fredag 18 mars 2011

Helgguiden

Magnus Carlsen hade en dålig dag på jobbet igår. Han förlorade båda partierna i Amberturneringen mot Vasilij Ivantjuk. Photo courtesy Association Max Euwe

Helgens stora schackevenemang på hemmaplan är förstås säsongsavslutningen för allsvenskan på söndag. I bara en av de fyra division 1-grupperna finns det en klar segrare redan före slutronden: KH-Alliansen 72 i division 1 Västra. Påminner om att länken till resultatredovisningen finns under Allsvenskan i den oumbärliga högerspalten.

Efter Reykjavik Open går det att spåra några av deltagarna till helgaktiviteter i Tyskland och Uzbekistan. På lördag-söndag spelas rond 12 och 13 i tyska Bundesliga - länkar under Nationella lagmästerskap. Serieledaren OSG Baden-Baden får klara sig utan Viswanathan Anand och Magnus Carlsen, som ju roar sig i Monaco den här helgen. Men vad gör väl det? Här är Baden-Badens laguppställning: Alexei Shirov, Peter Svidler, Sergei Movsesian, Etienne Bacrot, Michael Adams, Paco Vallejo, Arkadij Naiditsch och Jan Gustafsson. Samtliga finns med bland världens hundra högst rankade spelare. Det blir direktsändning. Vi får väl se om det dyker upp någon svensk i SK Turm Emsdettens laguppställning.

På lördag spelar Baden-Baden mot SV Mülheim Nord, som egentligen skulle ha haft fransmannen Maxime Vachier-Lagrave på första bordet. Men han kan inte vara med eftersom han är inkallad till förhör. Det gäller rättssaken franska schackförbundet mot Sebastien Feller, som anklagas för att ha fuskat under schack-OS i Chanty-Mansijsk. Det har jag tidigare redogjort för här. Förbundet har kommit över sms-meddelanden som de menar är komprometterande, men vars innehåll de inte fick avslöja och använda sig av i första rättsinstansen. Fellers advokat hävdade att det skulle inkräkta på de anklagades integritet. Förbundet hävdar att Feller hade två medhjälpare i den här affären, Arnaud Hauchard och Cyril Marzolo. Det krävs nog en Sigeman för att reda ut vad det är som händer i den här affären.

Jurij Kuzubov vann som bekant Reykjavik Open, och imorgon lördag spelar han första ronden i Agzamov Memorial i Tasjkent, Uzbekistan. Jevgenij Aleksejev (2688) är topprankad och det ligger 20 000 dollar i prispotten. Du kommer att få en direktsändningslänk i högerspalten.

I förra blogginlägget nämnde jag Jurij Balasjovs deltagande i Moskvamästerskapet, semifinal. Han sitter till vänster på bilden som togs under tisdagsronden (foto: icce.su). De som följde gårdagens direktsändning vet att han har öppnat med tre vinster. Det glädjer mig.

Denna turnering är schemalagd för att även spelare som har ett ”traditionellt jobb” ska kunna vara med. Den började i söndags och avslutas söndagen den 27 mars. Dessemellan är det ronder på tisdagar, torsdagar, lördagar och söndag. På vardagarna är det kvällsronder. Intressant spelschema. Här ett parti från gårdagens rond där svartspelaren kanske hade jobbat hela dagen innan han tog kvällspasset vid brädet:

IM Ivan Aldochin – Michail Lifanov
Moderna försvaret (B 06)
1.e4 g6 2.d4 Lg7 3.Sf3 d6 4.Lc4 c6 5.De2 d5 6.Lb3 dxe4 7.Se5 e6 8.c3 b6 9.Sd2 Sf6 10.Sxe4 Sxe4 11.Dxe4 Lb7?


12.Sxf7! uppg.

På inbjudan till Moskvamästerskapets semifinalturnering angavs lite högtidligt det tredelade syftet med att arrangera den: utveckla schackspelet i Moskva, kvalificering till finalen i Moskvamästerskapet och kompetensutveckling av spelarna i Moskva. Byt ut Moskva med Malmö och vi får något som bara låter förbryllande. Årets Malmömästerskap lockade arton spelare i A-gruppen och en av dem stod rankingmässigt skyhögt över konkurrenterna: 1. Daniel Semcesen, Malmö AS (2509) 7/7; 2. Hans Nilsson, Malmö AS (1956) 6; 3. Thomas Ulrich, Malmö AS (1649) 4,5 poäng. MM lockade inte någon av de trettio högst rankade limhamnarna.

Det känns ledsamt, här krävs en renovering. På sin blogg berättar Jens Kristiansen att han har fått lust att vara med i Danmarksmästerskapet igen eftersom det ska arrangeras som en tiomannaturnering i stället för en schweizergrupp. Där nånstans tror jag att man måste börja för att återge MM status.

Resultatlistan från öppna franska mästerskapet i snabbschack, som spelades i söndags i Nancy, har en speciell lyster. Det är mycket glädjande att se Ulf Andersson på andra plats i detta kvalificerade sällskap: 1. GM Daniel Fridman 7,5 (av 9); 2. GM Ulf Andersson 7; 3. GM Maxim Turov 7; 4. GM Laurent Fressinet 7; 5. GM Arkadij Naiditsch 7; 6. GM Rustam Kasimdzjanov 7; 7. GM Georg Meier 7; 8. GM Etienne Bacrot 6,5; 9. GM Sebastien Maze 6,5; 10. GM Sebastien Feller 6,5 poäng.

Ulf föddes i Västerås den 27 juni 1951 och fyller följaktligen sextio några veckor före schack-SM i samma stad. Vad skoj det hade varit om det kunde bli ett födelsedagsfirande i Västerås med en snabbschackmatch över fyra partier mellan Ulf och något känt namn från utlandet. Kom att tänka på det när jag såg att Rustam Kasimdzjanov, som alltså kom sexa i Nancy, ska spelas en snabbschackmatch över fyra partier mot Viswanathan Anand i Tasjkent den 27 mars. Det hör till saken att Kasimdzjanov är en av Anands sekundanter; det underlättade säkert att få världsmästaren till Uzbekistan.

Vad gäller en födelsedagsmatch i Västerås, så tycker jag bestämt att det kunde vara en sak för Schackakademien att sponsra. Vår störste schackspelare genom tiderna fyller sextio – det får inte gå obemärkt förbi.

Ulfs slutspelsbehandling är välkänd världen över. Det finns bland annat flera instruktiva exempel på temat bra springare mot dålig löpare. Nu var springaren inte tillräckligt bra i följande exempel från sista ronden i Nancy i söndags:

Maxim Turov – Ulf Andersson
Svart drarHär kom man överens om remi.

Och varför publicerar jag då denna ganska ointressanta slutställning? Jo, mest för att när jag såg den kom jag att tänka på att Ulf har varit i Lund några gånger och tränat Nils Grandelius. Fortfarande oklart? Jo, samma söndag hade Nils följande slutställning i elitseriens slutrond:

Nils Grandelius, Lunds ASK – Sergej Ivanov, Team Viking
Svart drar


Här kom även detta par överens om remi. Dessförinnan hade Nils försökt pressa fram något med springaren på samma sätt som Ulf har gjort så många gånger.