söndag 22 september 2019

Veteranernas lag-EM – rond 5

Ryssland mot Sveriges förstalag (bord 4 närmast kameran). Foto: Inger Stolth 

På den stora balkongen som löper i anslutning till spellokalen på Hotel Aurora finns några bräden för efteranalyser och en liten avdelning för rökare. När Jan Rooze och jag hade klarat av efteranalysen igår av vårt parti, ville han berätta något om sitt frustrerande arbete som Fides Senior Chess Director. Hans besvikelse har med oärliga Fide-kommittéledamöter att göra. Löften som inte hålls. Sådant ser man ju lika ofta på nationell nivå.

När vi skulle tala ostört passerade vi Jurij Balasjov som satt och rökte. Av stormästarens kroppsspråk drog jag slutsatsen att han stod dåligt mot Yrjö Rantanen. Rooze behärskar flera språk, även ryska, och han böjde sig ner och sa något till dystergöken. Han fick en grymtning till svar. Sedan förlorade Balasjov partiet.

Idag var frågan vem av ryssarna som skulle stå över i matchen mot Sveriges förstalag. Efter att ha sett balkongscenen förklarade jag för Nils Åke Malmdin att jag var beredd att slå vad om att Balasjov inte skulle spela. Jag kunde satsa 2 kuna på det. Nils Åke antog vadet men ville höja insatsen till 5 kuna (drygt 7 svenska kronor) och han satsade pengarna på att Jevgenij Kalegin inte skulle spela. Jag är egentligen inte någon gambler på spelmarknaden, men ibland får man rucka på sina principer. Vi hade båda fel: Nikolaj Pusjkov stod över.

Balasjov hade återhämtat sig efter gårdagens umbäranden så pass att han spelade remi med Nisse Renman. Malmdin spelade remi med badstrandsprepparen Vladimir Zjelnin, och det var vad Sverige fick ut av matchen poängmässigt. Ett nytt steg mot guldet för ryssarna.

I följande ställning anar jag hur schweizaren Dragomir Vucenovic tänkte.

Dragomir Vucenovic, Schweiz – Matthias Kierzek, Tyskland 
Vit drar

Jag tror att Vucenovic funderade på 25.La3 men lät det falla på grund av svaret 25...Txc2. Han spelade i stället 25.Tc1 och förlorade så småningom. Men det hade lönat sig att inte avfärda La3 i första taget. Det leder nämligen till vinst efter 25.La3 Txc2 26.Dxc2! Dxc2 27.Tc1! Dxc1+ (27...Dxe4 28.Tc8+ Sf8 29.Lxe7) 28.Tc1

analys 

och vit vinner pjäs hur man än vänder och vrider på det. Det handlar bland annat om åttonde raden.

Resultat
Partier

* * * * *

Världscupen – rond 4, särspel


Levon Aronian har gått vidare till kvartsfinal. Foto: khantymansiysk2019.fide.com 

GÖSTA SVENN:
De yngsta var längst kvar. I sista blixtpartiet satsade polacken på Aljechins försvar och fick omsider problem mot fyrbondevarianten.

Jeffery Xiong - Jan-Krzysztof Duda 
Vit drar

22.Ld3!
Efter 22.Lxd1 löser svart knuten med det finurliga hästhoppet 22...Sf5! som hotar diverse ting. Svart vinner tillbaka pjäsen.
22...Se2+ 23.Lxe2 Lxe2 24.Lxh6


24...Td1+??
Fel ordning på schackarna i hastigheten. Med 24...Dc5+! 25.Le3 Td1+ 26.Kf2 Df8+! hade svart klarat sig. Det är ju matt om kungen slår löparen.
25.Kf2 Df8+ 26.Sf3
Skillnaden är att vit har kunnat bibehålla trycket mot g7. Dubbelhotet avgör eftersom svart förlorar damen i varianten 26...Lxf3 27.Txg7+ Kh8 28.Th7+!.
26...Td7 27.Kxe2
och vit vann strax.

Dessförinnan hade det azerbajdzjanska derbyt avgjorts i tiominutersduellen.

Sjachrijar Mamedjarov - Tejmur Radjabov 
Svart drar

Sjach hade attackerat alltför vilt och nu kom riposten:
40...Txe4! 41.Tf1 Tb3
Svart vägrar låta vit avböja damoffret.
42.Txh4 Txh4+ 43.Kg1 Lxd4+ 44.Tf2 Tb2 45.uppg.

Även armeniern Aronian tog sig till kvartsfinalen, och det genom att hjälpa fram sin fribonde på a-linjen på ett elegant sätt. Just det som han missade att göra i sitt glansparti mot Mamedjarov i Zagreb i juni.

Quang Liem Le – Levon Aronian 
Svart drar

52...Ld5! 53.Lxd5 Txd5 54.Sxd5 a2 55.Kf4 a1D 56.Kxe4 Dh1+ 57.uppg.

Resultat
Kvartsfinaler
Partier

* * * * *

GP-turneringen i Skolkovo – rond 11

Humpy Koneru vann den första av de fyra GP-turneringarna. Foto: David Llada 

Finalpartiet mellan Humpy Koneru och Ju Wenjun blev remi utan större dramatik. Det innebar att Koneru tog hem förstapriset.

Rond 11 
Humpy Koneru – Ju Wenjun remi 
Harika Dronavalli – Kateryna Lagno remi 
Marie Sebag – Valentina Gunina remi 
Alina Kasjlinskaja – Elisabeth Pähtz 0-1 
Alexandra Kostenjuk – Antoaneta Stefanova 0-1 
Alexandra Gorjatjkina – Pia Cramling 1-0

Partier

Slutställningen:
Humpy Koneru 8; Alexandra Gorjatjkina och Ju Wenjun 7,5; Kateryna Lagno 6,5; Elisabeth Pähtz och Valentina Gunina 6; Harika Dronavalli 5; Alexandra Kostenjuk och Alina Kasjlinskaja 4,5; Marie Sebag och Antoaneta Stefanova 4; Pia Cramling 2,5 poäng.