torsdag 19 september 2019

Veteranernas lag-EM – rond 2

Nikolaj Pusjkov, Jevgenij Svesjnikov och Vladimir Zjelnin, tre blivande guldmedaljörer (sannolikt), på väg från White Flag Beach till Hotel Vespera och lunch. Foto: Lars Grahn

Morgondagg på balkongräcket, små lätta moln på himlen. Klockan är halv nio och hurtbullarna är redan igång.

Det jag framför allt saknar i hotellets frukostutbud är filmjölk och ordentlig müsli. Sten Bernhardsson kompletterar: det saknas även lax och wienerbröd. Vi har uppenbarligen olika frukostvanor. Restaurangen kommer inte upp på samma nivå som i Rhodos, men betyget är på det hela taget godkänt. Och jag tycker om mitt fräscha hotellrum. Jag får hitta på andra ursäkter för kommande förluster. Där sätter endast fantasin gränser.

Efter frukosten skulle Magnus Wahlbom och jag ta ”leksakståget” till själva staden Mali Losinj som går en gång i timmen. Turen tar en kvart. Efter att ha väntat förgäves i tio minuter drog vi den – som det skulle visa sig – korrekta slutsatsen att vi hade missat hållplatsens placering. Den var inte strax utanför receptionen utan hundra meter längre bort. En annan gång ...

För min del blev det en stärkande spatsertur på strandpromenaden. Borta vid White Flag Beach såg jag bland andra tre ryssar på badstranden: Nikolaj Pusjkov, Jevgenij Svesjnikov och Vladimir Zjelnin kopplade av i sanden. Jurij Balasjov var inte med och det hade jag inte heller väntat mig. Det ligger nog inte i hans natur att ligga på en badstrand. Han satt förmodligen ensam och rökte och filosoferade på en parkbänk.

Nisse Renman tycktes ha kommit över gårdagens remi. Hans bidrag till förstalagets seger med 3–1 mot Belgien:

Jan Rooze – Nisse Renman
Svart drar

26...Sf3+! 27.gxf3
Att bara lämna över kvaliteten på e1 kommer knappast i fråga. Lika bra att syna.
27...Dg5+ 28.Kh1 Dxd5 29.f4 Lh5
Porten till f3 är vidöppen och det avgör saken.
30.Dd2 Lf3+ 31.Kg1 Df532.uppg.
Efter 32.Kh2 Tbd8 körs vits dam upp på läktaren. 33.Dc2 kan besvaras med 33...Lxf4+ 34.exf4 Dxf4+ 35.Sg3 Td2 och det är kört. Sammalunda efter 33.Dc1 Te6 34.Txb7 Tg6.

Tredjelaget mötte Österrike som var högre rankade på alla bord. Men Peter Carlsten, Per Ahlström, Peter Dalling och Bertil Pålsson såg till att ordna remier över hela linjen. Snyggt. Och andralaget vann med 3-1 mot finska Northern Moves.

Imorgon möter vårt förstalag Finland med stormästarna Yrjö Rantanen och Heikki Westerinen på toppborden.

Resultat
Partier

* * * * *

GP-turneringen i Skolkovo – rond 8

Pia Cramling, en av dagens vinnare i Skolkovo. Foto: David Llada 

Pia Cramling dribblade bort Marie Sebag och har fått sällskap av fransyskan och två till längst ner i tabellen. I toppen ser det ut att bli en kamp om förstaplatsen mellan Ju Wenjun och Humpy Koneru med tre ronder kvar.

Alla tornslutspel är inte remi. I rond 8 uppstod tornslutspel i tre av partierna. Två av dessa kunde mycket väl ha slutat med remi, men det brast i tekniken. Ett av exemplen:

Valentina Gunina – Kateryna Lagno 
Svart drar

Remiplanen för svart är att låta kungen ta hand om g-bonden så att h-bonden kan få fritt fram, och sedan offra tornet på b-bonden. Då gäller det att vits kung inte kan krångla till det. Det var sådana tankar jag fick leka med i gårdagens tornslutspel mot Nisse Renman. Nu behövdes den strategin inte iscensättas för att ordna remin. För Kateryna Lagnos del gällde att först köra bort vits kung så långt bort från kungsflygeln som möjligt. Här är remivägen: 76...Te5+ 77.Kd3 (77.Kd4 Te2) 77...Td5+ 78.Kc3 Kg3 79.Tb2 Tf5 80.b5 Tf2 81.Txf2 Kxf2 82.b6 Kxg2 83.b7 h3 84.b8Q h2

analys

och en känd remiställning. I stället följde:
76...Kg3?
Det tappar ett avgörande tempo.
77.Tb2 Te5+ 78.Kd4 Tf5 79.b5 Tf2När tornet går till f2 i remivarianten står vits kung på c3. Det är en himmelsvid skillnad.
80.Txf2 Kxf2 81.b6 Kxg2 82.b7 h3 83.b8Q h2 84.Qb7+ Kg1 85.Qb1+ Kg2 86.Qc2+ Kg187.Ke3! uppg.

Rond 8
Ju Wenjun – Alexandra Kosteniuk 1-0 
Alexandra Goryatjkina – Alina Kasjlinskaja remi 
Pia Cramling – Marie Sebag 1-0 
Antoaneta Stefanova – Harika Dronavalli remi 
Elisabeth Pähtz – Humpy Koneru 0-1 
Valentina Gunina – Kateryna Lagno 1-0

Partier

Ställningen efter åtta ronder:
Ju Wenjun 6,5; Humpy Koneru 6; Alexandra Goryatjkina 5; Valentina Gunina och Kateryna Lagno 4,5; Elisabeth Pähtz och Harika Dronavalli 4; Alexandra Kosteniuk 3,5; Marie Sebag, Antoaneta Stefanova, Alina Kasjlinskaja och Pia Cramling 2,5 poäng.

Rond 9 (fredag kl. 14)
Kateryna Lagno – Ju Wenjun 
Humpy Koneru – Valentina Gunina 
Harika Dronavalli – Elisabeth Pähtz 
Marie Sebag – Antoaneta Stefanova 
Alina Kasjlinskaja – Pia Cramling 
Alexandra Kosteniuk – Alexandra Goryatjkina