lördag 7 november 2009

Bobby och Brad

Frank Brady från en reception på Hilton Reykjavik för ett par veckor sedan. Foto: Gunnar Finnlaugsson


Gunnar Finnlaugsson har som framgår av inlägget nedan inte mycket till övers för Brad Darrachs bok ”Bobby Fischer vs rest of the world”.
Det finns en liten forskarjäkel i oss alla. Min ringde i natt och påminde mig om Brad Darrach och hans bok ”Bobby Fischer vs rest of the world”. Jäkeln vaknade första gången när jag läste Dirk Jan ten Geuzendams artikel i NIC Magazine nr 2/08. Den fick mig att leta febrilt i min Fischerhylla. Inget resultat, så jag ringde min vän Calle Erlandsson, lånade boken och läste den på några timmar.

Jag kollade på nätet och fick då klart för mig att Brad hade tillbringat flera timmar i Marilyn Monroes säng och skrivit om äventyret i Life. Först blev jag lite avundsjuk men sen tyckte jag mest synd om Marilyn.

Efter att ha lämnat tillbaka boken till Calle beställde jag ett eget exemplar från England. Som tur var kom boken aldrig fram till mig. Pengarna försvann, skrev engelsmannen. Efter bankkraschen fick mina landsmän samma svar från Gordon Clown (terroristlagar användes för att konfiskera isländsk egendom i England).

I boken påstår Brad att islänningarna drack och hade sex veckan lång. Det stämmer inte enligt min uppfattning. Jag var nämligen på Island (Selfoss) och jobbade ihop pengar till mina studier samtidigt som Brad levde runt i Reykjavik. Det med sex, rök och krök pågick på den tiden efter jobbet på fredagen till söndag morgon.

Flera nyckelpersoner bytte namn i boken och han var duktig att hitta på. Han var tydligen i Reykjavik hela matchen och lekte vän till Bobby. Fridrik Olafsson har berättat för mig att han hänvisade Brad till biljettkön när han blev alltför påträngande.

Sök gärna själv på Brad Darrach. Han har fått beröm för sina reportage från Reykjavik. Sex och skandaler säljer, speciellt om man lägger till egna fantasier och feltolkningar.

Under mitt senaste Islandsbesök träffade jag Frank Brady. Trots sina 75 år är han still going strong. Hans bok ”Profile of a Prodigy” är den absolut bästa Bobbybiografi jag har läst. Ny upplaga är på gång.

Jag frågade Frank om Brad och fick kommentaren: ”Han var Fischers man från början. Men de blev ovänner och Fischer stämde honom efter hemkomsten till USA 1972.”

Brad Darrach dog 1997.

Gunnar Finnlaugsson

OSLO. Den här helgen spelas de tre första ronderna i den norska elitserien. Emanuel Berg spelar för Oslo SS, Nils Grandelius och Axel Smith för Kristiansund. Här kan du kolla resultat och spela igenom partierna.