måndag 9 mars 2015

Vladimir Petrov Memorial i Jurmala

Vassilij Ivantjuk segrade i snabbschacksdelen. Foto: chessinlatvia.lv

Vladimir Petrov Memorial arrangerades i helgen i Jurmala, Lettland med flera spelare ur världseliten på plats. Vladmir Malatjov vann blixtturneringen i fredags och Vassilij Ivantjuk tog hem snabbschacksturneringen lördag-söndag. Vid sådana här tillfällen kan spelarna tillåta sig att lägga större vikt vid lustmomentet och varför då inte bjuda på en Kungsgambit. Det var Ivantjuk som agerade gambitör i snabbschacksdelen och här var det dags att sätta punkt för den föreställningen:

Vassilij Ivantjuk – Sergej Karjakin 
Vit drar


42.Sxd5 Tg8
Även efter 42...Sxd5 43.c4+ sprattlar svarts kung i ett mattnät.
43.c4+ Sxc4 44.Sc3+ uppg.
Efter 44...Kb4 45.Ta4+ Kb3 46.Txc4 är kungens öde beseglat.

Här finns detta (rond 9) och övriga snabbschackspartier.

Några av deltagarna i Jurmala, till exempel Sjachrijar Mamedjarov, har dragit vidare till Reykjavik Open som startar imorgon. Nils Grandelius har också begett sig i väg dit från äventyret i Jerusalem i likhet med flera andra EM-deltagare.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.