lördag 15 september 2018

Snabbschack-SM 50+ – dag 1

Johan Sigeman mot Gösta Svenn i deras premiärföreställning. Foto: Lars Grahn

”Är det din första veteranturnering?” var en fråga som jag ställde till flera deltagare i veteranernas snabbschack-SM 50+ i Lund. I de flesta fall visade det sig vara just det, premiär i vår klass. Det gällde bland andra bröderna Matti och Gösta Svenn, Johan Sigeman, Roland Ekström och Pia Fransson. Jonny Hector svävade lite på målet. Det kom som en överraskning för honom när han fick pris som bäste veteran i Västerås Open senast, det föresvävade honom nämligen inte att han ingick i den gruppen. Men nu spelar faktiskt även han sin första renodlade veteranturnering. Välkommen i gänget!

Roland Ekström spelar sin första turnering på svensk mark på decennier. Han vistas i Sverige ett par månader mellan ett lägenhetsbyte på Malta. Tidigare var han i många år medlem i SK Rockaden, nu representerar han Lunds ASK. Han framstod som en minneskonstnär när han upplyste mig om att vi drabbade samman i ett parti i mästarklassen vid SM i Lund 1974. Det hade jag absolut inget minne av. Det antyder att jag tack och lov har en väl fungerande förträngningsmekanism. Däremot minns jag mycket väl att jag slog Ingemar Schütz i den turneringen och att jag då försvarade mig med Philidors försvar och fann en listig dammanöver till b8 (jag har inte kvar partiprotokollet). Lustigt hur det fungerar i minnescellerna.

Jonny gick ut löst med remi mot Rune Evertsson – och den halvan ska tydligen stormästaren var tacksam för – men det blev bättre framåt eftermiddagen. I rond 5 vann Jonny mot andrerankade Roland och i dagens avslutande rond kunde Jonny befästa förstaplatsen:

Gösta Svenn – Jonny Hector 
Vit drar

Ett av dessa partier där vit spelar en gambit med c2-c4 varpå svart efter d5xc4 förväntas lämna tillbaka bonden vid ett senare tillfälle. Nu är det irriterande många som helt fräckt slår vakt om bonden på c4, och när Jonny lite senare fick ännu en bonde till skänks roterade blåljus kring vits ställning. Enligt Fritz kan vit få en gnutta motspel för bönderna med 13.Lh3, men Gösta gjorde ett drag som vid första anblicken ser ännu naturligare ut: 13.Td1? som besvarades med 13...Sg5!. Gösta valde att ge upp, för efter 14.De2 och dambyte har vit inte tillstymmelse till kompensation för bönderna.

Det är ju så med denna spelform: katastrofen lurar inte sällan om hörnet. Fråga bara Göstas klubbkompis Lars Madebrink:

Lars Madebrink – Lars F Olsson 
Vit drar

Efter 44.Ke3 har svart inte mycket att komma med. I stället följde 44.Kd5?? Te8 45.uppg. Vits kung har självmant klivit in i buren och svarts dam är redo för mattsättning.

Efter första dagens sex ronder leder Jonny Hector en halv poäng före Roland Ekström, Torbjörn Ivarsson och Bengt Svensson. Det blir fem ronder imorgon.

Resultatservice

* * * * *

Junior-VM i Gebze – rond 11

Juniorvärldsmästaren Parham Maghsoodloo råkade ut för en olycka i sista ronden. Foto: Amruta Mokal, wjcc2018.tsf.org.tr

Det blev inte någon glansfull defilering i mål för redan klare juniorvärldsmästaren Parham Maghsoodloo. Efter fantastiska 9,5 på tio förlorade iraniern i slutronden mot ryssen Andrej Esipenko.

I kampen om pallplatserna fick Johan-Sebastian Christiansen ge upp mot ryssen Sergej Lobanov när norrmannen hade en dam mot motståndarens tre. Det blev brons för Lobanov, silver för indiern Abhimanyu Puranik.

Martin Jogstad vann i sista ronden och slutade på 124: plats med 4,5 poäng. Efter dagens remi kom Anna Cramling Bellon på 54:e plats med 5,5 poäng. I flickklassen segrade ryskan Alexandra Maltsevskaja.

Resultat och partier. Martins och Annas resultat.

* * * * *

SUNNY BEACH. Inför dagens slutrond kollade Håkan Winfridsson upp Milton Pantzars möjligheter att ta en IM-inteckning, och han kom fram till följande:
Om Milton vinner sitt parti i sista ronden tar han en IM-inteckning. Han hade dock extrem otur i lottningen. Han kunde ha mött vilken spelare som helst med elotal (det höjs ju till 2050) om han vinner. Hade hans motståndare haft en enda elopoäng till hade det räckt med remi. Vid remi slutar hans prestation på 2449,44 före avrundning och den hade behövt vara 2449,50 som då hade avrundats uppåt till de 2450 som krävs.
Jag kan tänka mig att Milton gjorde en rejäl satsning på vinst i sista ronden och att det kan han bidragit till förlusten. Han och Isak Storme tog 5 poäng och slutade på plats arton respektive nitton. Bulgaren Radoslav Dimitrov segrade på 7 poäng. Det vimlade av norska juniorer i toppen. Resultatservice.

ANOGEIA. Efter de tre inledande remierna väntade ett tufft program för Tom Rydström i Capablanca Memorial: i rond 4–6 står fältets tre stormästare på programmet. Han förlorade igår mot Alexander Karpatchev och idag mot Daniel Fernandez.

Tom Rydström – Daniel Fernandez 
Vit drar

Angrepp och motangrepp. I partiet följde 26.fxg7 Tfe8 och g7-bonden förblev en sköld för svarts kung. Hela partiet. Enda chansen att konstra var 26.Tf1!? med idén Dg5.

Och imorgon ska Tom upp mot topprankade David Alberto. Hårda bud. Resultat och partier.

AMANTEA. Efter remi mot Laszlo Gonda i rond 7 fick Pier Luigi Basso sällskap på förstaplatsen av Jevgenij Vorobiov och Vladimir Burmakin. De står på 5,5 poäng. Deniz Arman står kvar på 3,5 poäng efter dagens förlust. Resultat och partier.