söndag 29 november 2009

Wesley So eliminerar världsstjärnorna

En gång har jag sett det filippinska stjärnskottet Wesley So i aktion och det var i Wijk aan Zee tidigare i år. Där vann han C-gruppen en poäng före Tiger Hillarp Persson. So var anmäld till junior-VM i Argentina men lämnade återbud. Mamman meddelade att hennes sextonårige son skulle koncentrera sig på sin skolexamen. Han kom i alla fall i väg till världscupen i Chantien-Mansien och där har han ställt till med ett par skrällar. I andra och tredje omgången eliminerade han Vasilij Ivantjuk respektive Gata Kamsky. Resultat tredje omgången.

Nolltoleransen skördade nya offer i dagens särspel. Kineserna Wang Yue och Li Chao kom båda för sent till andra särspelspartiet mot sina respektive motståndare. Ingen av dem lyckades reparera skadan, båda kineserna är utslagna.

Alexei Shirov gick vidare från tredje omgången med en läcker finess:

Alexei Shirov – Jevgenij Tomasjevskij
Vit drar41.Ld6!! uppg.
Det hotar ju Df8 matt och på 41…Txd6 avgör 42.Tb7+ Kh6 43.Df8+ Kh5 44.Txh7 matt.

ALBOX. Evgenij Agrest kom tvåa i snabbschackturneringen i Albox, Spanien. Han öppnade med fem vinster och avslutade med tre remier. Det gav honom 6,5 poäng, en halv mindre än fransmannen Christian Bauer. Ulf Andersson kom på 27:e plats med 5 poäng.