torsdag 3 mars 2011

Danielian tillbaka i vinnarspåret

Garden uppe, beredd att slå till. Marie Sebag ligger tvåa i damernas GP-turnering i Doha. Foto: qatar2011.fide.com

Elina Danielian verkar ha tagit gårdagens förlust på rätt sätt: idag vann hon mot Martha Fierro. Av de båda närmaste förföljarna misslyckades Humpy Koneru med att vinna en fördelaktig ställning mot Xu Yuhua, medan Marie Sebag fick lite hjälp på traven.

Marie Sebag – Nana Dzagnidze
Vit drarVit har offrat pjäs och dambyte hotar. Så hur löser vit det problemet? Remin finns inom räckhåll.
24.e5+! Kxe5
Dzagnidze var uppenbarligen inte nöjd med 24...dxe5 25.Se4+ Kf7 (25...Kf5?? 26.Dg5+ Kxe4 27.0-0-0 med matt) 26.Sg5+ Kf6 27.Se4+ och remischackar. I stället ger sig kungen ut på en äventyrlig resa.
25.Sf3+ Kd5 26.De3


26...Sf5?
Nu ryker löparen. Efter 26...Ld7 ser det ut som om kungen skulle kunna dra vidare till c6 med eller utan c7-c5.
27.0-0-0+!
Sådana rockader med schack förtjänar i princip alltid utropstecken.
27...Kc6 28.Dxe6 Dh6+
Det är förståeligt att Dzagnidze vill aktivera damen, men här blir det galet. Efter 28...Te8 29.Dd5+ Kb6 kan svart kämpa på.
29.Kb1 Df4?
Ett rent förbiseende, men svart har problem även efter 29...Kb7 30.De4+ följt av 31.g4.
30.Dd5+ uppg.

Sebag ligger en poäng efter Danielian. Pia Cramling tappade tätkänningen efter en förlust mot Munguntuul Batkhuyag. Imorgon kan Pia dock vara med och påverka striden om förstaplatsen, då hon har vit mot Danielian.

Samtliga partier från damernas GP-turnering i Doha genomspelbara.

* * * * *

I Rijeka har Irina Vasiljevtij bara förlorat ett parti – mot Inna Agrest. Det har jag tidigare visat här på bloggen. Men ryskan har vunnit övriga sex partier, det mot Lora Kukic på walk over. I och med att Inna spelade remi idag så smet ryskan förbi. Två ronder återstår.

I Cappelle la Grande vann Hans Tikkanen idag i direktsändning och är med i tätstriden. Grannen Stellan vann också och båda lär finnas med i morgondagens direktsändning: Hans Tikkanen-Kevin Spraggett och Stellan Brynell-David Arutinian. Så den senare vann alltså mot Sebastian Nilsson? Svaret är ja. Fredrik Hansson har mött högre rankade spelare i varje rond och har noterat en vinst, en förlust och fem remier. Med risk för att jag upprepar mig: strålande!

Svenskarnas poängskörd efter sju ronder i Cappelle: Hans Tikkanen 5,5; Stellan Brynell 5; Axel Smith, Sebastian Nilsson, Mladen Gajic, Michael de Verdier och Ellinor Frisk 4; Samir Lejlic och Fredrik Hansson 3,5 poäng.

* * * * *

Och nu sätter jag i gång och jobbar med Helgguiden. Den lär bli klar framåt halv tre i natt. Det finns tillfällen när jag ifrågasätter om det är särskilt vettigt att lägga ner så här mycket tid på bloggen. Det är sannerligen inte av ekonomiska skäl, jag har bestämt mig för att detta ska vara en annonsfri blogg och drar inte in en endaste krona på den här dagliga verksamheten.