tisdag 24 november 2009

Palma de Mallorca – del 2

Per Ahlström hamnade i hetluften i andra ronden. Där väntade en stormästare. Här hans andra rapport från den jordbundna motsvarigheten till schacknördarnas himmel:
Om arbetsinsatsen bakom den första poängen var liten, så var arbetsinsatserna bakom de följande nollorna desto mer intensiv. För första gången i min fyrtioåriga karriär fick jag möta en GM i ett långparti. Jag har spelat mot stormästare tidigare, men aldrig i ett långparti. Redan den ständigt lika lovande Harry Schüssler krossade mig i Limhamns B-KM 1969. Han nådde inte över hela brädet, utan fick resa sig när han rensade på min sida av brädet. Ungefär samma räckvidd hade Pontus Carlsson när han krossade mig i blixt många år senare.

GM Ruslan Pogorelov hade vit. Det blev en av de långa varianterna i Kungsindiskt. Ett av de få system som jag förstår mig lite på. Låt vit angripa på damflygeln – streta emot lite lätt, medan du som svart laddar på kungsflygeln. Inga försvagningar på damflygeln innan det är absolut nödvändigt och inte öppna kungsflygeln för tidigt. Som en extra krydda ett eget recept med Se8 istället för Sd7 samt Tf7 istället för Tf6.


Precis allt följde planen. I ställningen har vit precis dragit 33.Te8. Handsvetten började läcka över pappret. Hjärtat slog så hårt att jag blev orolig att min syntetiska klaffprotes skulle lossna. Tog ett djupt andetag och slog 33…gxh3 (enda draget). Efter ett par minuter lyfte Ruslan handen och höll den över tornet. Så stelnade han till. (Han upptäckte sannolikt 34.Txe7 Sxf3+ 35.Kf1 hxg2+ 36.Ke2 Sd4+ och svart vinner. LG) Ansiktsfärgen steg snabbt. Han tog tillbaka handen och tänkte i över trettio minuter och hade bara tre kvar på klockan när han drog 34.Sxh3. Efter att ha suttit med svettningar och hjärtklappning i en halvtimme så pallade jag inte längre. Planen var ju att fortsätta med 34…Sxf3+ 35.Kh1 Txg2 36.Kxg2 Dh4 37.Kxf3 Dxh3+ 38.Ke2 Tg7 med förkrossande angrepp. Men så dök det plötsligt upp en schack med tornet på h8 och en damschack på h6 och min mentala styrka försvann. Drog i stället snabbt, med trettio minuter kvar på klockan, 34…Txg2+ och blev sedan elegant utmanövrerad.

Av bara farten lyckades jag sedan i nästa rond efter fyra timmars spel förlora ett slutspel med ren kvalitet över. Tur att Rybka III, som bara behövde tre sekunder för att hitta vinsten, inte skvallrar.

Men jag är lycklig. SÅ HÄR ÄR DET I SCHACKNÖRDARNAS HIMMEL.
Per Ahlström
Svenskarnas poängskörd efter tre ronder: Stellan Brynell och Pontus Carlsson 2; Stellan Persson 1,5; Per Ahlström 1 poäng.