söndag 6 mars 2011

VM-utmanare: Humpy Koneru

Humpy Koneru är VM-utmanare efter att ha vunnit GP-turneringen i Doha. Foto: qatar2011.fide.com

Alla bitar föll på plats för Humpy Koneru i slutronden i Doha. Hon vann turneringen efter särskiljning, och blev med den förstaplatsen också totaltvåa i GP-serien (efter Hou Yifan). Det innebär i sin tur att det är hon som utmanar världsmästarinnan Hou Yifan i damernas nästa VM-match, okänt var och när.

Pia Cramling slutade på fjärde plats och som framgår av denna sammanställning kom hon på tionde plats i GP-serien.

Samtliga partier från damernas GP-turnering i Doha genomspelbara.

Med en avslutande vinst i Rijeka säkrade Inna Agrest andraplatsen efter Irina Vasiljevitj. Inte nog med det, Inna klarade också normen för den kvinnliga GM-titeln. Mäktigt. Det ska bli skoj att se vad hon kan prestera i Reykjavik Open som börjar på onsdag.

Och apropå Island: som framgår här vann Bolungarvik isländska lagmästerskapet. Calle Erlandsson var där med kameran i högsta hugg och har också skrivit bildtexterna:

FOTO: CALLE ERLANDSSON

Bolungarvik hade råd att att förlora i seriefinalen med 5-3. Man ställde upp med sex GM mot Vestmannaeyjars fem GM. GM Helgi Olafsson spelade på bord 5 för sitt Vestmannaeyjar som vann med 4,5-3,5. Det hade behövts en partipoäng till för att ta hem guldet.


Luke McShane satt på bord 1 i mästarlaget Bolungarvik.


Haukar kom sist i division 1, men unge Sverrir Thorgeirsson (2223) spelade jämnt med världsstjärnorna på bord 1.


En dansk på Island i norsk lusekofte. Det blev en GM-skalp för Søren Bech Hansen (2288), tidigare ordförande i Dansk Skak Union.


Askell Örn Karason lämnade Lund och LASK 1979. Idag är han framgångsrik korrspelare och tredjeman i Akureyri i division 1.

* * * * *

Polacken Grzegorz Gajewski var ensam i topp på 7,5 poäng (av 9) i Cappelle la Grande. Hans Tikkanen fanns hela tiden med i tätstriden och slutade på sjuttonde plats.

Svenska spelarnas slutresultat: 17. Hans Tikkanen 6,5 poäng; 41. Stellan Brynell 6; 65. Michael de Verdier 6; 103. Axel Smith 5,5; 166. Sebastian Nilsson 5; 169. Mladen Gajic 5; 187. Ellinor Frisk 5; 192. Samir Lejlic 5; 267. Fredrik Hansson 4,5 poäng.