tisdag 10 september 2019

Invigning i Chanty-Mansijsk

Lottdragning och Ding Liren fick svart. Foto: khantymansiysk2019.fide.com 

Måndag kväll var det invigningsceremonier i Chanty-Mansijsk. Den högst rankade i världscupen, Ding Liren, klev upp på scenen för lottdragning av färger. Han drog en svart pjäs så han inleder med svart mot en FM från Australien vid namn Shaun Press. Nils Grandelius har vit i första partiet mot ryssen Alexander Rashmanov, som jag presenterade i lördags.

Av de 128 deltagarna i världscupen kommer 28 från Ryssland jämfört med 10 från Indien, 7 från Kina och 6 från USA. Ryssland har bara en spelare bland världens topp 10 – världsfemman Jan Nepomnjasjtjij – men bredden ... Yngst är 14-årige Nodirbek Abdusattorov från Uzbekistan, han är några månader yngre än indiern Nihal Sarin.

Det ligger 1,6 miljoner dollar i prispotten, motsvarande drygt 15 miljoner kronor.

Matcherna


På den inledande presskonferensen fanns bland andra Boris Gelfand (som vann världscupen i Chanty-Mansijsk för tio år sedan) och Fide-presidenten Arkadij Dvorkovitj. Foto: khantymansiysk2019.fide.com 

* * * * *

Pia Cramling i Skolkovo

Pia Cramling har en plats i damernas GP-serie. Foto: feda.org 

Pia Cramling befinner sig också i Ryssland. Hon är med i den första av damernas fyra GP-turneringar som spelas i Skolkovo och börjar onsdag klockan 14. Det är tolv spelare i varje turnering och var och en av de sexton uttagna är med i tre av turneringarna. För Pias del blir det också spel i Monaco och Lausanne. De två främsta i GP-serien garanteras platser i damernas kandidatturnering 2021.

När Monaco tilldelades en av turneringarna, så fick arrangörsklubben Cercle d'Echecs de Monte Carlo chansen att nominera en av de sexton. Valet föll av naturliga skäl på mångåriga medlemmen Pia Cramling. Hon har bland annat representerat CEMC i Europacupen för klubblag, damklassen, tio gånger. Sju gånger åren 2007–2018 har det blivit guld. (Bland ett 60-tal medlemmar i klubben finns för övrigt också smålänningen Carl Johan Ribbegren.)

Rond 1 (onsdag kl. 14)
Pia Cramling – Ju Wenjun 
Antoaneta Stefanova – Alexandra Goryatjkina 
Elisabeth Pähtz – Alexandra Kosteniuk 
Valentina Gunina – Alina Kasjlinskaja 
Kateryna Lagno – Marie Sebag
Humpy Koneru – Harika Dronavalli

Turneringssajten

* * * * *

Överraskande födelsedagspresent


Foto: Lisa 

En tomathandlare på Möllevångstorget som dog för många år sedan och vars namn jag har glömt gav ut en bok där han skrev om olika Malmöoriginal. Min mormor fick ett eget kapitel. Mitt minne av boken – som inte finns i min bokhylla – är att den innehåller en mängd skrönor. En gick ut på att min mormor Anna hade ett barn med en eller annan kung. Det tål att skämtas om. I själva verket var min mormors liv allt annat än kungligt. Snarare motsatsen.

Hur som helst, en av mina födelsedagspresenter häromdan innehöll något högst oväntat. Bilden som medföljde presenten (nedan) – den är för övrigt tagen när jag prövade en hoppmatta i Köpenhamn – antyder vad det handlar om. En dna-analys. Jag blev topsad. Det hela genomfördes efter desserten men det kan knappast påverka resultatet.

Jag har förvarnat en del av mina vänner att de får börja träna på hovbugning inför kommande möten med mig och min avkomma. Men risken med att ha en mor som växte upp i Lomma och en far i Norra Grönby är kanske att mina gener pekar på ett dussin generationer med lantisar. Med tanke på att Skåne tillhörde Danmark för bara 351 år sedan så rör det sig kanske mest om danska lantisar. Det lär dröja ett tag innan vi får besked. Min jakt på ett slott kan komma att aktualiseras.

Bland övriga presenter: ett par hantlar. Jag orkar inte bära ner hantlarna i källaren så det är väl lika bra att jag försöker använda dem. Efter ulnaris-operationen för ett antal år sedan anar jag nu framtida muskelbristningar och en ny ursäkt för presumtiva förluster.

Lyckligtvis var det inte 71 ljus i födelsedagstårtan. Man ska vara rädd om lungorna. Mina kära döttrar tyckte att vi skulle börja om från början med ett ljus. De har uppenbarligen goda förnuftighetsgener.


Bildkollage: Lisa och Moa