torsdag 17 mars 2011

Christin vann dam-NM

Christin Andersson, SK Bara Bönder. Foto: Calle Erlandsson

Det att Nordiska Mästerskapet ingick i Reykjavik Open gav turneringen en extra krydda. Tiger Hillarp Perssons möjligheter att erövra NM-titeln försvann med förlusten i näst sista ronden, men det fanns svenskintressen kvar i dam-NM. I kampen om den titeln ledde fem spelare inför sista ronden på 4,5 poäng: Emilia Horn, Lenka Ptacnikova, Island, Sheila Barth Sahl, Norge, Oksana Vovk, Danmark och Hallgerdur Thorsteinsdottir, Island. De skulle alla möta högra rankade spelare. Alla förlorade utom Sheila, som spelade remi – med sin käresta IM Maxim Devereaux.

Det var naturligtvis olyckligt att de skulle spela mot varann i sista ronden i ett parti där en NM-titel stod på spel, men inte mycket att göra åt. Jag tror inte att de själva tyckte att det var särskilt lyckat, en känsla som förmodligen delades av konkurrenterna. Jag vet att det finns äkta par som brukar ta snabb remi när de möter varann i en turnering, det tycks till exempel vara den vanliga rutinen när Pia möter Juan. Jag vet ju inte hur Sheila och Maxim resonerade på dubbelrummet före partiet, men resultatet blev kanske inte så lyckat. Maxim bjöd remi i en ställning där han hade merbonde och stod klart bättre.

IM Maxim Devereaux (2385) – Sheila Barth Sahl (2173)
Svart drar


Deras situation var knappast avundsvärd, men remi blev det alltså.

Nu visade det sig att Christin Andersson med sin avslutande vinst kom upp på samma slutpoäng som Sheila och tog NM-titeln på bättre särskiljningspoäng. Och lyckligtvis var det inte kärestan Sune Berg Hansen hon besegrade i sista ronden utan hans landsman Daniel Andersen.

I Reykjavik Open fanns det sex spelare i topp inför sista ronden, och av dem var det bara Jon Ludvig Hammer som satsade ordentligt, men även där blev det remi. Ukrainaren Jurij Kuzubov kom etta efter särskiljning, Hammer femma men därtill Nordisk Mästare. Efter partiet twittrade han: ”Disappointed about not winning the last round game, but with time comes perspective - Nordic Champion ;)”


Jon Ludvig Hammer, Nordisk Mästare. Foto: Calle Erlandsson

Partierna genomspelbara – länk under Aktuella partier i högerspalten. Komplett resultatlista – länk under Aktuella turneringar.