Barsimultan på Palæ Bar i Köpenhamn i går. Per Inge Helmertz drar och Peter Heine Nielsen är på väg att svara.
Jag la sista handen vid Korrschack nr 4/09 i lördags och i dag får tryckeriet ta över. I går kände jag för att koppla av. Så vad gör man en gråmulen söndagseftermiddag i november? Om man bor i Malmö så ligger ett Köpenhamnsbesök nära till hands, och den här gången var det ett enkelt val. Jan Løfberg hade bjudit in till The Peter Heine Nielsen Show på Palæ Bar. Det blev en förträfflig eftermiddag.
Det var dukat för tjugo simultanutmanare. Som framgår av bilden ovan fanns förutom den vanliga U-formationen också en sträng mitt i. Det var trångt men mysigt.
Före simultanföreställningen arrangerades en frågestund med PHN. Det var gott om intressanta ämnen. PHN är som bekant med i världsmästaren Viswanathan Anands sekundantlag och har även jobbat med Magnus Carlsen. Det berättade han om. Kan Anands sekundanter i den egna praktiken använda sig av de förberedelser som har gjorts gemensamt? Ja, med vissa begränsningar. Dessa förberedelser handlar för övrigt till 90 procent om spelöppningarna.
Anands sekundanter har en helhetssyn över världsmästarens repertoar, men så fungerar det inte alltid på andra håll. Vladimir Kramnik har sekundanter som var och en jobbar med sina speciellt avdelade öppningar. Om någon hoppar av från sekundantlaget så tar han inte med sig alla hemligheter. Den lösningen är kanske ett utslag av rysk misstänksamhet.
Aversionen mellan Kramnik och Garri Kasparov tar sig ibland lustiga uttryck. Som när Kramnik förklarar att Carlsen är en bra spelare, men att hans tränare borde jobba lite hårdare. Känn på den, Kasparov!
När det gällde svårigheterna att finna nya idéer i öppningen så citerades Peter Leko: ”Det tar två veckor att finna en ny idé, och två timmar att vederlägga den.”
Vad gäller Carlsen så förklarade PHN att det handlar inte så mycket om huruvida han kommer att bli världsmästare eller inte som om Magnus kommer att dominera helt. Och att Magnus inte har en chans att bli världsmästare innan han fyller tjugo skyller PHN på ett dåligt VM-system.
Anand ska spela mot Veselin Topalov på bulgarens hemmaplan och det är naturligtvis en stor nackdel – ”Det är inte vårt favoritställe” – men vad gör man när ingen annan lägger ett bud på VM-matchen? Det är bara att acceptera och hoppas på det bästa.
Det ställdes flera frågor om PHN:s kärva förhållande till Dansk Skak Union. Han är klar Danmarksetta men ställde inte upp för Danmark i senaste Lag-EM. Han var i stället kapten för det norska laget. I botten finns ett missnöje med hur det gick till när framtidsplanerna för elitschacket i Danmark drogs upp. Han tycker det hade varit rimligt att han fått en mer aktiv roll i processen, att han med sin erfarenhet borde kunna bidra med konstruktiva idéer. Rent allmänt menade han att det var naturligt att det uppstår kontroverser i en organisation som rymmer både amatörschack och professionellt schack. Det är inte första gången det har uppstått en konflikt mellan DSU och en Danmarksetta – Jens Enevoldsen, Bent Larsen … ”Jag har alltid varit god vän med DSU:s ordförande ’före’ och ’efter’, men sällan ’under’.”
PHN är klubblös i Danmark sedan Helsinge avslutade sin elitsatsning inför höstsäsongen. ”Jag har inte fått något nytt anbud.” PHN har seglat upp till elo 2697 på världsrankingen och fick frågan om vad som ligger bakom den framgången. Svaret var mycket koncist: ”Inflation.” Naturligtvis beror det på mer än elo-inflation, och när han utvecklade det hela så nämnde han att fem års arbete med Anand naturligtvis också har haft en positiv inverkan på hans spel. I samband med det fick vi en av många skojiga anekdoter denna eftermiddag. När Nikolaj Borge hade kommenterat partier tillsammans med Bent Larsen så förklarade Nikolaj att det hade haft en positiv inverkan på hans spel. Bents kommentar: ”Man ska vara rätt dum om man inte lär sig något av det.”
PHN berättade att han en gång hade anlitat en idrottspsykolog, men att det naturligtvis inte var något som passade alla. ”Ni kan ju ana vad Bent Larsen hade svarat om nån föreslagit honom att han kanske skulle anlita en idrottspsykolog.” Allmänt skratt.
Det var över huvud taget mycket skratt under denna frågestund. Det blev sisådär en halvtimme, och den kunde gärna ha varit längre. Men det skulle ju hinnas med simultanschack också. PHN hade vit vid vartannat bräde. Första gången jag var med om det var när jag anlitade Bent Larsen för en simultan i Malmö på 70-talet. Förslaget var hans, så jag förmodar att det handlar om Larsenvarianten.
Per-Inge Helmertz, en gång i tiden deltagare i SM-gruppen och allsvensk mästare i LASK, hade läst om evenemanget på den här bloggen och fanns med bland de tjugo simultanutmanarna. Hans parti var det först avslutade.
PHN håller på att avlägsna f2-bonden från brädet. Läget sekunden innan framgår av diagramställningen.
Per Inge Helmertz – Peter Heine Nielsen
Damgambit, Tarraschförsvaret (D 40)
1.c4 Sf6 2.Sc3 c5 3.Sf3 Sc6 4.e3 e6 5.d4 d5 6.a3 a6 7.dxc5 Lxc5 8.b4 La7 9.Lb2 0-0 10.Le2 dxc4 11.Lxc4 b5 12.Lb3 Lb7 13.0-0 Se7 14.Dxd8 Tfxd8 15.Tfd1 Sf5 16.Tac1 Tac8 17.Kf1 Sg4 18.Ke2?
18…Sxf2! 19.Kxf2 Lxe3+ 20.Ke1 Lxc1 21.Txc1 Se3 22.Kf2 Sxg2!
Mönstret går igen. De svarta springarna är uppenbarligen tvillingsjälar. Och bakom varje springare står en löpare.
23.Se2
På 23.Kxg2 följer 23…Td2+.
23…Txc1 24.uppg.
Inför valet mellan 24.Sxc1 Sh4! och 24.Lxc1 Td3 var det inte längre roligt.
Om Pinge hade spelat ett drag till så hade han inte blivit först expedierad. I samma runda gav den högst rankade danske simultanmotståndaren upp. Det var Finn Nøhr som hade fått nog.
På den här bilden sitter Finn Nøhr till vänster. Har han inte något jagat i blicken?
Finn Nøhr – Peter Heine Nielsen
Italienskt (C 50)
1.e4 e5 2.Lc4 Lc5 3.Sf3 Sc6 4.d3 d6 5.Sg5 Sh6 6.0-0 0-0 7.a3 Kh8 8.Sc3 f5 9.Sa4 f4!
Det mullrar redan på kungsflygeln.
10.Sxc5 Dxg5 11.Se6 Lxe6 12.Lxe6 Tf6 13.Ld5 Se7!? 14.Lxb7 Tb8 15.La6 Dh4
PHN lovade att spela snabbt och här var han mer fokuserad på motståndarens kung än den malplacerade löparen på a6. 15…d5 med löparfångst.
16.f3
Om Nøhr hade upptäckt löparens belägenhet så kunde han ha räddat den med 16.Lc4, men då är förstås 16…f3 obehagligt. PHN fortsätter hur som helst sin mobilisering på andra flygeln.
16…Sf7 17.De1 Dh5 18.Df2 Sg5 19.Dxa7
Han gör rätt i att försöka skapa motspel.
19…Tbf8 20.Kh1
Kungen vill ha tillbaka damen vid sin sida, men det blir ingenting med det. Alternativet är 20.Dxc7 varefter det inte finns någon självklar angreppsfortsättning för svart.
20…d5 21.exd5?
21.Dxc7 är fortfarande bästa chansen.
21…Sf5 22.Lc4 Sg3+ 23.Kg1
23…Dxh2+! 24.Kf2
På 24.Kxh2 följer 24…Th6+ 25.Kg1 Th1+ 26.Kf2 Txf1 matt.
24…Sh3+ 25.Ke1 Dxg2 26.uppg.
Effektivitet. PHN drar med högran och kollar vänster.
Det ser kanske ut som om PHN håller på att öka trycket på h-linjen med en ölflaska. Jag försäkrar, det är en optisk villa.
På de tjugo partierna noterade PHN femton vinster, två remier och tre förluster. De tre som lyckades vinna mot honom – Peter Tjørnsted, Niels Peter Nielsen och Anders Hedegaard Sørensen – fick var sitt gåvokort på 300 danska kronor, de två som spelade remi halva det beloppet. Gåvokortet kan användas på Palæ Bar, en av stadens mysigaste barer.
Foton: Lars Grahn