söndag 29 mars 2015

Pia vann första semifinalpartiet

Pia Cramling intervjuad av Anastasia Karlovitj efter dagens seger. Foto: sochi2015.fide.com

Idag spelades det en kvalmatch till superettan i Malmö mellan Malmö AS och Skara SS. Jag begav mig i väg till källarlokalen på Ahlmansgatan och noterade att det där nere fanns lika många åskådare som inblandade i kvalmatchen. Där satt till exempel grannen Stellan och Nils Grandelius i analysrummet. Det var i huvudsak två partier som granskades och det var naturligtvis inte något av de matchpartier som pågick i rummet bredvid. Nej, det var Curt Hansens uppgörelse med Allan Stig Rasmussen i Danmarksmästerskapet (Nils och Curt spelar båda för danska klubben Philidor) och förstås Pia Cramlings första semifinalparti mot Natalia Pogonina.

När jag slog mig ner vid bordet hade Pia lyckats manövrera sig in i ett fördelaktigt tornslutspel. Enligt datorn var Pias fördel i följande ställning värd 0,78.

Pia Cramling – Natalia Pogonina 
Vit drarHär bedömde Nils att Pias vinstchanser kunde värderas till 80 procent, alltså en värdering av ställningen som helt skilde sig från datorns rätt blygsamma uppskattning. Men detta är en ställningstyp som datorn inte klarar av att bedöma på ett bra sätt. Nils och Stellan resonerade fram olika vinstplaner där aktioner på ena flygeln avlöstes av aktioner på andra flygeln. I partifortsättningen fick jag sedan se dessa planer utförda ungefär enligt Nils och Stellans skiss. Hela partiet. (Och Curt Hansen var dagens ende vinnare i Danmarksmästerskapet.)

Semifinaler, första partiet
Pia Cramling – Natalia Pogonina 1–0 
Maria Muzytjuk – Dronavalli Harika remi

Anastasia Karlovitjs intervju med Pia Cramling
Cramlings tidigare partier mot Pogonina
Semifinalrapport på chess.com
VM-rapporter av Ellinor Frisk och Axel Smith på schack.se

* * * * *

Kvalmatcher till superettan:
Malmö AS – Skara SS 4,5–3,5 
Wasa SK – Västerås SK II 2–6

För fem år sedan bildade Malmö AS och Kirsebergs SK en allians i superettan som spelade under namnet Team Malmö. Nu har Malmö AS för första gången kvalificerat sig till superettan av egen kraft. Bra att det finns mer är en tung schackklubb i den här stan. Den här säsongen har klubben förstärkt med bland andra danske stormästaren Lars Schandorff.

Erik Norberg, Västerås SK II – Christoph Schroeder, Wasa SK
Vit drarEtt utmärkt exempel på bra springare mot dålig löpare.
43.b5! cxb5 44.Sxb5! uppg.
Efter 44...axb5 45.a6 kan ingenting stoppa a-bonden.