Tiger Hillarp Persson i Reykjavik Open. Eller? Foto: Calle Erlandsson
Jag tänker mig följande scenario anpassat till en Hollywoodproduktion: omkring hundra elitseriespelare kommer till Västerås idag för slutsammandraget. Ingen av dem vill bli igenkänd, alla uppträder med solbrillor, lösmustascher och uppfällda kavajkragar. På Stadshotellet checkar de in under falska namn, som Greta Garbo, Clark Kent etc. Motståndarlagen får absolut inte veta att de är i stan, deras förberedelser måste till varje pris försvåras. Ute på stan uppträder de med största möjliga diskretion. Om någon autografjägare eller journalist kommer för nära knuffas de bryskt undan. De går i klungor och framviskar varianter mellan sig. När de ser en annan klunga närma sig går de över på andra sidan gatan. På restaurangerna skickar de fram lågrankade reserver för att provsmaka maten. Det går ett rykte att Tiger Hillarp Persson har varit synlig på en biblioteksfilial i Västerås, och att han som uppträder i Reykjavik och utger sig för att vara originalet i själva verket är en klonad Tiger. Wikileaks har lokala agenter på plats, men deras försök att få fram preliminära laguppställningar har varit fullständigt fruktlösa. Medlemmar från de tolv elitserieklubbarna har de senaste dagarna varit stationerade vid olika gränskontroller för att försöka upptäcka vilka utländska stormästare som har varit på ingång. Men ingenting har läckt ut. Olika nationella säkerhetstjänster avlägger studiebesök i Västerås denna fredag för att om möjligt lära sig något i hemlighetsmakeriets svåra konst.
Klockan kvart i sex i kväll demaskerar sig elitseriespelarna och alla irrar omkring som skållade råttor i spellokalen för att kolla laguppställningarna. En del rusar sedan till sina rum där deras laptop står på. De kollar blixtsnabbt motståndarens partifil en sista gång och bestämmer sig för vilken variant de ska spela. Klockan sex inleds elitseriens rond 9. Även superettan har sitt slutsammandrag i Västerås. Och i högerspalten – just det, den oumbärliga – finns länken till den fortlöpande resultatredovisningen under rubriken Allsvenskan. Det blir direktsändning från åtta partier varje rond och länken ligger som synes på plats i högerspalten.
Jag håller kommentarfältet till Helgguiden öppet till söndag sent. Eftersom jag inte själv är i Västerås skulle det vara jätteskoj att till exempel få kommentarer från dem som är på plats. I kommentarfältet kan man aldrig uppträda anonymt. Använt alternativ tre, ”Namn/URL”, och fyll i både för- och efternamn. Kommentarer från Reykjavik är förstås också mycket välkomna.
Samtidigt med svenska elitserieavslutningen avgörs också lagmästerskapen i Danmark och Finland. I båda fallen finns lämpliga länkar under Nationella lagmästerskap i högerspalten. Det finns ingen svensk spelare i något av de finska lagen men väl i ett par av de danska. Återstår att se om någon av dem har valt bort Västerås för Danmark. Jag undrade lite över varför Finlandsettan Tomi Nybäck (foto: Calle Erlandsson i Reykjavik) efter att ha varit med i isländska lagmästerskapet förra helgen inte stannade kvar och ställde upp i Reykjavik Open. Nu har jag en misstanke att han i stället åkte hem för att hjälpa Betfair-Aatos Helsingfors vinna finska lagmästerskapet. Klubben leder serien inför de avslutande ronderna lördag-söndag. I Danmark spelas de sista ronderna samma dagar. Om jag får information om direktsändning därifrån så dyker länkarna förstås upp i högerspalten.
* * * * *
Joop van Oosterom har bestämt sig för att den Amberturnering som börjar i morgon lördag i Monaco är den sista i serien. Det blir en praktfull avskedsföreställning. Världens åtta högst rankade spelare finns med bland de tolv som ska vara med i den dubbelrondiga snabbschackturneringen (elva ronder vanligt snabbschack, elva blint). Startfältet:
Viswanathan Anand 2817
Magnus Carlsen 2815
Levon Aronian 2808
Vladimir Kramnik 2785
Vasilij Ivantjuk 2779
Sergej Karjakin 2776
Veselin Topalov 2775
Hikaru Nakamura 2774
Alexander Gristjuk 2747
Vugar Gasjimov 2746
Boris Gelfand 2733
Anish Giri 2690
* * * * *
Thröstur Thorhallsson fick hjälp med förstadraget av en representant för Reykjaviksponsorn MP Bank (MP står för Margeir Petursson, stormästaren), men klarade resten själv mot Jan Gustafsson. Foto: Calle Erlandsson
Det har inte riktigt hettat till ännu i Reykjavik Open/Nordiska Mästerskapet. Det mest uppseendeväckande bland toppmötena i andra ronden var att Thröstur Thorhallsson besegrade Jan Gustafsson. Svenskvartetten mötte lägre rankade spelare och vann alla. Inte mycket att säga om. Det finns en länk till komplett resultatredovisning i högerspalten under Aktuella turneringar.
Sune Berg Hansen mötte en motståndare som fick in ett fyndigt löparoffer med remischackar i sikte. Sedan växte den isländska aptiten och då blev det varken hackat eller malet.
Sune Berg Hansen – Ingvar Thor Johannesson
Grünfeldindiskt (D 94)
1.Sf3 Sf6 2.c4 c6 3.Sc3 d5 4.e3 g6 5.d4 Lg7 6.Ld3 0-0 7.0-0 Sbd7 8.cxd5 Sxd5 9.e4 Sxc3 10.bxc3 c5 11.Lg5 Te8 12.Tb1 Da5 13.Dc2 a6 14.Ld2 Dc7 15.d5 c4 16.Le2 e6 17.dxe6 Txe6 18.Sd4 Te8 19.a4 Sc5 20.f3 Le5 21.h3
21...Lxh3! 22.Lxc4
På 22.gxh3 följer 22...Lxd4+ 23.cxd4 Dg3+ med remischackar.
22...Lh2+ 23.Kh1 Lxg2+?
Gasen i botten. Han borde ha tryckt på bromspedalen och låtit löparen backa.
24.Kxg2 Dg3+ 25.Kh1 Dh3 26.Lc1 Lg3+ 27.Kg1 Te5 28.Dg2
Plötsligt ser svarts angrepp väldigt tunnt ut.
28...Dh4 29.Se2 Sxe4
Med en släng av desperation.
30.fxe4 Txe4 31.Lxf7+ uppg.
Löparen på g3 står på tur att lämna brädet.
Partierna från Reykjavik Open genomspelbara.
* * * * *
Måndagen den 28 februari var dagen då det var dubbelrond i Cappelle la Grande. Tidig uppstigning och risk för en slitsam dag för ett schackproffs. Det blev en eländig förmiddag för grannen Stellan som förlorade tredje rondens parti mot Krishnan Sasikiran. Efter lunchpausen väntade fransmannen Luis Chevant (2168). Stellan kollade i partibasen för att få en bild av vad som kunde tänkas ske i öppningen. Partiet startade och det blev inte den öppning som Stellan hade räknat med. Nåväl, det var ju inte hela världen.
Stellan Brynell – Louis Chevant
Damindiskt (E 15)
1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 b6 4.g3 La6 5.Dc2 Lb4+ 6.Ld2 De7 7.Lg2
Stellan: ”Han satt och övervägde olika alternativ ett bra tag och jag fick konstigt nog en allt starkare känsla av att han skulle fastna för d7-d5. Det var som telepati.”
7...d5?? 8.Da4+ uppg.
Efteråt berättade Louis för Stellan om hur skoj han tyckte det var att få chansen att möta en stormästare och hur ledsen han var över att det inte blev något parti. Fransmannen fick inte chansen att möta fler stormästare i den turneringen.
Den buss som arrangörerna abonnerat för att ta deltagarna från lilla Cappelle la Grande till hotellet i Dunquerke skulle avgå först senare på kvällen, så Stellan bestämde sig för att ta den lokala bussen. Det var nästan som en enkelrond den dagen.
Hur länge kan man fortsätta att spela i en känd förlustställning mot en stormästare utan att skämmas? Mladen Gajic fick kanske anledning att reflektera över det i partiet mot GM Alexander Fier under förmiddagsronden den där dagen i Cappelle la Grande.
Mladen Gajic – Alexander Fier
Vit drar
Här är det ju självklart att vit kämpar på. Efter ytterligare trettio drag hade Fier lyckats lotsa ner bonden till f2 och gjort alla förberedelser för promovering. Då gav Mladen upp. I det läget kunde han ha offrat tornet på bonden och låtit stormästaren försöka sätta matt med löpare och springare, men han tyckte uppenbarligen att det var skämmigt att fortsätta spela. Om någon ändå vill testa stormästaren i en sådan ställning, så kan han eller hon faktiskt hänvisa till att GM Vladimir Epishin en gång misslyckades med att sätta matt med S+L inom femtio drag. Det blev alltså remi. Jag minns inte längre i vilken turnering det var. För egen del hade jag gjort som Mladen.
Och när vi ändå rör oss i tredje ronden i Cappelle la Grande – här en rätt misslyckad kombinationsövning:
Andrej Vovk – Jevgenij Vorobiov
Vit drar
Det ser ju ut som ogarderbar matt på h2, så lösaren kan utgå ifrån att vit måste inleda kombinationen med en schack. Då är möjligheterna mycket begränsade. Jodå, Vovk spelade 37.Sf6+ och Vorobiov gav upp inför matt i nästa drag. 37.a8D+ Kh7 38.Sf6+ är en omväg.
* * * * *
Årets första nummer av Korrschack är på väg ut till medlemmarna i SSKK. Ur innehållet:
SM 2009 – från start till mål
Andra delen i Björn Fagerströms vägbeskrivning till SM-titeln. Han avslöjar en del knep, som att låta två datorer göra upp i en match med en mittspelsställning för att få bekräftat vilket drag som är bäst.
ICCF-kongressen i Antalya
Ekonomin är i alla fall god, för att lyfta fram en av de viktigaste frågorna på dagordningen under höstens ICCF-kongress. Annars handlade det delvis om förslag som fick kalla handen, till exempel ingen ändring av 50-dragsregeln, ingen GM-titel till ICCF-presidenten, inte tätare rankinglistor, nej till medlemskap för internationella korrschackklubbar etc.
Korr i korta drag
Nye världsmästaren Ulrich Stephan presenterar sig med ett finalparti. Det handlar också om Jan Bennborns önskemotståndare, ett tidningsparti med Gunnar Lundberg och taktikern Anton Fridh.
Genom att bli medlem i SSKK – 490 kr för seniorer, 245 kr för juniorer till SSKK:s plusgirokonto 52052-8 – får du Korrschack fyra gånger om året och kan ta del av ett stort turneringsutbud nationellt och internationellt med serverspel.
3 kommentarer:
Inför en kommande träff med gamla klasskamrater, som tog studentexamen på Kristianstads hal år 1961, så har jag inte lyckats "spåra" just en, som hette Gunnel Kalin. Hon är född 1942 och skulle alltså år 1964 ha varit 22 år gammal. Kan det åldersmässigt stämma med den du söker, som slog Andrej Lillienthal?
Har du fått något svar på din undran, vem hon var och är?
Förmodligen har hon gift sig och har ett annat efternamn, eftersom jag inte kan finna henne i de olika sökprogrammen som finns på nätet.
Vet du något om henne som kan stämma in med avseende på ålder och namn så är jag tacksam för svar. I skolan var hon duktig i matematik, men om hon spelade schack vet jag inte.
Ack nej, jag fick inte något napp på min efterlysning och vet lika
lite om Gunnel Kalin nu som då efter det här blogginlägget. Jag tror nog att hon hörde till samma generation som Rolf Martens, omnämnd i det där blogginlägget, och han var född 1942. Med tanke på att hon studerade vid universitetet i Lund, med närheten till Kristianstad, så låter det ju troligt att vi talar om samma person. Jag upprepar frågan till dagens bloggläsare: någon som vet något om Gunnel Kalin?
Ni som följer livesändningen, klockorna stämmer ej så glöm dem.
Skicka en kommentar