torsdag 10 mars 2011

Reykjavik Open, rond 1

Inna Agrest fick möta GM Jan Gustafsson i första ronden i Reykjavik Open. Enligt datoranalyserna på Chess Bomb stod Inna bättre efter öppningen, men i mittspelet gick hon på en mina. Foto: Calle Erlandsson

Visst hade en och annan stormästare problem i första ronden i Reykjavik Open, men i slutändan stod nästan alla som segrare. Det var bara GM Krikor Sevag Mekhitarian som förlorade mot en obetitlad tysk. 26-1 till stormästarna. Tiger Hillarp Persson vann alltså, medan Inna Agrest, Christin Andersson och Emilia Horn förlorade mot betydligt högre rankade motståndare.

Det parti som tilldrog sig störst intresse från min sida i direktsändningen var det mellan Rob van der Plas och Jurij Kuzubov. En gång i tiden fördjupade jag mig i fyrbondevarianten i Kungsindiskt, och det var partiet Vladimirov-Doda, Leningrad 1967 som var den stora inspirationskällan. Det partiet kommenterades av Sture Olsson i TfS. Gideon Ståhlberg skulle vara med i den turneringen men återfanns död på sitt hotellrum i Leningrad strax före turneringens start. Arrangörerna satte då upp ett skönhetspris till Ståhlbergs minne, och det var Vladimirov som tilldelades priset för sin vackra vinst. Nåväl, jag spelade varianten i ett antal år tills man fann klara förstärkningar för svart. Sista gången jag spelade fyrbondevarianten var i ett teleparti i tidningen Arbetet mot Magnus Wahlbom. Sedan hade jag fått nog. Numera är fyrbondevarianten en sällsynt gäst i kvalificerade sammanhang. Det här partiet kommer inte att ändra på det.

Rob van der Plas – GM Jurij Kuzubov
Kungsindiskt (A 69)
1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 Lg7 4.e4 d6 5.f4 0-0 6.Sf3 c5 7.d5 e6 8.Le2 exd5 9.cxd5 Te8 10.e5 Sfd7 11.0-0 dxe5 12.d6 Sc6 13.Sd5 e4! 14.Sg5 h6 15.Sc7 Sb6!


16.Sxe8
Alternativet 16.Sxf7!? Kxf7 17.f5 är möjligen ett bättre försök, men svarts massiva centrumkontroll väger tungt.
16...Dxe8 17.Sh3 Lxh3 18.gxh3 Td8
Vits pjäser sprudlar inte precis av liv. Svart har utmärkt kompensation för kvaliteten.
19.a4 Sd4 20.Lb5 De6 21.f5 Sxf5 22.Lf4 a6 23.a5 axb5 24.axb6 g5 25.Lg3 Ld4+ 26.uppg.
Det är pest eller kolera, 26.Kg2 Se3+ eller 26.Kh1 Sxg3+ 27.hxg3 Dxh3 matt.

Jag blir förstås nyfiken när Björn Fagerström i Korrschack nr 1/2011 skriver om sina funderingar inför partiet i korr-SM mot Christian Jepson: ”Jag tyckte att jag hade hittat en liten lucka då jag upptäckte att han spelade fyrbondevarianten mot Kungsindiskt. Efter att ha kikat på detta en stund var jag inte längre så säker på att det var en lucka, så jag bestämde mig för att spela mina vanliga varianter.” Hm. Kan man fortfarande spela fyrbondevarianten? Förresten tycker jag att du ska bli medlem i SSKK om du inte redan är det. Redaktör för medlemstidskriften Korrschack: jag.


Christin Andersson fick ta sig an Jon Ludvig Hammer i första ronden i Reykjavik Open. Vi får väl se om han skriver något om det på sin blogg – länk i den oumbärliga högerspalten under GM-bloggar. Foto: Calle Erlandsson

* * * * *

Igår ringde dottern Lisa och undrade om hon kunde få låna min cykel till och med fredag, en av hennes vänner skulle komma till stan. Som kompensation erbjöds jag en halv nybakad morotskaka, som hon för övrigt var mycket nöjd med. Världens bästa deal. Jag skulle vara beredd att skänka henne styret, sadeln och ena hjulet bara för den där glasyren med pinjenötter. Jag nappade på studs. Om jag avstår från rent frosseri räcker bakverket till och med lördag.