är en chilensk singer-songwriter med artistnamnet Juga di Prima eller rätt och slätt Juga som framför låten, och det är uppenbart att hon vet vad hon sjunger om.

Hennes riktiga namn är Maria Jose Yarur Rescaglio och hon är aktiv schackspelare med flera internationella turneringar bakom sig. I somras deltog hon i en turnering på Kreta, Palaichora Open, med mycket blygsamt resultat. Marias far har varit ordförande i chilenska schackförbundet så schackintresset har hon säkert fått inpräglat hemmavid. De har båda varit med i Gibraltarturneringen några gånger.

Här hade det varit skoj att publicera en partiställning med Maria som ena part, men hon är inte representerad i den partibas som jag brukar anlita. Hon är bättre vid mikrofonen än vid brädet, men entusiasmen fördelas kanske rätt lika på dessa båda aktiviteter. Man behöver ju inte ett mastigt elotal för att älska schackspelet.

Och nu är förstås alla nyfikna på låten – som framförs här.


Maria hade tagit med en ukulele till Gibraltar 2016. Foto: Sophie Triay


Anna Cramling Bellon och Maria i Gibraltar 2013. De håller upp ett av Marias albumomslag. Året innan slutade deras parti i Gibraltar remi. Foto: Sophie Triay


Chilenska schackförbundets dåvarande ordförande Daniel Yarur flankeras av Judit Polgar och dottern Maria. Foto: Judit Polgars Twitter

* * * * *

TRIESTE. Sergei Tiviakov måste vara en av världens mest vittberesta stormästare. Han dyker upp i alla möjliga öppna turneringar. Nu deltar Tiviakov i Trieste Open och han finns med i kvintetten som delar ledningen efter fem ronder på 4 poäng. Det finns en svensk spelare i sällskapet, Deniz Arman, och han står på 2,5 poäng. Resultatservice.

I rond 2 mötte Deniz den spanske stormästaren Latasa Jaime Santos, som är andrerankad i turneringen. Det gick snett i tidsnöden:

Deniz Arman – Latasa Jaime Santos 
Vit drar

33.h4?
Det fanns tid att först sätta kungen i säkerhet: 33.Kh2 b4 34.h4! b3 35.h5 Dc2 36.hxg6+ fxg6 37.De7+

analys

och eventuella vinstchanser är på vits sida.
33...Dxg3 34.h5 Dg5!


Det är viktigt för damen att ha full koll på fältet e7.
35.hxg6+ fxg6 36.Db7+ Kg8 37.Db8+ Kf7 38.d5 De7 39.Da8 De3+ 40.Kh1 Dc1+


41.uppg.