tisdag 17 november 2009

Dagens Allehanda (tisdag)

När världseliten spelar blixt kan man räkna med en och annan vacker kombination. Som i partiet Vasilij Ivantjuk–Judit Polgar från pågående blixt-VM i Moskva. Följande ställning uppstod efter trettio drag med Ivantjuk vid draget:


Vilket är vits bästa drag? Lösningen kommer sist i inlägget.

Här är ställningen efter första dagens spel. Att Viswanathan Anand leder närmast före Magnus Carlsen är knappast oväntat, men att Anatolij Karpov ligger på tredje plats är mycket överraskande. Dagens direktsändning startar klockan 13 – se vänsterspalten!

UNGDOMS-VM. I går kopplades Nils Grandelius bort från tätstriden i U16. Han förlorade i båda måndagsronderna. Det var lika illa för Simon Hänninger. Inna Agrest är nu ensam om att ha mer än 50 vinstprocent i den svenska kvartetten. Poängplockningen efter sex ronder: Inna Agrest 3,5; Nils Grandelius 3; Simon Hänninger och Anton Agrest 2,5 poäng. I dag är det vilodag i Antalya.

PETER HEINE NIELSEN SHOW. När Jan Løfberg tog mig med på en runda bland hans favoritkrogar i Köpenhamn, besökte vi bland annat Palæ Bar. Dit återvänder jag gärna, närmast förhoppningsvis nu på söndag. Då vankas det Peter Heine Nielsen Show på den mysiga krogen. Om du har lust att vara med så slå en signal till Jan. Telefonnumret nedan, och om du befinner dig på den här sidan om Sundet så är det landsnummer 0045 som gäller. Det är en gratisföreställning.
Peter Heine svarar på frågor och spelar simultan på Palæ Bar

Kommer du att spela i landslaget igen?
Vilken är din syn på duon Magnus Carlsen/Garri Kasparov?
Kan du berätta om ditt sekundantjobb för världsmästaren Anand?

Peter Heine Nielsen besvarar frågor från publiken och ger sedan en simultan mot 20 spelare på Palæ Bar, Ny Adelgade 5, Köpenhamn K (nära Kongens Nytorv) söndagen den 22 november från klockan 12.30.

Ovan några förslag till frågor, men Peter Heine besvarar gärna frågor även i andra ämnen. Han är beredd att ge deltagarna en upplevelse.

Eftersom det är ont om plats på den populära krogen har simultandeltagarna förtur. Om du vill vara säker på en sittplats så ordnar du det lättast genom att anmäla dig till simultanen. Ring Jan Løfberg på telefon 20 74 18 30 och anmäl dig. De tjugo snabbaste får plats enligt principen först till kvarn. Alla simultandeltagare får ett gratis exemplar av den antikvariska men mycket intressanta "Buenos Aires OL 1978" skriven av Jens Kristiansen.

Dörrarna till Palæ Bar öppnas kl. 12. Arrangemanget beräknas vara avslutat före kl. 16.

Jan Løfberg
Lösningen: 31.Lxg6+! uppg. Poängen är att efter 31…Kxg6 32.Dxc2 är tornet på e4 spikat. Finurligt.