Pia Cramling intervjuas efter gårdagens parti i Doha. Foto: qatar2011.fide.com
Det brukar arrangeras en och annan damturnering kring internationella kvinnodagen den 8 mars. Förutom GP-turneringen i Doha och damturneringen i Rijeka pågår också en damturnering i Bukarest med flera spelare ur dameliten på plats. Högst rankad är Anna Muzychuk (2529). Alla tre turneringarna erbjuder direktsändning. I turneringen i Bukarest är kopplingen till internationella kvinnodagen direkt uttalad och den dagen är det spelledigt.
Pia Cramling kan i hög grad påverka toppstriden i Doha, men efter de två förlusterna i andra halvlek kan hon själv inte aspirera på förstapriset. Det kan däremot Inna Agrest i Rijeka. I båda turneringarna spelas sista ronden imorgon lördag. Det gäller för övrigt också för turneringen i Cappelle la Grande.
Nästa helg är det dags för sista sammandraget i elitserien i Västerås. Det lär bli mycken dramatik. Den här helgen är det ett par andra nationella lagmästerskap som ska avslutas. Det gäller till exempel i Österrike där en hel del stormästare är i farten. Det gäller också för lagmästerskapet på Island och där har denna blogg två rapportörer på plats, Gunnar Finnlaugsson (som ska spela för Selfoss i division 2) och Calle Erlandsson. De kommer att vara på plats både vid seriespelet fredag-lördag och delvis under Reykjavik Open som börjar på onsdag.
På bilden till höger står Calle (foto: Gunnar) på en gata som möjligen är uppkallad efter en schackspelare. Eller? Det där får våra isländska rapportörer gärna reda ut. Gunnar berättar att i striden om Bobby Fischers arv ligger nu änkan Miyoko Watai bäst till. Fischers systerbarn har lagt ut ungefär 400 000 kronor i rättegångskostnader men får förmodligen inte ett nickel. De som vill stifta närmare bekantskap med huvudaktörerna i arvsstriden kan ju läsa mitt tidigare blogginlägg Påhittad släktmiddag.
Det är ovisst hur det blir med svenskt deltagande i isländska seriespelet, men det är i alla fall klart att det dyker upp en svensk kvartett i Reykjavik Open: Tiger Hillarp Persson, Inna Agrest, Christin Andersson och Emilia Horn. Denna turnering innefattar Nordiska Mästerskapet, liksom NM tidigare har varit integrerat i Politiken Cup. Luke McShane är topprankad i Reykjavik och vad gäller NM-titeln så kan Tiger nog räkna med hårdast konkurrens från Jon Ludvig Hammer och Sune Berg Hansen.
Påminner om att under rubriken Nationella lagmästerskap längre ner i högerspalten finns länkar bland annat till lagmästerskapen i Österrike och Island.
En av mina trogna bloggläsare, Jörgen Melander, fann en läcker kombination utförd i det pågående serbiska mästerskapet och mejlade över den. Det uppskattas. Jag tar tillfället i akt att påpeka att det finns en direktsändningslänk till Kragujevac i högerspalten.
Boban Bogosavljevic – Branko Tadic
Vit drar
21.Td5! Sxf3+
På 21...exd5 följer 22.Dxe5+ Kf7 23.Sg5+ Kg8 24.Df6 Df8 25.Lxd5+ med matt.
22.Lxf3 Db4
Eller 22...exd5 23.Dh4+ Kf7 24.Lxd5+ med avgörande angrepp.
23.De5+ Kf7 24.Tdd1 uppg.
* * * * *
Fide har offentliggjort nya ratinglistor. Här är världstoppen och Sverigetoppen. Viswanathan Anand och Magnus Carlsen tycks turas om att vara världsetta.
* * * * *
När det står schackböcker på antikvariatshyllorna i Köpenhamn så är det i regel Jens Enevoldsens läroböcker som bjuds ut. Senast fann jag dock Hartvig Nielsens ”Skak i tusind år”, utgiven i samband med Københavns Skakforenings 100-årsjubileum 1965. I den vevan arrangerades det också en jubileumsturnering där klubbmedlemmen Bent Larsen kom på fjärde plats en halv poäng efter Svetozar Gligoric, Aleksej Suetin och Mark Taimanov.
Jubileumsboken är inte av det slag som jag läser från pärm till pärm. Den kan förhoppningsvis vid något tillfälle fungera som uppslagsbok.
Och hur står det till med Københavns Skakforening idag? Som framgår av klubbhemsidan delar man spellokal med AS04. Så kan det gå. Högborgerlighetens klubb har slagit sig samman med den en gång främsta arbetarschackklubben i en gemensam kamp för överlevnad. På KS hemsida finns berättelsen om när hedersmedlemmen Bent Larsen spelade sin sista match för klubben. Han hade varit med i Danmarksmästerskapet 1999 och söndagen efter den påsken spelades sista ronden i ”divisionsturneringen”. Jesper Schultz Pedersen, Allerød fick nog en präktig överraskning när han såg vem som satt på andra sidan bordet. Det var över efter tjugo drag.