onsdag 12 september 2018

Junior-VM i Gebze – rond 8

Norrmannen Johan-Sebastian Christiansen är bäste nordbo på delad tredjeplats. Foto: wjcc2018.tsf.org.tr

Med dagens vinst tog iraniern Parham Maghsoodloo ett nytt steg mot JVM-titeln. Han har bara tappat en halva på de åtta ronderna och det var mot landsmannen Alireza Firouzja. Imorgon möter Maghsoodloo den femtonårige amerikanen Awonder Liang som intar andraplatsen på 6,5 poäng. Tre ronder återstår.

Martin Jogstad förlorade för tredje ronden i följd. Han hamnade i ett slutspel som var likt gårdagens på ett otrevligt sätt: lätta pjäser på brädet och lika antal bönder på ömse sidor. I båda fallen hade motståndarna en fribonde på c-linjen som utvecklades till ett segervapen.

Anna Cramling Bellon höll sig till sina rutiner och besegrade en lägre rankad motståndare, den här gången Lina Nassr från Algeriet. Anna står på 4 poäng i flickklassen, Martin på 2,5 i öppen klass.

Resultat och partier. Martins och Annas resultat.

* * * * *

Det tycks ha blivit min uppgift att leta upp svenska spelare i utländska turneringar – välkommen till källan! Jag har plockat fram min schackkikare och funnit svenskt deltagande i Bulgarien, Grekland och Italien:


Milton Pantzar ligger bra till i Sunny Beach. Foto: Lars O A Hedlund

SUNNY BEACH. Norska toppidrottsgymnasiets schackelever är iväg på en studieresa till Bulgarien. Milton Pantzar och Isak Storme finns med bland de 62 deltagarna i Kesarovski-Stanchev Memorial, en öppen turnering i Sunny Beach, Bulgarien. Båda har fått en bra start med 4 poäng efter sex ronder mot tufft motstånd. Imorgon möter Milton en av turneringens två stormästare, bulgaren Petar Velikov. Resultatservice.

ANOGEIA. Tom Rydström har rest till Anogeia på Kreta där han deltar i Capablanca Memorial, en sluten GM-turnering. Han är lägst rankad av de tio, och GM Alberto David är högst rankad. Tom inledde med remi mot D Gukesh, en indisk IM. Resultatservice.

AMANTEA. Efter Trieste Open har Deniz Arman fortsatt sin italienska odyssé och nu deltar han i Amantea Open. Där har det blivit en rivstart med två vinster och remier mot två högrankade spelare. I rond 4 bjöd andrarankade GM Laszlo Gonda remi med svart efter åtta drag: 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 a6 4.Lxc6 dxc6 5.0-0 Lg4 6.h3 h57.d3 (Efter 7.hxg4? hxg4 riktar svarts dam blicken mot h4. Välkänt.) 7...Df6 8.Le3 Lxf3 remi. En vilodag. Resultatservice.