fredag 13 september 2019

Världscupen – rond 2, första partiet

Hikaru Nakamura - en av dagens förlorare i Chanty-Mansijsk.
Foto: khantymansiysk2019.fide.com

Idag fick Jan Gustafsson och Lawrence Trent god hjälp med kommenteringen av Magnus Carlsen, och som vanligt var världsmästaren generös med synpunkter på partierna och annat. På frågan vem han trodde skulle vinna världscupen så tyckte han det var naturligt att peka ut Ding Liren, men han hade också reservationer i den frågan. Han menade att turneringens topprankade spelare nog var trött efter att ha spelat nästan nonstop de senaste månaderna. Han talade om Daniil Dubov som alltför ojämn och om Vladislav Artemijev som ett oprövat kort i sådana här sammanhang.

Vid tidpunkten då Carlsen bedömde Dings chanser i turneringen stod kinesen lite bättre mot Sergei Movsesian. Men Ding spelade bort sin fördel och sedan fick vi ett tydligt trötthetstecken:

Ding Liren – Sergei Movsesian 
Svart drar

Här bör vit spela 37.Te1 för att inte släppa in svarts dam på e2. Sedan kan tornet gå till h2 och svart får starka hot på andra raden.
37.Df6? Sa5?
Efter att ha stått dåligt tidigare i partiet var Movsesian säkert tacksam för den remi han kunde räkna med efter inhugg på g6. Men det fanns faktiskt mer att hämta för honom med 37...De2!. Efter 38.Lxg6 Sxg6 39.Txg6+ fxg6 40.Dxg6+ Kf8 41.Dxh7 Dxe3 har vit inga remischackar, och efter 38.Df4 Th2 39.Tc1 Tg2 saknar vit motspel alltmedan svart kan aktivera springarna. Summa summarum: 37...De2! vinner.
38.Lxg6 fxg6 39.Txg6+ Sxg6 40.Dxg6+ Kh8 41.Df6+ remi

Carlsens syn på Movsesian – som då stod sämre: ”Movsesian är mycket talangfull men lat. Han är van vid att stå dåligt.”

Finns det någon speciell spelare som Carlsen önskar ska misslyckas med att kvalificera sig till kandidatturneringen? Svaret: ”Om jag spelar som jag gjorde i Sinquefield Cup så är alla farliga för mig.” Kärnpunkten var i alla fall att han inte brydde sig om vem som gick vidare till Jekaterinburg. 

Carlsens nästa turnering är Fides Grand Swiss och han tyckte det var obegripligt att han får vara med. ”Men jag saknar moral så det är okej”, sa han med ett leende. Med tanke på att turneringsvinnaren på Isle of Man kvalificerar sig till kandidatturneringen, så finns ju chansen att han eventuellt kan påverka vem som går vidare med resultaten i sina partier. Det finns för övrigt två spelare i Grand Swiss som inte spelar om en plats i kandidatturneringen: förutom Carlsen den redan kvalificerade Fabiano Caruana.

Carlsen kunde vidare berätta att 15-årige Nihal Sarin (som vann första partiet mot Eltaj Safarli) är medlem i schackklubben Offerspill. Det blir inget spel för Offerspill i årets Europacup för klubblag, men nästa gång ...

Johan-Sebastian Christiansen var arg på arrangörerna som han menade är dåliga på att informera om vad som gäller. Han hade förberett sig med vit mot Kirill Aleksejenko och blev smått chockad när han kom till bordet och såg att han hade svart. Det blev till att improvisera. Nu lyckades norrmannen dock hålla ett tornslutspel med bonde under. Och imorgon har han garanterat vit.

Hikaru Nakamura drabbades av samma åkomma som Nils Grandelius: Nakamura snubblade i sin prepp och gjorde blixtsnabbt ett drag i öppningen som var första steget mot förlust mot Liviu-Dieter Nisipeanu. Hela partiet. Den här gången kan Nakamura inte satsa på remispåret till särspel.

På ett av brädena uppträdde fem springare.

Anton Korobov – Quang Liem Le 
Vit drar

Här var det enda vettiga för Korobov att promovera bonden till springare. Annars kommer ju gaffeln på e6. Det hela slutade remi.

Det finns slutspel där ena parten står på vinst – och ändå inte. Som i följande ställning:

Daniil Yuffa – Luke McShane 
Vit drar

Det är som synes matt i 68 drag. Problemet är förstås det där med femtiodragsregeln. Till att börja med måste springaren fångas. Det visar sig att vid bästa spel från båda parter kan springaren tvingas lämna brädet först efter 52 drag. Nu kom Yuffa inte i närheten av den fångsten och efter 50 drag krävde McShane remi.

Resultat
Partier

* * * * *

GP-turneringen i Skolkovo – rond 3

Harika Dronavalli – en av dagens vinnare. Foto: David Llada 

De båda indiska deltagarna, Humpy Koneru och Harika Dronavalli, var dagens två vinnare. Övriga partier slutade remi. Pia Cramlings remi mot Elisabeth Pähtz var av de solida slaget. Konerus vinst var en pärla:

Humpy Koneru – Alina Kasjlinskaja
Damgambit
1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 d5 4.Sc3 Lb4 5.Lg5 h6 6.Lxf6 Dxf6 7.e3 0-0 8.Tc1 dxc4 9.Lxc4 c5 10.0-0 cxd4 11.Se4 De7 12.exd4 Td8 13.Dc2 Ld7 14.a3 La5 15.b4 Lb6 16.Tfe1 Lc6 17.Tcd1 Dc7??


18.Seg5!! Lxf3
Eller 18...g6 19.Sxf7! Kxf7 20.Txe6 Ld5 21.Dxg6+ Kf8 22.Tf6+ Ke7 23.Dg7+ med matt.
19.Dh7+ Kf8 20.Txe6


20...uppg.
En pikant miniatyr. Det står Matt på alla vägskyltar, till exempel 20...fxe6 21.Dh8+ Ke7 22.Dxg7+ Kd6 23.De5+ Ke7 24.Dxe6+ Kf8 25.Dg8+ Ke7 26.Df7+ Kd6 27.De6 matt.

Något om åldersskillnaden i turneringen: fotografen David Llada påpekade att när Pia gjorde OS-debut i Buenos Aires 1978 var ingen av hennes konkurrenter i Skolkovo född ...

Rond 3
Antoaneta Stefanova – Ju Wenjun remi 
Elisabeth Pähtz – Pia Cramling remi 
Valentina Gunina – Alexandra Goryatjkina remi 
Kateryna Lagno – Alexandra Kosteniuk remi 
Humpy Koneru – Alina Kasjlinskaja 1-0 
Harika Dronavalli – Marie Sebag 1-0

Partier

Ställningen efter tre ronder:
Valentina Gunina 2,5; Alexandra Goryatjkina, Harika Dronavalli, Ju Wenjun och Humpy Koneru 2; Elisabeth Pähtz och Kateryna Lagno 1,5; Marie Sebag, Alexandra Kosteniuk, Antoaneta Stefanova och Pia Cramling 1; Alina Kasjlinskaja 0,5 poäng.

Rond 4 (lördag kl. 14)
Ju Wenjun – Marie Sebag 
Alina Kasjlinskaja – Harika Dronavalli 
Alexandra Kosteniuk – Humpy Koneru 
Alexandra Goryatjkina – Kateryna Lagno 
Pia Cramling – Valentina Gunina 
Antoaneta Stefanova – Elisabeth Pähtz