tisdag 3 september 2019

Champions Showdown – dag 1

Garri Kasparov hade god anledning att vara besviken efter första dagens spel
i matchen mot Fabiano Caruana. Foto: Lennart Ootes

En slumpgenerator gav följande utgångsställning i första dagens spel i Champions Showdown:


Sedan fick spelarna en timme på sig att lägga upp en öppningsstrategi. De fick inte anlita datorer men de kunde slå sig samman med någon annan deltagare och analysera utgångsställningen. Där satt Garri Kasparov tillsammans med Peter Svidler, Fabiano Caruana med Levon Aronian och Hikaru Nakamura med Wesley So. Det rör sig om fyra separata matcher, så dessa par kommer inte att möta varandra under de fyra dagarna.

Mycket av uppmärksamheten kretsade kring Garri Kasparov, speciellt som han spelade upp fördelaktiga ställningar i de två snabbschackspartierna mot Fabiano Caruana. En ställning från första partiet:

Garri Kasparov – Fabiano Caruana 
Vit drar

Kasparov: ”Jag såg Td2 och sedan kastade jag en blick på klockan och bestämde mig för att vara praktisk.” 41.Td2 hade gett goda vinstchanser. I partiet följde i stället 41.cxd6 T8e2+ 42.Kf3 Te3+ remi.

I andra partiet spelade Kasparov som i fornstora dagar. Men han fick åter ont om tid ...

Fabiano Caruana – Garri Kasparov 
Svart drar

Svart har två merbönder och press. Det är klar vinst efter exempelvis 30...Te3. Det finns flera vinstvägar men Kasparov tyckte sig se en möjlighet att forcera fram en slutpunkt. Han spelade 30...Lxb2?? med tanken 31.Dxb2 Tb3. Men det blev något helt annat:
31.Tc5! Db4
Här fattade Caruana tag i a5-bonden och höll den i näven några sekunder innan han satte ner den på brädet igen. Han började tveka om han skulle slå den med damen eller tornet, alltmedan Kasparov satt och skakade på huvudet. Jen Shahade: ”Han har inget pokerface.” Sedan såg Caruana vinstdraget.
32.Txa5+ Kb633.Ta4
Och där är vinstdraget. Nu kan 33...Db5 besvaras med 34.De6+.
33...Db3 34.Dxb2 uppg.

Kasparov var synbarligen förkrossad. Vi kunde se hur hans dotter försökte trösta honom. Det hjälpte nu inte, Kasparov saknade energi när det var dags för de två blixtpartierna. Det blev ytterligare två tunga förluster. Den matchen verkar avgjord redan efter en av de fyra dagarna.

Rockad i Schack 960 är ett speciellt kapitel. I ett av partierna missade Caruana en stark rockad och förklaringen till det var enkel: ”Jag glömde att jag kunde rockera ...”

Peter Svidler har en klar ledning mot Leinier Dominguez – trots en olycklig start:

Leinier Dominguez – Peter Svidler 
Svart drar

Efter 87...Kg3? 88.Kxe3 remi frågade Dominguez genast Svidler varför han inte spelat 87...Sg2. Svidlers reaktion på den frågan framgår av bilden nedan:

Peter Svidler har uppmärksammats på den enkla vinstmöjligheten. Foto: Lennart Ootes

Och nu väntar en ny utgångsställning. Den byts dagligen.

Efter första dagen:
Fabiano Caruana – Garri Kasparov 5–1 
Wesley So – Veselin Topalov 4–2 
Peter Svidler – Leinier Dominguez 4,5–1,5 
Levon Aronian – Hikaru Nakamura 5,5–0,5

Partier
Turneringssajten
Schack 960 reglerna