fredag 25 mars 2011

Helgguiden

Judit Polgar besegrade Nils Grandelius igår i Aix-les-Bains och idag spelar hon vit mot fransmannen Romain Edouard. Foto: euroaix2011.com

Igår avslutades alltså Amberturneringen i Monaco och Joop van Oosterom tackar för sig. Den holländske schackmecenaten har förklarat att han inte tänker bekosta fler turneringar eller matcher. Det sätts en punkt när holländska ligan avslutas den 15 maj. Den klubb som han har sponsrat, Hilversum SG, kommer sannolikt att återigen att vinna mästerskapet men sedan får klubben klara sig utan van Oosteroms hjälp.

Schacksponsorer kommer och går, van Oosterom kommer att bli en av de mer saknade. Han har uppenbarligen skänkt pengar inte för att själv hamna i strålkastarljuset utan för kärleken till spelet. Enda gången jag träffade honom var i samband med en match mellan garvade stormästare och unga stjärnskott i Amsterdam. Jag blev presenterad för van Oosterom, som mer eller mindre förlorat talförmågan efter en stroke. Han sken i alla fall upp när han fick veta att jag var redaktör för en korrtidskrift. Han har varit korrvärldsmästare, men nu avslutar han förmodligen även korrspelandet. Jag blev för övrigt ombedd att inte ta någon bild på honom under besöket i Amsterdam. Det är ingen tillfällighet att han inte finns med på de bilder som visas på Amberturneringens hemsida.

Med Amberturneringen lagd till handlingarna är det framför allt EM i Aix-les-Bains som kommer i blickpunkten. Efter tre ronder finns det ett dussin stormästare på 3 poäng, däribland veteranvärldsmästaren Anatoly Vaisser. Det är sådant som noteras med tillfredsställelse av en annan veteran. Det är en lång turnering, elva ronder, så det väntar många upp- och nergångar.

Som vanligt när det är helg ges det möjlighet att fylla på med direktsändningslänkar i den oumbärliga högerspalten. Imorgon lördag spelas sjunde ronden i brittiska lagmästerskapet 4NCL, och på lördag-söndag spelas de sista ronderna i Moskvamästerskapet, semifinal.

Förra Helgguiden närde jag en förhoppning om att det skulle bli direktsändning från Agzamov Memorial i Tasjkent, Uzbekistan. Det blev det inte. Den turneringen avslutas imorgon, och på söndag ska det bli en snabbschackmatch över fyra partier på samma ställe mellan världsmästaren Viswanathan Anand, som måste skynda från Monaco, och hans sekundant Rustam Kasimdzjanov. Risken finns väl att det inte blir någon direktsändning därifrån heller. Skulle det trots allt bli en sådan, så kommer förstås länken i högerspalten.