Jevgenij Najer är i delad ledning. Foto: chess-news.ru
Idag såg det ut som om Nils Grandelius skulle kunna ta ett steg mot världscupvärmen, de tjugotre välsignade, men initiativet gled honom ur händerna och det slutade med remi mot israelen Pinchas Kantarji. I näst sista ronden ska Nils upp mot Danyiil Dvirnyy.
Det spetsade till sig ytterligare i toppstriden i och med att David Navara besegrade Jan Nepomniachtchi. Nu är Navara i topp tillsammans med Anton Korobov och Jevgenij Najer på 7 poäng.
Sune Berg Hansen svingade sig upp till +2 med en behändig vinst i dagens rond:
Sune Berg Hansen – Jorge Viterbo Ferreira
Slaviskt (D 15)
1.Sf3 d5 2.d4 Sf6 3.c4 c6 4.e3 Lf5 5.Sc3 a6 6.Ld2 h6 7.cxd5 cxd5 8.Se5 e6 9.Db3 Ta7 10.Tc1 Sbd7
11.Lb5
En krumelur. Nu inte 11...axb5? 12.Sxb5 och springaren sneglar mot både a7 och c7.
11...Ld6 12.Lxd7+ Sxd7 13.Sxd7 Dxd7 14.Sa4 Lc7 15.Sb6 Dd8 16.Da4+
16...Kf8?
16...Ke7 är inte vackert men nödvändigt.
17.Dd7! Dxd7
17...Lxb6 18.Tc8 är lika hopplöst.
18.Sxd7+ Ke7 19.Txc7 Kd6 20.La5 uppg.
Resultat rond 9
Poängställningen
Lottning rond 10
* * * * *
Igår var det åttio år sen Bent Larsen föddes och med anledning av det arrangerades en tillställning i Köpenhamns rådhus med föredrag av Jan Løfberg och Peter Heine Nielsen (foto; Calle Erlandsson vid gårdagens föredrag). Det gick in åttio besökare i lokalen och det var naturligtvis fullsatt.
Varje gång jag hör Jan berätta om Bent Larsen, den mest karismatiske schackmästare jag har träffat, får jag nya pusselbitar i Bents levnadshistoria. Här visades också bilder på Bent som jag aldrig har sett förut. Del 2 av Jans Larsenbiografi kommer förhoppningsvis senare i år.
Peter Heine berättade inledningsvis om när han besökte Bent Larsen i en förort till Buenos Aires. Peter förklarade att han reste dit ett par gånger men att han egentligen inte såg mycket av storstaden, han tillbringade den mesta tiden i Bents arbetsrum. Bent hade alltid mycket att berätta och jag var själv fängslad av hans historier när det begav sig.
Andra delen av föredraget handlade om livet som sekundant till Vishy Anand och Magnus Carlsen i olika VM-matcher. Vi fick en fantastisk inblick i rutinerna före och under matcherna, skillnaden i arbetet med dessa båda världsmästare. Vid träningslägret i Zermatt över sex dagar inför senaste VM-matchen ingick det i Peters uppgifter bland annat att boka fotbollsplanen och göra upp matsedeln med kocken. I slalombacken fick Magnus ett gott skratt när han såg en dansk, Peter Heine, med skidor. Ett litet exempel från Sotji: vad talade Peter och Magnus om på bilresan till spellokalen? Nej, inte om variantvalet utan om saker som nattens basketresultat i NBA och om vilka fotbollsmatcher som skulle visas på tv den kvällen.
Förberedelserna med Magnus inför en VM-match handlar inte bara om saker som att försöka finna sprickor i Berlinförsvaret utan lika mycket om avkoppling, och trots allt är det arbetet under matcherna som betyder mest. När Magnus väl sitter vid brädet i spellokalen förändras allt; Peter talade om Magnus enorma energi, hans förmåga till full koncentration, vinnarskallen. Och det slog mig att avkopplingen nog är en förutsättning för denna fantastiska inställning. Här är vi fjärran från den sovjetiska schackskolan. Kasparovs hemläxor passade inte Magnus, det ska vara skoj.
* * * * *
Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.