fredag 4 mars 2011

Två utropstecken?

Slutställningar kan vara fascinerande. Det gäller exempelvis den som uppstod i partiet mellan Hans Tikkanen och Kevin Spraggett i dagens rond i Cappelle la Grande. Förspelet måste med.

Hans Tikkanen – Kevin Spraggett
Vit drar48.Tg5+!? Kxg5 49.Sc2+ remi
Här slutade i alla fall direktsändningen ...

Om det visar sig att 48.Tg5+ i själva verket leder till vinst förtjänar det två utropstecken. Så vad ska man säga om slutställningen?


En möjlig fortsättning:
49...Df4
Jag tror inte att det spelar någon roll om svart spelar det eller slår på d2, och 49...Kf5 50.Sxd4+ cxd4 51.Kd3 duger inte för svart.
50.Lxf4+ Kxf4 51.Kd3 h5
Om e-bonden rycker fram så blir den sårbar.
52.Se3
Det är värt att notera att springaren nu bara är tre drag från a4.
52...h4 53.Sg2+ Kg4 54.Ke3 Kh3 55.Kf3


Svart är i dragtvång och förlorar, t.ex. 55...e4+ 56.Kf2 Kg4 57.Sxh4! och avlägsen fribonde vinner.

Det där är bara en variant i högen men visar väl ändå på svarts problem: när hans bönder rycker fram blir de sårbara. Å andra sidan kan han inte förhålla sig passiv och låta springaren utan vidare hämta a4-bonden.

Uppdatering: Kanske spelar det ändå roll om svart slår på d2 eller inte i slutställningen. Kevin Spraggett har kommenterat det galna partiet utförligt på sin blogg under rubriken Round 8 madness. Det slutade alltså med patt. Direktsändningen gav fel slutställning. Tack Leif Lindkvist för påpekandet. Jag håller kommentarfältet öppet för eventuellt fler kommentarer/analyser.

Svenskarnas poängskörd efter åtta ronder i Cappelle: Hans Tikkanen 6; Stellan Brynell 5,5; Axel Smith, Sebastian Nilsson, Mladen Gajic och Michael de Verdier 5; Samir Lejlic 4,5; Ellinor Frisk 4; Fredrik Hansson 3,5 poäng.

Tikkanen ligger en halv poäng efter tättrion, och i morgondagens slutrond har han svart mot Pentala Harikrishna i direktsändning. Dramatik garanterad.

* * * * *

Elina Danielian och Pia Cramling skakar hand inför dagens möte. Foto: qatar2011.fide.com

I Doha gladde Pia Cramling med att besegra turneringsledaren Elina Danielian, och i Rijeka förlorade Inna Agrest dessvärre mot Andreea Bollengier. Innas kung hamnade i en fängelsehåla och fick inte vara med i spelet.

Samtliga partier från damernas GP-turnering i Doha genomspelbara.

4 kommentarer:

Lars Grahn sa...

En finländsk bloggbesökare meddelar att nästa helg spelas de två sista ronderna i finländska lagmästerskapet. Någon som kan tipsa om en lämplig länk till detta mästerskap?

Leif Lindkvist sa...

Partiet kommenteras på Spraggets egen hemsida (http://kevinspraggett.blogspot.com/).Det slutade först med patt.

Lars Grahn sa...

Länken till Spraggetts blogg finns fast under rubriken GM-bloggar i den oumbärliga högerspalten. Mitt blogginlägg är uppdaterat med en länk till Spraggetts utförliga partianalys. Sista ordet är kanske inte sagt om det slutspelet?

Jörgen Nilsson sa...

Spragett spelade ju 49..Dd2:
50.Kd2: Kf4 51 Ke2 varför? Kd3 verkar ju givet. Var Hans rädd för Kf3?
Såvitt jag förstår, måste slutspelet vara vunnet för vit.
/JN