tisdag 3 mars 2015

EM i Jerusalem – rond 7

David Howell finns med i tätgruppen. Foto: John Saunders

Efter dagens rond är det nio spelare i topp på 5,5 poäng. Nu handlar det nog mer om att säkra en av de 23 platserna till världscupen än om EM-titeln.

Nils Grandelius hamnade i ett slutspel där hans dam hade svårt att matcha Alexander Moisejenkos två torn. Det blev till att kämpa för remi med ryggen mot muren. Moisejenko missade åtminstone en vinstväg och det hela slutade med delad poäng. Här är partiet. Efter den kampremin ska Nils upp mot ytterligare en högre rankad motståndare imorgon, ryssen Jevgenij Aleksejev (elo 2677). Hårda bud.

En kombinationsövning från dagens praktik:

Alexander Sjimanov – Denis Tjismatullin 
Svart drarEfter vits senaste drag 32.Dg3-h4? norpade svart en bonde, men efter 32...Sxe4 33.Dxd8 Seg3+ 34.Kh2 Txd8 var det lika spel och det slutade småningom med remi. Vad borde svart ha spelat i stället i diagramställningen? Lösningen finns längre ned.

Resultat rond 7
Poängställningen
Lottning rond 8

* * * * *

Veteranernas lag-VM – rond 8

Bengt Hammar och Nils-Åke Malmdin – före dagens prövningar. Foto: Schachfestival.de

Ryssland blev en övermäktig uppgift för Sveriges förstalag i gruppen 65+. Ryssarna vann med 4–0 och är med det klara världsmästare inför morgondagens slutrond. Det började med att Jurij Balasjov fick in ett briljant slutdrag (lösningen längre ner):

Jurij Balasjov – Göran Andersson 
Vit drar


Efter dagens rond skulle Sveriges första- och andralag kunna påbörja resan hemåt och ta deras inbördes möte på tåget eller flyget. Men arrangörerna skulle nog ha invändningar mot en sådan lösning.

I gruppen 50+ räcker det för Slovakien med oavgjort mot ett lag från Leipzig i slutronden för att säkra guldet. Sverige förlorade mot ett högre rankat tyskt damlag och ligger på 28:e plats vilket ungefär motsvarar lagets placering i startlistan.

Gruppen 50+
Resultat rond 8
Poängställningen
Lottning rond 9

Gruppen 65+
Resultat rond 8
Poängställningen
Lottning rond 9

* * * * *

Lösningar 

Sjimanov–Tjismatullin: 32...Sxf3!! vinner direkt. 33.Dxd8 faller på 33...Sg3 matt, och efter andra damdrag avgör Sxe1.

Balasjov–Andersson: 27.Da4! uppg. Löparen på a6 ryker.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.