Det börjar dra ihop sig i Reykjavik Open. Med sju ronder spelade och två kvar är Jurij Kuzubov i ensam ledning med 6 poäng. Efter de inledande tre vinsterna har Tiger Hillarp Persson radat upp fyra remier och ligger bra till i tätstriden. I kampen om NM-titeln ligger han en halva bakom Jon Ludvig Hammer.
När det gäller damernas NM-titel ligger Christin Andersson och danskan Oksana Vovk bäst till med 4 poäng. Det är något visst med Christin och Reykjavik Open. Det var där hon tog en IM-inteckning för några år sedan, och i går spelade hon remi med IM Eesha Karavade. Idag väntar ännu en indisk IM för henne. Christins två förluster noterades mot Hammer och Jan Gustafsson. Sånt kan hända den bäste.
Jag har tidigare berömt Gustafsson blogg (länk i högerspalten under GM-bloggar) men han har haft bloggtystnad under Reykjavik Open. Möjligen har det något att göra med att det inte har gått så bra. I gårdagens rond fick han klå av 14-årige Ilja Nizjnik, världens yngste stormästare.
* * * * *
Blindpartiet mellan Levon Aronian och Magnus Carlsen i Amberturneringen. Det finns tomma bräden på datorskärmarna där spelarna klickar fram sina drag. Photo courtesy Association Max Euwe
Borta i Monaco spelade Magnus Carlsen två remier med Levon Aronian i tredje ronden och det berättar han om på sin blogg. Där redogör han för sitt spel rond för rond. Missa inte det! Det finns en fast länk till hans blogg i högerspalten under – just det, GM-bloggar.
* * * * *
Björn Gambäck påpekar att jag placerade slutspelet i finska ligan på fel plats. I själva verket spelades det i Oulunkyä (Åggelby på svenska), som är en förort till Helsingfors. Björn var som tidigare nämnts ende svenske spelaren i finska ligan och här berättar han mer om det:
Jag spelar alltså i finska ligan med Helsingfors SK (HSK eller bara "Klubben" som de säger i Finland, det vill säga "Klubi" på finska - HSK är Finlands äldsta klubb, grundad redan 1886). Jag har spelat för dem sedan 1997 (jag bodde i Helsingfors 1997-99). Första säsongen jag var där vann vi finska ligan, men har sedan inte riktigt haft med den absoluta toppstriden att göra. Visserligen har vi tagit tre bronsmedaljer sedan dess, men också ett par gånger tvingats till kvalspel för att hänga kvar - mest har det dock som i år blivit mittenplaceringar.Tammer-Shakki tog hem guldet trots att man fick klara sig utan sin bäste poängplockare sista helgen. Alexander Volodin tog 6 poäng på de sju ronder han var med, men i helgen som gick var han upptagen på annat håll: elitseriesammandraget i Västerås. Han var bäste poängplockare även i Team Viking, där han tog fenomenala 9 poäng på tio ronder med en mäktig prestationsranking. GM-inteckning? Nope. Han mötte inte någon stormästare, och det krävs minst tre av det slaget bland motståndarna för att man ska kunna ta en GM-inteckning. Men resultaten i seriespelet har gett Volodin ett saftigt elo-tillskott samt en guldmedalj i Finland och en silvermedalj i Sverige.
I år fick vi dock bli "kungamakare" eftersom vi i slutspelet mötte de bägge topplagen. Först slog vi på lördagen Helsingforslaget Aatos (som ledde inför slutspelet) med 3-0 och sedan spelade vi 1-1 mot nya serieledaren Tammer-Shakki (Tammerfors), som därmed vann ligan. Aatos klappade då igenom och förlorade även sin slutmatch mot Vammala.
I Finland anger man matchresultaten på ett egentligen mycket mer logiskt sätt än i Sverige, endast vinstpartierna noteras. Vårt 1-1 mot Tammer skulle alltså ha skrivits 4-4 i Sverige - men då skulle ju informationen att sex partier spelades remi ha gått förlorad. Totalt förlorade vi alltså endast ett parti den här slutspelshelgen, trots att vi mötte Finlands två bästa lag - och trots att vi inte hade vår toppspelare Robert Hübner med. En mycket bra laginsats!
Hübner spelar för HSK för att han gillar Finland (och pratar finska), men framför allt för att han är gammal vän med HSK-spelaren Ilkka Kankko (som nu inte spelar så mycket själv längre - men han har vunnit ett otal finska seniormästerskap).
Hübners debut var för övrigt en rolig historia: hans motståndare satte sig lite nonchalant vid brädet och sa något i stil med "Vem är du då?". Men när han fick svaret blev han alldeles vit i ansiktet - och bjöd snabbt remi. Hübner nobbade förstås och mosade honom.
För övrigt utökas "Mästarligan" (finska elitserien) med två lag till nästa säsong (så att det blir tolv lag där). Därmed flyttades endast ett lag ned (Mattby 2) och de två division 1-vinnarna flyttas upp automatiskt (Åbo och Uleåborg).
Tvåorna i division 1 spelar kval mot varandra 4/4 om den sista mästarligaplatsen. Där blir det ett Helsingforsderby mellan SSK och HSK 2. Möjligen i en match som inget av lagen riktigt vill vinna! Detta eftersom det blir dyrt att spela i högsta ligan nästa år: SSK (Finska schackklubben, Suomalainen Shakkikerho) var en toppklubb på 70-talet, men är nu en liten klubb med små resurser. Och HSK är visserligen en rikare klubb, men att ha med två lag i toppserien kan nog bli i dyraste laget. Dessutom har klubbarnas andralag generellt haft mycket små chanser att hänga kvar: i år spelade MatSK från Esbo utanför Helsingfors (Mattby / Matinkylä) med två lag i Mästarligan, men MatSK 2 förlorade samtliga sina matcher - och lyckades bara vinna fem partier (av 72)!
Björn Gambäck
* * * * *
Medaljstriden i danska ligan var lika spännande som nedflyttningsstriden i den svenska motsvarigheten. Till slut blev det Jetsmark som tog hem mästerskapet med minsta möjliga marginal. När Jetsmark besegrade Nordkalotten i sista ronden, vann Allan Stig Rasmussen mot Jonny Hector. Nordkalotten, med svensktrion Hector, Stellan Brynell och Björn Ahlander, slutade på femte plats. K41, med Sebastian Nilsson och Jasmin Bejtovic på spelarlistan, kom tvåa, Brønshøj med Tiger Hillarp Persson fyra. Komplett tabell och allt annat om de olika ligorna – se länkar under Nationella lagmästerskap i högerspalten.