torsdag 19 mars 2015

Klart för andra omgången i Sotji

Deimante Daulyte var nära att slå ut Monika Socko. Foto: sochi2015.fide.com

När Fide (Kirsan Iljumsjinov) en gång i tiden introducerade en VM-turnering enligt den modell som nu används i Sotji – det var i Las Vegas 1999 – blev det en rejäl flopp. Ändå blev det en fortsättning, men vem minns idag de världsmästare som då korades? Där fanns bland andra Alexander Chalifman, Ruslan Ponomariov och Rustam Kasimdzjanov. Fides VM-titel devalverades och det blev till slut ohållbart att genomföra ett VM med en utslagsturnering där slumpen fick alldeles för stort spelrum.

VM-turneringen skrotades i öppen klass men fick en fortsättning i damklassen, där man nu varvar utslagsturneringar som den i Sotji med VM-matcher. Hur slumpens skördar kan slå fick vi ett avskräckande exempel på i dagens särspel. Deimante Daulyte vann första särspelspartiet (snabbschack) mot Monika Socko och hade en upplagd chans att avgöra minimatchen i andra särspelspartiet:

Deimante Daulyte – Monika Socko 
Vit drarI stället för 57.b6 matt med avancemang till andra omgången spelade Daulyte 57.Da5+?? och gav upp innan Socko hunnit slå damen. Ställningen var oavgjord men Daulyte hämtade sig inte efter den bortsättningen. Hon förlorade de därpå följande två partierna och eliminerades.

Lottningen för andra omgången.

* * * * *

Den kommande helgen återvänder jag till skådeplatsen för den där kandidatsemifinalen Spasskij–Larsen 1968, det vill säga Rådhushallen. Men nu handlar det om slutsammandraget i elitserien och superettan. Återkommer naturligtvis om det.