söndag 13 mars 2011

SM-guld till Lunds ASK

GM Jan Smeets, Lunds ASK får en lyckad helg – svensk lagmästare i sitt första och enda försök. Foto: Niklas Sidmar

Trettiotre år – så länge sedan är det Lunds ASK vann SM-guld senast. Den här gången är triumfen klar redan före dagens slutuppgörelse med Team Viking och det efter tio segrar i följd. Jan Smeets plockades fram som ett ess ur den lundensiska rockärmen och gör sitt jobb på förstabordet. Kaido Külaots ställde upp i den viktiga matchen mot SK Rockaden och åkte sedan genast vidare till Uleåborg och avslutningen i finska lagmästerskapet. Men framför allt finns det en ung och mycket aktiv ung stomme i laget, som får mig att tro att LASK kommer att dominera elitserien några år framöver. Med reservation för att tunga spelare ibland byter klubb och rubbar balansen.

I näst sista ronden i ställningen 4-0 mot Upsala ASS var det Hans Tikkanen förunnat att säkra matchsegern och guldet med sin vinst. Det blev till slut 6,5-1,5. Det innebar också att UASS, ett sympatiskt gäng, får lämna elitserien. Det är också det enda som är klart i nedflyttningsstriden. Vilka två lag som ska slå följe med UASS är en helt öppen historia. Där ligger spänningen i dagens slutrond. De nödvändiga länkarna för att följa slutstriden finns i högerspalten under Direktsändningar och Allsvenskan.


Från Doha, Qatar till Västerås, Västmanland – Pia Cramling, Team Viking är Sveriges mest vittberesta schackproffs. Foto: Niklas Sidmar


Sverigeettan Emanuel Berg finns i Västerås för att försöka hjälpa Burgsvik Alva SK att vinna superettan. Det kan bli svårt. SK Rockaden Umeå har det bäst förspänt inför dagens slutrond. Foto: Niklas Sidmar

Apropå att det är trettiotre år sedan LASK tog SM-guld förra gången. I det laget spelade Magnus Wahlbom, Kjell Krantz, Per-Inge Helmertz, Rolf Lekander, Anders Wirgren, Lars Grahn, Ulf Korman, Roland Thapper, Ulf Ekenberg och Arne Qwint. Kära minnen ...

* * * * *

GM Robert Hess finns med i ledarkvintetten i Reykjavik Open. Idag spelar den unge amerikanen mot Luke McShane i direktsändningen. Foto: Calle Erlandsson

I gårdagens dubbelrond i Reykjavik Open spelade Tiger Hillarp Persson solida remier med Luke McShane och Sune Berg Hansen. Tiger ligger en halv poäng efter en ledarkvintett. I kampen om NM-titeln ligger han sida vid sida med Sune och Jon Ludvig Hammer på 4 poäng efter fem ronder.

Christin Andersson och Emilia Horn har 3 poäng, Inna Agrest 2 poäng. I kampen om damernas NM-titel kan nämnas att även Sheila Barth Sahl, Norge och Oksana Vovk, Danmark har 3 poäng.

Samtliga partier från Reykjavik Open genomspelbara via länk under Aktuella partier i högerspalten!

Igår kom Hammer med visdomsord på sin twitter: ”If you got a good feeling after a game - don't check it with a computer!”

* * * * *

I danska elitserien slutade det direktsända toppmötet Jetsmark-Sydøstfyn 4-4. Det innebar att K41, som fick klara sig utan sina toppspelare Sebastian Nilsson och Jasmin Bejtovic i gårdagens match av kända skäl, gick förbi och leder inför dagens slutrond. I Danmark är det partipoängen som gäller i första hand och där har K41 en halva mer än Jetsmark som i sin tur har en partipoäng mer än Sydøstfyn. Ska Sebastian och Jasmin bli mästare i både Danmark och Sverige? Länken till danska elitserien finns under Nationella lagmästerskap längre ner i den oumbärliga högerspalten.

När Nordkalotten besegrade Nørresundby med 5,5-2,5 bidrog Jonny Hector till det genom att besegra en stamgäst på denna blogg, Per Andreasen, på förstabordet.

Steffen Pedersen har en stående spalt i danska Skakbladet med rubriken ”20 træk til skafottet” (Jag hittar inte min dansksvenska ordbok och vet inte vad ”skafottet” betyder. Kan det vara ”2o drag till schavotten”? Jag skulle uppskatta om någon av bloggens danska läsare kan upplysa mig via mejl eller i kommentarfältet till Helgguiden.) Nu har jag en liten misstanke att Steffen kommer att publicera följande parti i sin spalt i Skakbladet. Det utspelades i gårdagens toppmatch.

Steffen Pedersen, Sydøstfyn – Andreas Wiwe, Jetsmark
Antagen Damgambit (D 26)
1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.Sf3 Sf6 4.e3 e6 5.Lxc4 c5 6.0–0 a6 7.Sc3 b5 8.Lb3 Lb7 9.e4 Sxe4
Eftersom storfräsare som Anand och Movsesian har spelat 9...cxd4 så förmodar jag att det är så man bör spela.
10.Sxe4 Lxe4 11.Te1 Ld5 12.dxc5 Lxb3 13.Dxb3 Lxc5 14.Sg5 Ta7
Kungen står olyckligtvis kvar i centrum och 14...0-0? faller på 15.Dc2 med pjäsvinst.
15.Lf4 Sc6
Det är redan kris för svart. 15...Td7 tycks vara enda chansen. 15...Sd7 faller på 16.Sxf7!, t.ex. 16...Kxf7 17.Dxe6+ Kf8 18.Tad1 De7 19.Dc6 Df6 20.Ld6+ Lxd6 21.Txd6 Dd8 22.Df3+ Kg8 23.Dd5+ Kf8 24.Df5+ Kg8 25.De6+ Kf8 26.Te3 o.s.v.


16.Txe6+! fxe6 17.Dxe6+ De7
Om svart går emellan med en lätt pjäs så ser 18.Df7+ Kd7 19.Td1+ bra ut.
18.Dxc6+ Td7 19.Td1 Ld6
Resignerat, men efter 19...0-0 20.Dxd7 Dxd7 21.Txd7 Txf4 22.Txg7+! kommer vit två bönder över.
20.Lxd6 uppg.

* * * * *

Ett par finska bloggläsare hörde av sig undrade om jag inte borde uppmärksamma helgens serieavslutning i finska elitserien. Självklart. När Schacknytt var som störst kom en tredjedel av prenumeranterna från Danmark, Finland, Norge och Island. Jag återgår gärna till den proportionen här på bloggen.

Som framgick av direktsändningen från Uleåborg förlorade serieledaren Betfair-Aatos Helsingfors, med Tomi Nybäck på förstabordet, stort mot Helsingfors Schackklubb med Björn Gambäck på bord 8. Det var hans första parti den här säsongen. (Där vederlades mitt påstående i Helgguiden att det inte finns några svenska spelare i de finska lagen.) Inför dagens slutrond är det Tammer-Shakki Tammerfors som leder en matchpoäng före Betfair-Aatos. De två toppmatcherna kommer att direktsändas. Jag är osäker på klockslaget.

Förre VM-kandidaten Robert Hübner, som spelar mycket sparsamt nuförtiden, har varit med i sex av ronderna för Helsingfors Schackklubb. Han var inte med igår.

* * * * *

Det är mycket nu. Världseliten roar sig i Monaco med snabbschack i Amberturneringen. Första dagens spel bjöd på ett fantastiskt parti mellan Magnus Carlsen och Hikaru Nakamura. Det kan spelas igenom här. Deras blindschackparti blev riktigt tokigt. Magnus ställde ett torn i slag ett par gånger men Hikaru slog det inte. Magnus twittrade efteråt: ”Well, that was truly blindfold chess at its best. Or worst” Det partiet och alla andra i Amberturneringen finns genomspelbara via länk under Aktuella partier i högerspalten!

I direktsändningen från Monaco får du utmärkta talade kommentarer på köpet. Suveränt. Igår var det vältalige Peter Svidler och Ronen Har-Zvi som kommenterade de pågående partierna.