torsdag 5 mars 2015

EM i Jerusalem – rond 8

Jan Nepomniachtchi är ensam i topp. Foto: Yoav Nis, eicc2015.com

Nils Grandelius spelade åter en kampremi mot en högre rankad motståndare, ryssen Jevgenij Aleksejev. I slutspelet uppkom en originell ställning där Aleksejevs ensamma torn ställdes mot Nils fyra kungsflygelbönder. Datorerna hävdade remi och partifortsättningen tydde inte på annat. Här är partiet.

Jan Nepomniachtchi besegrade David Howell och med det gick han upp i ensam ledning med tre ronder kvar. En kritisk ställning i det partiet:

Jan Nepomniachtchi – David Howell 
Svart drarEfter 25...Dxc7 26.Lxc7 La2! ser b4-bonden ut att ge svart goda remichanser. I partifortsättningen krånglade startmotorn hos den bonden; efter 25...Ld7? 26.Dd6 Dxe2 27.Dxd7 hade vit två lätta pjäser för torn och det fällde avgörandet. Här är partiet.

Resultat rond 8
Poängställningen
Lottning rond 9

* * * * *

Veteranernas lag-VM – rond 9

Svenska truppen i Dresden. Åke Sandklef och fotografen saknas på bilden. Foto: Sven-Olof Andersson

Slovakien kunde ha säkrat guldmedaljerna i gruppen 50+ med fyra remier mot ett lag från Leipzig. Men det fanns inte sådant säkerhetstänkande från slovakernas sida. De var full satsning med slutresultatet 4–0. Ryssland var klara segrare i gruppen 65+ före slutronden och där praktiserades en vanlig strategi i dessa lagmästerskap: två remier i svartpartierna och vinster i vitpartierna. Det var Berliner Schachverband som besegrades med 3–1.

Det finns god anledning att vara nöjd med svenska truppens insatser: samtliga fem lag placerade sig bättre i resultatlistorna än rankingplaceringen. Bäst individuellt gick det för Erik Alquist i svenska laget i gruppen 50+. Han tog 7 poäng på nio ronder.

Gruppen 50+
Resultat rond 9
Slutställningen

Gruppen 65+
Resultat rond 9
Slutställningen

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.