fredag 20 september 2019

Veteranernas lag-EM – rond 3

Cappuccino med hamnutsikt i Mali Losinj: Jag, Peter Dalling och Magnus Wahlbom.

Det händer inte sällan och jag blir lika glad varje gång gamla prenumeranter på Schacknytt berättar om sin uppskattning av tidskriften. Jag grundade Schacknytt 1970 och var dess redaktör i tjugo härliga år. Igår var det min finländske motståndare Leo Peltola som förklarade att han var mångårig prenumerant på tiden då det begav sig. Idag var det min danske motståndare Claes Løfgren som hade tagit med sig andra årgången av Schacknytt snyggt inbunden. Han önskade att jag skulle skriva något på försättsbladet och signera. En minnessak från stenciltiden. Schacknytt fick med tiden en större upplaga än TfS och en tredjedel av prenumeranterna kom Danmark, Finland och Norge.

Claes och jag spelade ett tufft remiparti och vid efteranalysen förvånades jag av att en nackflåsare kom med det ena goda förslaget efter det andra. Till slut var jag tvungen att vända på huvudet och kolla vem det var som berikade efteranalysen. Det visade sig vara mästerskapets högst rankade spelare, den legendariske Jevgenij Svesjnikov. Den gubben visste vad han talade om. Det är sådant som händer på dessa veterantävlingar, det är en del av charmen. Sverige är den nation som har flest lag i gruppen 65+ och ändå förvånas jag över att inte fler svenska veteraner har valt att hänga med till Kroatien.

Svesjnikovs lagkamrat Jevgenij Kalegin var illa ute i matchen mot Tyskland:

Christof Herbrechtsmeier – Jevgenij Kalegin
Vit drar

Kalegin kom billigt undan efter 37.Td8+. Det hade blivit andra bullar efter 37.Lg7+!, till exempel 37...Ke8 38.Te7+ Kd8 39.Lxe5 Tc5 40.Lf6

analys

eller 37...Kg8 38.Te7 Te1+ 39.Kg2 Sd3 40.Sf6+ Txf6 41.Lxf6

analys

I båda fallen med vinst för vit.

Partiet slutade remi och Ryssland vann med 3–1. Ryssland befäste sin ledarposition i gruppen 65+ och möter Finland imorgon.

Förstalaget spelade fyra remier mot Finland. Andra- och tredjelaget förlorade med 1–3 mot danska lag: Roskilde-Skive respektive SK 2012. Nisse Renmans parti var ett av rondens sist avslutade. Bengt Hammar myntade begreppet ”Nisses fjäderpress” på 1970-talet, och enligt Nisse själv var det det som gällde idag. Han bjöd remi men motståndaren Yrjö Rantanen hörde det inte så de spelade runt trettio drag till före handskakningen.

Innan ronden blev det ett framgångsrikt försök att komma med ”leksakståget” till själva stadskärnan. Där kunde vi njuta av cappuccino och hamnutsikten. Rofylld semesterkänsla. Och imorgon ska vi po (skånska, inte tryckfel) det igen.

Resultat
Partier

Resenärer på ”leksakståget”: Helge Wademark och Sten Bernhardsson.
Foto: Sven Nordenström