lördag 5 mars 2011

Isländska lagmästerskapet

Gunnar Finnlaugsson spelar för Selfoss i division 2. Foto: Calle Erlandsson

Det är full rulle i isländska lagmästerskapet i Reykjavik. Calle Erlandsson rapporterar:
Isländska schackligan omfattar 55 lag med sammanlagt 346 spelare. I översta divisionen spelar åtta 8-mannalag och partipoäng räknas i första hand. I de lägre divisionerna spelas på sex bord. Division 2 har åtta lag, division 3 16 lag och division 4 23 lag. I de två lägsta divisionerna har man schweizerlottning och i första hand avgör matchpoäng. Två lag flyttas ner och två lag flyttas upp.

I årets liga är totalt 27 GM registrerade för spel. Sexton stormästare fanns på plats när femte ronden spelades på Rimaskólan i en förort till Reykjavik. Serieledarna Bolungarvík, som har 31½/40, mönstrade 5 GM i sin match mot Haukar, som vanns med förkrossande 7½-½, Endast Luke McShane på bord 1 tappade poäng mot isländske talangen Sverrir Thorgeirsson (2223). Förhandsfavoriterna Vestmannaeyjar (28½) hade 4 GM liksom Hellir (26½). Hellir lyckades vinna med 4½-3½, ett resultat som laget också nådde mot Bolungarvík. Otur för Hellir att inte matchpoäng räknas!

Ronderna sex och sju avgörs idag lördag. Vestmannaeyjar möter en svagare motståndare (Haukar) i rond 6 och i slutronden möter man serieledarna. Allt är alltså bäddat för en spännande final och om den skulle sluta 4-4 blir rond 6 ytterst viktig.

Alla resultat finns här.

Calle Erlandsson
* * * * *

Det är dags att så smått börja förberedelserna inför sommarens SM i Västerås. Här anmäler du dig till den stora schackfesten. SM-hemsidan har en fast länk under Kommande schackevenemang i högerspalten.