söndag 8 mars 2015

EM i Jerusalem – rond 11

Europamästaren Jevgenij Najer. Foto: Yoav Nis

Nils Grandelius avslutade med en kampremi med Etienne Bacrot och slutade på 34:e plats. Sju av spelarna framför honom i resultatlistan var redan kvalificerade till världscupen. Lägg därtill 23 spelare från Jerusalem som också går vidare. Om jag har förstått det hela rätt så dras strecket efter de trettio främsta i EM. Jerusalem-EM är en av Nils bästa turneringar men det räckte inte riktigt ända fram till den där åtråvärda platsen i världscupen.

Jevgenij Najer kunde kosta på sig att bjuda remi i sista ronden mot landsmannen Denis Tjismatullin i en klart bättre ställning. Med den halvan säkrade Najer EM-titeln.

Resultat rond 11
Slutställningen

* * * * *

Idag blev tre svenska spelare mästare i Norge respektive Danmark. Efter att ha bidragit med vinst på förstabordet för SK Team Viking mot Mikael Jonsson, Solna igår (Viking vann matchen med 5,5–2,5 och leder svenska elitserien inför slutsammandraget i Malmö) drog Emanuel Berg vidare till Norge för att representera Oslo SS i den avslutande finalmatchen mot Vålerenga. Det blev ett abrupt slut på det partiet:

Aryan Tari, Vålerenga – Emanuel Berg, Oslo SS
Vit drar20.Lf1?? Sh3+! 21.uppg.
Just det 21.gxh3 Sxf3+.

Oslo SS vann matchen och elitserien. Emanuels poängskörd blev 5 av 8. Mats Persson tog 1,5/2. Mer om sista ronden här.

I Danmark segrade Skanderborg med Daniel Semcesen i laguppställningen. Han tog 5 av 7. Mer om sista ronden här.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.