tisdag 3 mars 2015

EM i Jerusalem – rond 6

Andrerankade Nikita Vitjugov finns liksom Nils Grandelius med i gruppen på 4 poäng. Foto: eicc2015.com

Anton Korobov petades ner från ledarpositionen av Jan Nepomniachtchi, som med den vinsten övertog ledningen tillsammans med tre andra spelare på 5 poäng.

För att vara med bland de 23 som kvalificerar sig till världscupen krävs det minst +3, det vill säga i princip tre vinster och resten remier. Då gäller det att satsa i rätt partier. Nils Grandelius tog en snabb remi med Sanan Sjugirov (elo 2678) och i nästa rond väntar en ännu högre rankad motståndare, Alexander Moisejenko (elo 2695). Sex ronder är avverkade, fem återstår. Nils står på +2 och mot motståndare i den kategorin är remier ett helt okej resultat. Det gäller att slå till i rätt läge.

Resultat rond 6
Poängställningen
Lottning rond 7

* * * * *

Veteranernas lag-VM – rond 7

England mot Tyskland med Nigel Short mot Uwe Bönsch närmast kameran. Foto: Schachfestival.de

I gruppen 65+ vann Sveriges förstalag med 3–1 mot ett lag från Dresden som var högre rankade på alla bord. Belöningen blir en match mot Ryssland, ett lag som vunnit alla sina sju matcher. Här finns chansen för den svenska kvartetten att agera hjältar. Även andra- och tredjelaget vann mot högre rankade lag, medan fjärdelagets matchseger var mera programenlig med tanke på motståndet. Fyra svenska matchsegrar av fyra möjliga i den gruppen. Då hade Sven-Olof Andersson ändå skänkt bort en halva i sitt parti:

Sven-Olof Andersson, Sverige 3 – Wolfgang Meier, SV Lok Dresden
Svart drarEfter 36...gxh3? 37.Tg5+! Txg5 38.fxg5+ Kg4 39.Lxf6 stod vit på vinst i partiets resterande fjorton drag. Ändå var det Meier som bjöd remi, och Sven-Olof accepterade anbudet eftersom det säkrade matchsegern. Min syn på det: om jag suttit med Wolfgang Meiers ställning hade jag fortsatt kämpa men jag hade aldrig framlagt ett remianbud. Man bjuder inte remi när man står som en kratta; i ett sådant läge är det den som har vinstchanserna som kan komma med ett eventuellt remianbud. Det är en oskriven regel.

Till de svenska framgångarna i sjunde ronden kan läggas att det svenska laget i gruppen 50+ också vann sin match. Bingo! I den gruppen fortsätter Slovakien att övertyga, nu med en säker seger mot Thüringen. England såg ut att vara på gång igen, men sedan Short, Nunn & Speelman noterat remier i matchen mot Tyskland förlorade Arkell på fjärdebordet. Det mönstret har vi sett förut.

Gruppen 50+
Resultat rond 7
Poängställningen
Lottning rond 8

Gruppen 65+
Resultat rond 7
Poängställningen
Lottning rond 8

Uppdatering: klockan är tjugo över två på natten och jag tänker gå till sängs. Ganska snart ska de morronpigga veteranerna stiga upp och börja förbereda sig för tisdagsronden. Gonatt och gomorron!

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.