lördag 21 mars 2015

Remi för Pia Cramling

Klart för kamp: Pia Cramling mot Ketevan Arakhamia-Grant. Foto: sochi2015.fide.com

Pia Cramling fick det lite svettigt i första matchpartiet mot Ketevan Arakhamia-Grant i damernas VM, men det slutade med remi. I nästa parti är det Pia som sitter bakom de vita pjäserna.

Resultat andra omgången, första matchpartiet.

* * * * *

Om man ska följa de avslutande ronderna i elitserien och superettan gör man det bäst hemmavid framför datorskärmen – tacka Anders Hansen för det! Men om man som jag framför allt vill träffa gamla schackvänner söker man sig med fördel till Rådhushallen. Jag är van vid att vara åskådare och tycker att det är lika roligt som att själv vara med och spela. Det försöker jag i alla fall intala mig själv ...

Håkan Åkvist fanns också med bland åskådarna och vi diskuterade om hur man bör uppträda i den rollen. Vi kom fram till att det ska se ut som om man förstår vad som händer på brädena, och vill man förstärka den effekten kan man ibland skaka lite lätt på huvudet för att skapa illusionen att man förstår bättre än de båda spelarna vad som händer på deras bräde.

Om du varit i Rådhushallen under fredagsronden och betraktat följande ställning som åskådare kunde du ha ryckt lite på axlarna med ett ansiktsuttryck som antytt något i still med: ser dom inte att det är forcerad matt i tjugotvå drag? För det är det.

Axel Smith, Lunds ASK – Bo Lindberg, SK Team Viking
Vit drar


Ärligt talat: varje gång jag ser slutspelet dam mot torn tänker jag på en artikel som Tom Wedberg skrev i Schacknytt nr 10/1978:
Under Eksjöturneringens avslutningsfest berättade Stuart Wagman för mig att ett amerikanskt dataprogram höll remi med kung och torn mot kung och dam. Det märkliga enligt honom var att programmet inte på sedvanligt sätt försökte hålla kungen och tornet intill varandra utan försvarade sig genom att spela med pjäserna åtskiljda på var sin sida av brädet!
Ni kan förstå min förvåning; om detta stämmer skulle hela slutspelsteorin kastas omkull. Den klassiska teorin säger att med kungen och tornet intill varandra vinner damsidan genom dragtvång. Tornet tvingas lämna kungen och damen schackar till sig detsamma. Genom att från början hålla tornet ifrån kungen skulle man kunna undvika dragtvånget. Nog tvivlade jag, men helt otänkbart lät det inte. Under OS berättade jag för Harry Schüssler om det hela. Vi råkade stöta på David Levy i hotellobbyn och beslöt oss för att fråga om han visste något.
– Visst finns det ett amerikanskt program som spelar perfekt i just det här slutspelet!
– Men är det remi med torn mot dam?
– Nej, när datorn spelar med damen vinner den alltid!
– Hur kan den då hålla remi med torn?
– Programmet har alla ställningar för detta slutspel tabellerade. Är du internationell mästare? (frågade han Harry)
– Ja.
– Då kan du nog inte vinna med damen mot programmet. Det är ganska svårt att vinna om den försvarande sidan spelar exakt, vilket programmet alltså gör. De flesta spelare med IM-styrka eller lägre lyckas nog inte knäcka programmet inom 50 drag.
– Hur snabbt vinner datorn med dam?
– Cirka 15 drag i snitt.
– Vilken ställning bör försvarande parten eftersträva? Finns det någon idealställning som är extra svår att forcera?
– Tyvärr, jag har inte sett några analyser. 
Frågestunden med schackdatorspecialisten David Levy är kanske inte särskilt klargörande, men den säger ändå något om hur man diskuterade slutspelsteori på den tiden. Idag finns Nalimovs slutspelsbas som på bråkdelen av en sekund förklarar hur spelet ska bedrivas. Tilläggas kan att det var Håkan Åkvist som var den drivande kraften bakom Eksjöturneringarna.

Lindberg lyckades i varje fall vinna. Slutställningen efter 101 drag:


SK Team Viking vann matchen med 5,5–2,5 medan SK Rockaden fick nöja sig med oavgjort mot Västerås SK. Det lutar starkt åt att SK Team Viking tar hem det här. Resultatredovisning.

Det är intressant att se vilka spelare som är på plats men också vilka som saknas. Under fredagen spelade exempelvis Nils Grandelius (annars Lunds ASK) och Pontus Carlsson (annars Eksjö SK) för sin isländska klubbar i division 1 på Island.