lördag 28 november 2009

Palma de Mallorca – del 7

Drömmen om att få vara till nytta för duvorna finns kvar.


Turneringen i Palma är till ända och Per Ahlström kommer med en slutrapport. Nu väntar en ny turnering och en återvunnen förhoppning om det fulländade partiet.
Så var det över. En vecka med drömmar och förhoppningar. En vecka med glädje och sorg. En vecka med schack.

Det känns lite futtigt att nu planera för hemresan. Att så intensivt fokusera på att försöka skapa det fulländade, för att sedan återvända till vardagen, som om inget har hänt. Bobby Fischer fick en gång frågan: ”Vad skiljer schack från livet?” Svaret kom direkt: ”Inget, schack är livet.”

Ingen av oss svenskar lyckades särskilt bra. Det var en tuff turnering med cirka 30 GM och sammanlagt bortåt 80 med titlar. Mina motståndares elo-snitt blev cirka 2100, så mot den bakgrunden är mina två vunna poäng + en wo egentligen godkänt, med tanke på att mitt eget elo är 1920.

Pontus kommentar: ”Du försöker spela det fulländade partiet – det håller inte i en sådan här turnering – du kommer bara i tidsnöd – du måste spela ställningen, inte bara njuta av den.”

Men jag håller inte med. En dag ska jag vinna det fulländade partiet och få en staty i parken, där duvorna kan sitta och vila sig.

För att citera en stor amerikansk politiker: ”I´ll be back.”

Per Ahlström
Sluresultat: Andrej Sumets från Ukraina tog hem förtstapriset på 7,5 (av 9). Svenskarnas placeringar: 29. Pontus Carlsson 6; 34. Stellan Brynell 5,5; 130. Per Ahlström 3; 140. Stellan Persson 2,5 poäng.