måndag 30 september 2019

Världscupen – final och match om tredjeplatsen

Tejmur Radjabov fick inte ut något med vit i första finalpartiet men verkade
lika glad för det. Foto: khantymansiysk2019.fide.com 

Tejmur Radjabov hade preppat en variant för första finalpartiet (av maximalt fyra ordinarie) mot Ding Liren, men i sista stund började han tvivla på förberedelsen. I det läget tillgrep han ett säkert alternativ: han mer eller mindre kopierade något som de spelade för några månader sedan.

Tejmur Radjabov – Ding Liren 
Vit drar

Tjugosex drag spelade och de satt med samma ställning som de hade i Gasjimovs minnesturnering i april. Där följde 27.f3 Te2 28.c4 och Ding Liren tog en rejäl lutare i den fasen. Diagramställningen uppkom också i partierna Radjabov–Aronian, Wijk aan Zee 2015, och Caruana–Aronian, Baden-Baden 2019. Alla tre partierna slutade remi.

Den här gången spelade Radjabov 27.a4 viket han efteråt betecknade som en mycket beskedlig teoretisk nyhet. Efter 27...Te2 28.axb5 axb5 29.Lxd5+ cxd5 30.Td1 Txb2 31.Txd5 Tb3 32.f3 Txc3 33.Txb5 var det fram med nävarna och remi.

Partiet var undanstökat på ett tjugotal minuter och efteråt verkade de lika lättade. Ding Liren hade inte väntat sig att Radjabov skulle spela Marshallangreppet i Spanskt.

I matchen om tredjeplatsen blev det också teori lång väg och snabbt spel. Maxime Vachier-Lagrave försvarade sig inte oväntat med Grünfeldindiskt mot Yu Yangyi, som lät täckelset falla för teorinyheten 15.e5. Fransmannen hade ändå haft den ställningen på brädet hemmavid; han spelade de första 25 dragen på cirka fem minuter. MVL höll jämvikten och även det partiet slutade med delad poäng.

Finalen
Tejmur Radjabov – Ding Liren remi
Intervju med spelarna

Match om tredjeplatsen
Yu Yangyi – Maxime Vachier-Lagrave remi
Intervju med spelarna