fredag 6 mars 2015

EM i Jerusalem – rond 10

Ryssen Denis Tjismatullin är i hög grad med i kampen om EM-titeln. Foto: chess-news.ru

Så fick Nils Grandelius åter njuta segerns sötma. Det var härligt att se honom manövrera ut Danyiil Dvirnyy. Det blev ett dubbelt tornslutspel där Nils merbonde var vinnande, men han tappade tråden i ett skede och gav motståndaren chansen att rädda partiet. Dvirnyy missade dock det sista halmstrået:

Danyiil Dvirnyy – Nils Grandelius 
Vit drar


81.Ke6?
Kungens uppgift måste vara att hjälpa a-bonden medan tornet får offra sig på g-bonden. 81.Td5! är absolut nödvändigt, till exempel 81...g3 82.Kc6 g2 83.Td4+ Kf3 84.Td3+ Kf2 85.Td2+ Kf1 86.Txg2 Kxg2 87.Kb6 med remi.
81...g3 82.Tf5+ Kg4 83.Kf6 g2 84.Tg5+ Kf3


85.uppg.
Till exempel 85.Tf5+ Ke3 86.Te5+ Kd4 och så vidare.

I toppstriden gick Jevgenij Najer loss efter vinst mot Anton Korobov. Najer leder på 8 poäng, en halv före David Navara och Denis Tjismatullin.

Påminner än en gång om att 23 spelare från Jerusalem kvalificerar sig till världscupen, men då kan man räkna bort de 14 spelare som är med i Jerusalem men som redan har kvalificerat sig på annat sätt. Den gruppen består av Nikita Vitjugov, David Navara, Pavel Eljanov, Hrant Melkumyan, Ivan Cheparinov, Sergej Zjigalko, Gabriel Sargissian, Alexander Motylev, Ivan Saric, Ilia Smirin, Constantin Lupulescu, Viorel Iordachescu, Dragan Solak och Samvel Ter-Sahakyan.

Inför sista ronden, som spelas på söndag (det är vilodag imorgon), ligger Nils på plats 19–44 med sina 6,5 poäng, på plats 33 efter särskiljning. Det är möjligt att han måste vinna i sista ronden för att komma med bland de 23 utvalda. Det kommer att bli en mycket svår uppgift: han har vit mot femterankade Etienne Bacrot. Fransmannen ligger på 24:e plats efter särskiljning och frågan är om han kan nöja sig med remi. Kanske, kanske inte. Drömscenariot är väl att Bacrot spelar alltför hårt på vinst, men han är nog alltför rutinerad för att ägna sig åt sådan gambling. Det ska bli väldigt spännande att följa sista ronden, mycket står på spel.

Resultat rond 10
Poängställningen
Lottning rond 11 (sista ronden)

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.