torsdag 12 mars 2015

Reykjavik Open – rond 2 och 3

Daniel Bisby i andra ronden i väntan på stormästaren. Foto: reykjavikopen.com

OS i Istanbul 2012. Sergei Movsesian hade kommit tillbaka till Armenien som den förlorade sonen efter att ha spelat två OS för Tjeckien och fyra för Slovakien. Han var med i armeniska laget på andrabordet efter Levon Aronian. Det blev en fullständig succé med guldmedaljer. Vid återkomsten till Jerevan väntade kortege från flygplatsen i öppna bilar med jublande massor längs vägen in till stan och folkfest på stora torget.

Det blev inte någon repris på festligheterna efter fjolårets OS i Tromsø. Armenien slutade på åttonde plats med Movsesian på tredjebordet. Det gick ganska knackigt för honom.

I den tidiga onsdagsronden i Reykavik Open mötte Movsesian engelske amatören Daniel Bisby fjärran från folkfesten i Jerevan.

Daniel Bisby – Sergei Movsesian 
Vit drar30.Sd5!
Svarts problem på de svarta fälten kommer i blixtbelysning. Movsesian är förlorad.
30...Ta5
Eller 30...Dxd6 31.Sf6+ Kf8 32.Dh8+ Ke7 33.De8 matt.
31.Lf6 uppg.

Den här typen av överraskningar är lite av charmen med öppna turneringar, men det är Movsesian förmodligen inte beredd att skriva under på.

Bisby är nu en av de fjorton spelare som har 3 poäng. Både Nils Grandelius och Björn Ahlander hade chansen att ansluta sig till den gruppen, men Nils initiativ mot Bragi Thorfinnsson rann ut i sanden till en remi och Björn gick vilse i komplikationerna mot GM Hedinn Steingrimsson och förlorade.

Resultat rond 2
Resultat rond 3
Poängställningen
Svenskarnas resultat
Lottning rond 4

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.