tisdag 30 april 2019

Stockholm Chess Challenge

Jung Min Seo har siktet inställt på IM-normen. Foto: Lars O A Hedlund 

Ett gäng unga spelare ges chansen att erövra inteckningar i de internationella titlarna i Stockholm Chess Challenge. Bland de svenska juniorerna är det Jung Min Seo som ligger bäst till. I de sex första ronderna noterade han tre vinster och remier mot turneringens tre stormästare. I rond 7 fick han en gyllene chans att bärga hela poängen:

Jagadeesh Siddharth – Jung Min Seo 
Vit drar

I partiet följde 17.f3? Sc6? och det slutade med att Jung Min Seo tappade allt i tidsnöden och förlorade. Han missade det starka 17...Sg4! med hot om en familjeschack på e3. Svarts springarpar kan uppträda som trapetsartister, till exempel 18.Dc1 Sc2

analys

19.Sd1 Sge3+ 20.Sxe3 Sxe3+ 21.Kg1 Sxf1 och svart vinner.

Det tycks vara de båda vitryska stormästarna Nikita Maiorov och Kirill Stupak som gör upp om förstapriset. Med två ronder kvar leder de på 6 poäng, en och en halv före Jung Min Seo och Erik Blomqvist. Det är för övrigt turneringens fyra högst rankade spelare.

Resultatservice
Partierna

måndag 29 april 2019

Grenke Chess Classic – rond 9

Magnus Carlsen, turneringsvinnare med 1,5 poängs marginal.
Foto: Grenke Chess

Det blev en utomordentligt lyckad flytt till Baden-Baden för Magnus Carlsens del. Där vann han sina fyra partier. Världsmästaren vann turneringen med en prestationsrankning på fantastiska 2990. Ändå tyckte Carlsen att han spelade lite bättre i Sjamkir. Hans framträdanden efter VM-matchen har hur som helst varit strålande. Han håller inte längre för omöjligt att nå det magiska 2900-strecket på elolistan. Efter Grenke Chess Classic ligger han på 2875.

Dagens vinst grundlades redan i tionde draget:

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 
Svart drar

MVL spelade 10...b5? och Carlsen tog bonden utan att försöka klura ut vad motståndaren hade i tankarna: 11.cxb5 axb5 12.Sxb5. Det visade sig att svart inte hade kompensation för bonden. Carlsen om partiet.

Carlsen uttalade sig positivt om de nya bestämmelserna för VM-matchen nästa år och verkade speciellt nöjd med att särspelet är kvar i samma form som tidigare. Han hade hellre sett sexton ordinarie partier men framhöll att fjorton i alla fall är en förbättring.

Fabiano Caruana hade en teoretisk möjlighet att komma ifatt Carlsen, men Fabis spelöppning antydde starkt att han inte trodde på den möjligheten. Levon Aronian tilläts plocka fram sitt välkända remivapen, Marshallangreppet i Spanskt, och de följde ett tidigare spelat Aronian-parti lång väg.

Fabiano Caruana – Levon Aronian 
Svart drar

Den här ställningen uppkom efter 32.Lc4-d3. Samma ställning uppkom i partiet Radjabov–Aronian, Wijk aan Zee 2015. Då spelade Aronian 32...Sb4, nu 32...Se7. Resultatet blev detsamma: en grundmurad remi. Caruana var uppenbarligen nöjd med andraplatsen, och Aronian satte sig inte på tvären.

Carlsens nästa framträdande blir i Elfenbenskusten, och det lär vara första gången en världsmästare spelar en turnering i Afrika. Det är en Grand Chess Tour-turnering, snabbschack och blixt den 8–12 maj. Av de tio i Baden-Baden är det bara MVL som hänger med.

Rond 9
Vincent Keymer – Paco Vallejo 0-1 
Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 1-0 
Vishy Anand – Peter Svidler remi 
Fabiano Caruana – Levon Aronian remi 
Arkadij Naiditsch – Georg Meier 1-0

Partierna

Slutställningen:
Magnus Carlsen 7,5; Fabiano Caruana 6; Arkadij Naiditsch och Maxime Vachier-Lagrave 5; Vishy Anand, Levon Aronian och Peter Svidler 4,5; Paco Vallejo 4; Georg Meier och Vincent Keymer 2 poäng.

söndag 28 april 2019

Grenke Chess Classic – rond 8

Peter Svidler blev mattsatt av Magnus Carlsen. Foto: Georgios Souleidis

Både Peter Svidler och Magnus Carlsen log medan de utförde sina två sista drag. Svidler tillät en originell mattsättning:

Peter Svidler – Magnus Carlsen 
Slutställningen

Med 3.Sc3 undvek Svidler Svesjnikovvarianten, som utvecklats till Carlsens favoritförsvar mot 1.e4. Svidler missade 20...Df8 och sedan barkade det åt skogen för honom. Efter denna vinst är Carlsen bara 11 elopoäng från sin rekordnotering 2882 från maj 2014. Men Peter Leko menade att Carlsen är en betydligt mer komplett schackspelare nu än då.

Carlsen om partiet. Daniel King kommenterar partiet.

Efter vinst mot Georg Meier är Fabiano Caruana den ende som kan komma ifatt Carlsen i slutronden. Fabis vinst äventyrades i den här ställningen:

Georg Meier – Fabiano Caruana 
Vit drar

I partiet följde 26.Tgd1. Här fanns det vackra 26.Txg6!! Kxg6 27.Sxf4+ Kf7 (27...exf4 28.Tg1+ Kh5 29.Lxg7 Td4 30.Lxd4 cxd4 31.Db5+ Dc5 32.De8+ Kxh4 33.Dxe6 med matt)

analys

Så långt hade Caruana räknat. Han missade 28.Tg1! Lf6 29.Sxe6 Kxe6 30.f4 Dc6 31.fxe5 med klar fördel för vit.

Om Caruana mot förmodan skulle komma upp jämsides med Carlsen på 5,5 poäng så blir det särspel.

Rond 8
Paco Vallejo – Arkadij Naiditsch remi 
Georg Meier – Fabiano Caruana 0-1 
Levon Aronian – Vishy Anand remi 
Peter Svidler – Magnus Carlsen 0-1 
Maxime Vachier-Lagrave – Vincent Keymer 1-0

Partierna

Ställningen efter åtta ronder:
Magnus Carlsen 6,5; Fabiano Caruana 5,5; Maxime Vachier-Lagrave 5; Vishy Anand, Arkadij Naiditsch, Levon Aronian och Peter Svidler 4; Paco Vallejo 3; Georg Meier och Vincent Keymer 2 poäng.

Rond 9 (måndag kl. 15)
Vincent Keymer – Paco Vallejo 
Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 
Vishy Anand – Peter Svidler 
Fabiano Caruana – Levon Aronian 
Arkadij Naiditsch – Georg Meier

* * * * *

Söndagspromenad på Limhamn

Min gamla arbetsplats. Foto: Lars Grahn 

Det blev en nostalgipromenad idag. Jag ville se min ungdoms arbetsplats, Lundströms mekaniska verkstad på Limhamn, och veta vad som hänt med det närbelägna hamnområdet där Dragörfärjan lade till.

Verkstan har övertagits av plåtslagare. På fasaden kan man fortfarande se spåren efter det företag som grundades av E W Lundström år 1894. ”VERKSTAD” har man behållit och om man kollar närmare på urgamla smutsränder kan man se att det tidigare stått ”E W LUNDSTRÖMS MEK VERKSTAD AB”. Där jobbade jag ett och ett halvt år i mitten på 1960-talet. Bänkarna som vi satt på vid lunchtid vid denna tid på året finns inte kvar. En lagerlokal har också försvunnit.

När jag sade upp mig för att börja på tekniska gymnasiet erbjöd företagets vd Albert Lundström, son till grundaren, en löneförhöjning från 2 kronor och 75 öre i timmen till 3 kronor och 50 öre. Det gjorde mig bara förbannad, känslan var att de borde ha höjt min lön långt tidigare.

Albert och hans båda söner Albert junior och Lars förestod finkontoret mot Strandgatan (som inte syns på bilden ovan) medan hans bror Charlie hade huvudansvaret i verkstan. Albert bar kostym och slips, det gjorde aldrig Charlie. De låg för det mesta i luven på varandra. Deras syster höll till i verkstadskontoret (längst till vänster på bilden) och det var hon som fyllde lönekuverten och bryggde kaffe till sina bröder och förmannen. Syskontrion var mellan sjuttio och åttio år gamla. Vi hade stämpelur och skulle varje dag fylla i formulär om vad vi sysslat med timme för timme under dagen. 

Charlie var sjuk och törstig. När han skickade bud efter medicin var det till antingen ”apoteket till vänster” eller ”apoteket till höger”. Då handlade det om apoteket respektive systembolaget.

I verkstan jobbade Gotte, som inte sällan omgav sig med en air av brännvin. Valdemar, som alltid åt Bullens pilsnerkorvar till lunch. Korvarna låg kvar i konservburken när han värmde dem. Esarparen, som kom från Esarp och som fått sitt smeknamn från den betydligt mer kände mjölnaren Nils Andersson. Harald och hans bror Bror. Deras syster var gift med förmannen. Där var Lars Stjärnhagen, som var jämnårig med mig. Vi tvättade maskindelar i det cancerframkallande lösningsmedlet trikloretylen, även kallat tri. Lars dog i cancer 56 år gammal. Och ett halvdussin till, personer som jag aldrig har träffat igen.

Svetsloppor från ett underhållsarbete på Dragörfärjan Drogden lämnade spår på min vänstra arm och de finns kvar som ett minne från något som jag inte skulle vilja ha ogjort men som jag under inga omständigheter skulle vilja återvända till. När det inte fanns annat att göra fick vi ta fram kvastarna och sopa verkstadsgolvet. Jag var mycket hellre en fattig tidskriftsredaktör än en något mindre fattig verkstadsknegare.

När Öresundsbron byggdes upphörde färjetrafiken Limhamn–Dragör och nu finns det inga spår av färjeläget. Där finns sedan ett par år tillbaka en småbåtshamn och en rad nybyggda hus med matställen längs kajen – se bilden nedan.

Det blev en intressant upptäcktsresa denna söndag.

Foto: Lars Grahn 

* * * * *

Distriktsfinal i Linköping

Foto: Max Wahlund 

MAX WAHLUND:
I helgen avgjordes distriktsfinalen av Schackfyranmästaren i Linköping, och jag var funktionär för första gången. Jag hade ansvaret för lottningen och tack vare Fredrik Qwarforts superenkla dataprogram gick allt som en dans.

60 barn deltog och spänningen och engagemanget var på topp när de äntligen fick starta första ronden (se bilden).

Det är verkligen rörande att se alla dessa barn vid brädena, omgivna av föräldrar som hoppas att det ska gå bra för deras små, att de inte ska förlora och gråta alltför mycket. Men idyllen bryts av schackets bistra verklighet: huvuddomare Ingvar Carlsson går från bräde till bräde och deklarerar med hög röst ”skolmatt, skolmatt”. Knappt har skolmattens offer hunnit sätta sig så är partiet slut.

En liten kille gråter helt tyst. Pappan står böjd över honom och försöker prata men det gör så ont att han knappt får fram ett ord. Hjärtskärande. Men det är livets bistra verklighet som lärs, och efter förlusten finns det tröst att få.

Stämningen på schackfyran är annorlunda än på en seniortävling på flera sätt. Det kvinnliga inslaget är mycket större. Dels bland de tävlande där det är ungefär 50-50 killar och tjejer, dels även i det faktum att pappor och mammor finns på plats och sprider en annan atmosfär av omsorg och omhändertagande. En mamma kom med tre barn – strax intill mitt domarbord upprättade den lilla familjen en bas. De två yngsta placerades där med ritpapper och termosar medan den äldsta spelade. Mamman själv rörde sig runt i lokalen, pratade med andra föräldrar och såg till att alla barn var nöjda. Väldigt trevligt.

Man kan diskutera mycket om manligt och kvinnligt men så mycket är säkert att där det finns många kvinnor är miljön ofta trevligare. Jag rör mig en del i kristna sammanhang och där är det en etablerad sanning att nunnekloster alltid är mer vackra miljöer än munkkloster. Nunnorna är mer uppmärksamma på detaljer helt enkelt.

Därför är det bra med allt som kan göras för att få fler tjejer att spela schack. SSF:s medvetna satsning med i vissa fall sänkta startavgifter för damer tycker jag är briljant.

För vi vet ju alla: schackspelare gillar damer, ju fler desto bättre.

lördag 27 april 2019

Grenke Chess Classic – rond 7

Grenke Chess Classic har flyttat till Baden-Baden. Foto: Georgios Souleidis

Magnus Carlsen tyckte att han stod så bra mot Levon Aronian, som var vid draget, att han kunde gå runt och kolla lite på de andra partierna. Världsmästaren var mycket piggare än igår, det förklarade han efter sitt parti och det syntes. Efter att ha studerat följande ställning några sekunder upptäckte han en smart möjlighet.

Fabiano Caruana – Arkadij Naiditsch 
Svart drar

Efter sex minuters betänketid drog Naiditsch 17...Lc3? och sedan gick det utför för honom. Carlsens upptäckt: 17...Sxb3! och efter 18.Sxb3 Td5 19.Dc4 Tc8

analys

har vits dam problem. Svart fördel.

Om Carlsen ägnat några sekunder åt följande ställning hade han säkert inte gjort det som Anand spelade.

Vishy Anand – Georg Meier 
Vit drar

Efter 36.Kc2? Tgb1 gav Anand upp. Efter 37.Txc4 hade han förmodligen planerat att kungen skulle slinka ut, men efter 37...T7b2+ 38.Kd3 Td1+ 39.Ke4 Te2+ ryker ett torn. Anand kunde ha kämpat vidare i uppförsbacke med 36.Td1. Meier berättar om partiet.

Och Carlsen vann i fin stil.

Till kommentatorn Peter Lekos stora tillfredsställelse spelade Vincent Keymer remi även mot Peter Svidler. Tanken att ta en GM-inteckning i en turnering av det här slaget fanns kanske inte ens med i juniorens drömmar, men teoretiskt är det fullt möjligt: Keymer behöver då 1,5 poäng på de två avslutande ronderna.

Jan Gustafsson sammanfattar ronden.

Rond 7
Maxime Vachier-Lagrave – Paco Vallejo remi 
Vincent Keymer – Peter Svidler remi 
Magnus Carlsen – Levon Aronian 1-0 
Vishy Anand – Georg Meier 0-1 
Fabiano Caruana – Arkadij Naiditsch 1-0

Partierna

Ställningen efter sju ronder:
Magnus Carlsen 5,5; Fabiano Caruana 4,5; Maxime Vachier-Lagrave och Peter Svidler 4; Arkadij Naiditsch, Vishy Anand och Levon Aronian 3,5; Paco Vallejo 2,5; Georg Meier och Vincent Keymer 2 poäng.

Rond 8 (söndag kl. 15)
Paco Vallejo – Arkadij Naiditsch 
Georg Meier – Fabiano Caruana 
Levon Aronian – Vishy Anand 
Peter Svidler – Magnus Carlsen 
Maxime Vachier-Lagrave – Vincent Keymer

* * * * *

Nya bestämmelser för VM-matchen


Den nya VM-bestämmelserna bör tilltala världsmästaren. Foto: David Llada 

I en intervju i danska Skakbladet 1/2019 talar Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen bland annat om världsmästarens tankar inför nästa VM-match:
At han er træt af at spille skak, det er han bestemt ikke. Han kommer til at spille rigtig meget her i 2019. Han er ikke skaktræt på den måde, men han har snakket om, at det ikke er sikkert, VM er spændende. Det er for meget stress, der er for meget fokus på forberedelser, og det er ikke nødvendigvis det, han har lyst til. Han har udtalt, att han ikke ved, om han kommer til at forsvare sit VM næste gang.
Förhoppningsvis försvarar Carlsen VM-titeln nästa år; chansen till det har nog ökat med de nya VM-bestämmelser som Fide nu har presenterat. En viktig sak i sammanhanget är att det inte längre är World Chess eller någon annan utomstående organisation som har ansvaret för VM-matchen, det ansvaret vilar åter på Fide.

I VM-matchen 2020 kommer antalet ordinarie partier att öka från tolv till fjorton. Kombattanterna ges följaktligen ökad möjlighet att kompensera en tidig förlust. Det kan kanske innebära att de inte längre känner sig bundna till de asfalterade remivägarna, att de kan tänkas dra in på intressanta sidovägar. Det verkar som om Carlsen redan håller på att anpassa sig till den nya kartan med sina friskare partianläggningar. Dessutom kommer antalet fridagar att minska från sex till fem. Det blir spel varje lördag och söndag.

Remianbud får framföras först efter drag 40 och tidstillägget 30 sekunder kommer först efter drag 60. Det är ett försök att minska remiprocenten, som ju var hundra procent i de tolv ordinarie partierna i London senast.

Prispotten ska vara på minst 2 miljoner euro, motsvarande drygt 21 miljoner kronor. Om matchen avgörs i de ordinarie fjorton partierna blir det 60 procent till vinnaren, 40 procent till förloraren. Om matchen går till särspel blir det 55/45 procent.

Med dessa nya bestämmelser finns det onekligen förutsättningar för en mer underhållande VM-match.

fredag 26 april 2019

Grenke Chess Classic – rond 6

Nyrakade Magnus Carlsen har en poängs marginal till förföljargruppen.
Foto: Georgios Souleidis

Efter vilodag har spelet i Grenke Chess Classic flyttat från Karlsruhe till Baden-Baden. Där ordnade Magnus Carlsen en enpoängsmarginal till närmaste konkurrenter.

Det har blivit en rad sextimmarsföreställningar för Carlsen, han har varit sist ut i varje rond. Och visst har det satt sina spår. Efter vinsten mot Georg Meier i rond 6 undrade kommentatorn Jan Gustafsson om de långa partierna har påverkat hans spel. Den synbarligen trötte världsmästaren nickade: ”Jag var så trött, jag kunde inte längre räkna. Mitt spel har försämrats betydligt de senaste ronderna. Visst har det påverkat mig. Idag hade jag svårt att sätta in den avgörande stöten så det blev ett långt parti igen. Det är lite frustrerande, men jag har plus tre och leder så jag borde inte klaga. Men nu är det inte kvalitén på partierna som återspeglas i min poängskörd.”

Meier kom i tidsnöd och det underlättade Carlsens uppgift:

Georg Meier – Magnus Carlsen 
Vit drar

Carlsen betecknade Meiers 31.e3? som ett "självmordsdrag" och menade att han i stället borde ha aktiverat springaren med 31.Se3. Carlsen gav varianten 31...Dc8 32.Sec4 Txc4 33.Sxc4 Dxc4 34.Tc1 Dxb4 35.Dxb4 Lxb4 ”med trolig remi”.

Daniel King har kommenterat partiet.

Gustafsson berättade om Anish Giris Twitter om att någon borde låna Carlsen en rakkniv. Det skägg som Carlsen startade turneringen med var nu borta, men han var tydlig med att det inte var på Giris inrådan. Han hade inte sett Giris rekommendation.

Kommentatorn Peter Leko var mycket nöjd med adepten Vincent Keymers spel mot Levon Aronian. Det blev remi. Efter fyra nollor har junioren tagit 1,5 poäng på de senaste två ronderna.

Rond 6
Paco Vallejo – Fabiano Caruana remi 
Arkadij Naiditsch – Vishy Anand 1-0 
Georg Meier – Magnus Carlsen 0-1 
Levon Aronian – Vincent Keymer remi 
Peter Svidler – Maxime Vachier-Lagrave remi

Partierna

Ställningen efter sex ronder:
Magnus Carlsen 4,5; Arkadij Naiditsch, Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Vishy Anand, Levon Aronian och Peter Svidler 3,5; Paco Vallejo 2; Vincent Keymer 1,5; Georg Meier 1 poäng.

Rond 7 (lördag kl. 15)
Maxime Vachier-Lagrave – Paco Vallejo 
Vincent Keymer – Peter Svidler 
Magnus Carlsen – Levon Aronian 
Vishy Anand – Georg Meier 
Fabiano Caruana – Arkadij Naiditsch

* * * * *

Hemresa med komplikationer

Foto: Lars Grahn 

Igår var det väckning på Olympic Palace Hotel klockan 5.30 med hemkomst till Malmö framåt midnatt. Vad som hände däremellan var ovälkommen dramatik. Flygturen från Rhodos till Aten gick bra. Jag noterade att det var regndroppar på flygplansfönstret när vi lämnade Rhodos, där vi annars hade klarblå himmel alla dagar. Bra tajming av de grekiska vädergudarna.

Vårt resesällskap hann med lunch på flygplatsen i Aten innan vi drog vidare till vår gate för vidarebefordran till Köpenhamn. Vi fick veta att det skulle bli en något försenad avgång med SAS. Inga problem, vi skulle ändå komma hem i rimlig tid.

Jag skrev min första schackkrönika för Sydsvenska Dagbladet 1973 och har aldrig missat ett manusstopp. Nu var jag tvungen att få iväg en krönika till Sydsvenskan (som tidningen numera heter) innan jag gick till sängs för att den skulle kunna hanteras på redaktionen fredag morgon. Det borde inte bli något problem.

Så var det då incheckning. Jag visade fram pass och boardingcard och såg fram emot att läsa de sista sidorna i Steinbecks De himmelska ängderna i min flygfåtölj. Flera i sällskapet hade passerat grindvakten och nu var det min tur. Två väskor, ingenting glömt. Köpenhamn hägrade.

Men han vägrade släppa in mig, han påstod att jag inte hade giltig entrébiljett! Det visade sig att det gick två flyg från Aten till Köpenhamn inom loppet av tio minuter och av någon anledning, som jag inte orkar undersöka, hade jag inte samma biljett som övriga i vårt resesällskap – med ännu ett undantag: Peter Dalling. Och vårt flyg med Aegean Airlines hade avgått i tid. Ingen hade haft vett att efterlysa oss via högtalarna. Nu var det plötsligt kris.

Medan övriga i sällskapet bordade planet fick vi skyndsamt söka upp Aegean-kontoret för att finna en ny flight, och det var inte lätt att hitta dit. Det var hissar ner och upp och höger och vänster i kringelkrokar. Vi lyckades i alla fall finna det lilla kontoret och där fick vi beskedet att resterande avgångar med Aegean denna hemska dag var fullbokade. Men vi fick beskedet att det fanns platser hos Turkish Airlines med mellanlandning i Istanbul. Enkelbiljett per skalle: ungefär 7 000 kronor! Det var betydligt mer än vad min returbiljett kostade, men jag var beredd att bli uppskörtad för att inte missa manusstopp.

Peter tyckte dock att vi skulle leta upp den resebyrå som mannen på Turkish Airlines tipsade oss om och försöka finna något mindre dyrt. Mannen bakom disken gav oss en halvtimme och sedan gick tiden ut för turkarnas erbjudande. Vi rusade iväg som skållade råttor och efter en ny irrfärd fann vi byrån. Och si, där fann man en variant med mellanlandning i Bryssel. Första delen med Aegean Airlines – där var ju fullbokat enligt det flygbolagets kontorsråtta! – och andra delen med SAS. Pris: 5 000 kronor. Vi nappade. Hoppet återvände.

Vi kom på flyget till Bryssel och fick veta att det skulle bli en försening av skäl som jag inte orkade lyssna på. Uppe i luften kom vi i vårt förvirrade tillstånd på att vi med den nya planerade tidpunkten för ankomst till Bryssel inte skulle hinna med flyget till Köpenhamn. Flygplatsen i Bryssel är gigantisk och läget verkade hopplöst. Vi riskerade att fastna i Belgien.

Men en flygvärdinna kom med det glada beskedet att tidsskillnaden på en timme mellan Grekland och Belgien innebar att vi faktiskt skulle få hyfsat med tid att finna rätt gate. Stor lättnad, det skulle kanske ordna sig. I det läget var vi överens om att det var bättre att skratta åt eländet än att deppa. När jag kom på att jag förmodligen hade glömt min necessär med rakapparat, eltandborste etc. på hotellet, så fick det mig bara att le.

Vi kom fram till Köpenhamn och i så pass god tid att jag kunde komma hem och skriva krönikan utan större tidspress som den nattmänniska jag är. Det fick bli något om Grenke Chess Classic. Föregående krönika handlade om lag-VM i Rhodos.

Det var ju inte alls så jag hade tänkt mig hemfärden, men glädjen var desto större när jag kom hem. Och allting kan sättas i perspektiv. Vid en strandpromenad i Rhodos såg jag några från Medelhavet uppsköljda skor, även barnskor. Jag fruktar att de har tillhört flyktingar som inte lyckades med sin desperata färd undan outsägligt elände. I jämförelse blir vår hemfärd en oändligt futtig bagatell. De trasiga skorna lär rensas bort nu när förberedelserna pågår på den grekiska ön för den stora turistinvasionen. Vi har inte tillnärmelsevis samma förutsättningar på vår färd genom livet.

onsdag 24 april 2019

Grenke Chess Classic – rond 5

En vy från spellokalen i Karlsruhe när även de öppna turneringarna pågick. Efter en vilodag fortsätter Grenke Chess Classic i Baden-Baden på fredag. Foto: Grenke Chess

MATTI SVENN:
Tyske talangen Vincent Keymer, som har elo 2516, fyller 15 år i november. När Magnus Carlsen var 14 år och skulle fylla 15 – också han i november – hade han ett elo-tal på 2489. Detta visar om något att Keymer kan bli en världsspelare. Just nu har han dock tufft mot topp tio i världen. I Grenke Chess Classic har han startat med fyra raka nollor. I femte ronden fick han spela mot tyske kollegan och landslagsspelaren Georg Meier. Det blev en riktig slutspelsrysare.

Efter att Keymer ryckt åt sig initiativet i mittspelet med 22.d5!, men strax efteråt varit lite väl snäll mot motståndaren när han i stället för att angripa gick in i slutspel med merbonde, hamnade de i följande ställning:

Vincent Keymer - Georg Meier 
Vit drar

Svarts senaste drag var 41...Ke4 och i stället för att hålla sig passiv valde vit att offra tillbaka bonden med 42.f5!?, som svart besvarade med det oväntade 42…h4!?. Ibland är det enklaste det svåraste. Efter 42...Kxf5 lutar det starkt åt remi, t.ex. 43.Lg3 h4 44.Lc7 Le5 45.Lxb6 Lxh2 46.Lxc5 och vit lär snart få offra löparen efter 46…h3 47.gxh3 gxh3. Efter textdraget balanserar svart på en studieartad remiväg.
43.Lc3!
Bondeslutspelet är både skarpt och högintressant. Vid rätt spel kan svart hålla partiet.
43...Lxc3 44.Kxc3 Kxf5 45.Kc4 Kf4 46.Kb5 Ke3 47.Kxb6 Kf2 48.a5 Kxg2 49.a6 Kxh2 50.a7 g3 51.a8D


Och vilket är rätt drag här? De allra flesta (så även Meier) vill ju förstås så snabbt som möjligt nå förvandlingsfältet. Alltså är 51...g2? det givna draget som leder till förlust. Det studieartade remidraget är 51...c4!. Svart ska så snabbt som möjligt bli av med denna bonde så att följande pattställning med svart vid draget kan uppstå. Ställningen kan uppnås efter t.ex. 52.bxc4 g2 53.Db8+ Kh3 54.Dc8+ Kh2 55.Dc7+ Kh3 56.Dd7+ Kh2 57.Dd6+ Kh3 58.De6+ Kh2 59.De5+ Kh3 60.De1

analys

60…g1D+! 61.Dxg1 patt.
Efter 51...g2? trappstegsschackade sig vit fram till
52.Db8+ Kh3 53.Dc8+ Kh2 54.Dc7+ Kh3 55.Dd7+ Kh2 56.Dd6+ Kh3 57.De6+ Kh2 58.De5+ Kh3


59.De1!
Unge Keymer tog god tid på sig för detta drag. Men i gengäld räknade han hem partiet, vilket han berättade om i intervjun efteråt.
59...c4
Ett sista försenat försök.
60.b4
Inte 60.bxc4? g1D+ 61.Dxg1 patt.
60...c3 61.Kc6 c2 62.Dc1! Kh2 63.Dxc2 Kh3 64.Dd3+ Kh2 65.De2 Kh3 66.De3+ Kh2 67.Df2 h3 68.b5 Kh1 69.Dg3 h2 70.Df3 Kg1 71.De3+ Kf1
Eller 71...Kh1 72.De4 Kg1 73.De1 matt.
72.Df4+ Kg1 73.b6 h1D 74.b7


Och vits nya tredje dam säkerställer första ettan för Keymer både i protokollet och i turneringen. För svart återstår bara några hämndschackar.
74...Dh7 75.b8D Kh1 76.Df3 Dc2+ 77.Kd5 Dd2+ 78.Ke4 Dc2+ 79.Ke5 Dc5+ 80.Kf6 Dd4+ 81.Kg6 uppg.

Magnus Carlsen var som vanligt sist kvar. I dag pressade han fjäderlätt med de vita pjäserna mot Arkadij Naiditsch. Men till och med för nyansernas mästare vägde det hela väl tunt. Övriga partier var snabbare med remislut.

Rond 5
Peter Svidler – Paco Vallejo remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian remi 
Vincent Keymer – Georg Meier 1-0
Magnus Carlsen – Arkadij Naiditsch remi
Vishy Anand – Fabiano Caruana remi

Partierna

Ställningen efter fem ronder:
Vishy Anand och Magnus Carlsen 3,5; Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian, Peter Svidler och Fabiano Caruana 3; Arkadij Naiditsch 2,5; Paco Vallejo 1,5; Georg Meier och Vincent Keymer 1 poäng.

Rond 6 (fredag kl. 15)
Paco Vallejo – Fabiano Caruana 
Arkadij Naiditsch – Vishy Anand 
Georg Meier – Magnus Carlsen 
Levon Aronian – Vincent Keymer 
Peter Svidler – Maxime Vachier-Lagrave

* * * * *

Veteranernas lag-VM i Rhodos – rond 9


Bordspris: Dan Uddenfeldt med guldmedalj flankerad av tvåan Jurij Balasjov
och trean Yrjö Rantanen. Foto: Lars Grahn 

Så blev det en svensk guldmedalj: Dan Uddenfeldt blev bäste spelare på bord 2 i gruppen 65+. I slutronden spelade förstalaget fyra remier mot Ryssland, som med det resultatet säkrade VM-guldet. Tredragsremin mellan Bengt Hammar och Nuchim Rasjkovskij antydde ett fredligt sinnelag denna dag. Det kan noteras att alla i ryska laget utom Jevgenij Svesjnikov tappade elo. Sveriges förstalag slutade på åttonde plats, andralaget på elfte efter att ha slagit tredjelaget med 2,5–1,5.

Under de senaste två åren hade Nisse Renman mött Svesjnikov fyra gånger med resultatet en vinst och tre remier, och han såg verkligen fram emot ett nytt nappatag med ryssen. Nu fick Nisse inte ut något i öppningen med de vita pjäserna och han tackade ja till ett remianbud efter 26 drag. Det var en sådan dag.

För egen del är jag nöjd med mina tre vinster och sex remier, samma koncept som när jag kom tvåa vid veteran-SM i Ronneby senast. Och nu tänker jag skaffa ett par teoriböcker till nästa turnering. Det lär dröja till hösten. Jag inbillar mig att med en genomarbetad öppningsrepertoar – synd att den sysslan är så förbålt tråkig – får man den trygghet som krävs för att våga vinna när det dyker upp intressanta möjligheter. Mina bästa partier spelade jag som svart mot IM Boris Maryasin (han fick bordspris) och IM Vladimir Sjusjpanov. Två kampremier.

Vid prisutdelningen fick Mongoliets damlag de starkaste applåderna. Eftersom det bara fanns ett damlag i gruppen 65+ så var de klara vinnare bland damlagen redan från start. Det var ändå hjärtevärmande att se deras glädje på podiet när den mongoliska nationalhymnen spelades.

Ett på det hela taget fint arrangerat världsmästerskap. Om man ska kritisera något får det bli den bristfälliga direktsändningen och bristen på ett välförsett analysrum. Det framfördes bara ett klagomål på maten: den var för god. Nu rullar vi hemåt. Jag ska på en transferbuss klockan 07.00. Skönt att det inte väntar något parti imorgon efter den pärsen.


Nisse Renman fick åter chansen att möta Jevgenij Svesjnikov. Foto: Lotta Wennström 


Sverige 2 mot Sverige 3 i sista ronden. Foto: Lotta Wennström 


Ryska guldlaget i gruppen 65+, från vänster: Jevgenij Svesjnikov, Jurij Balasjov, Nuchim Rasjkovskij, Vladimir Zjelnin och Nikolaj Pusjkov. Foto: Lars Grahn 

Medaljörer i gruppen 50+: 1. USA; 2. Italien; 3. Israel.
Medaljörer i gruppen 65+: 1. Ryssland; 2. England; 3. Frankrike.

Resultat 50+
Resultat 65+
Partier

tisdag 23 april 2019

Grenke Chess Classic – rond 4

Vishy Anand tar en titt på Magnus Carlsens ställning. Efter fyra ronder
delar de ledningen. Foto: Georgios Souleidis 

GÖSTA SVENN:
Några ytterligare finesser efter världsmästarens vinst i rond 2 finns här. En intressant försvarsmöjlighet i det tekniska slutspelet:

Paco Vallejo – Magnus Carlsen 
Vit drar

Vit spelade 67.Kd2. Här fanns 67.Kf1 Lc5+ 68.Kg2! Tf2+ 69.Kh1 och om nu 69…Txe2??

analys

… så 70.Ld3+!! Kxd3 och det är hux flux patt. Magnus hade förstås inte slagit springaren utan säkerligen lyckats skyffla in vits kung i det svartfältade hörnet igen. Kanske ville inte spanjoren låta norrmannen dra ut på garrotteringen.

Tarjei Svensen tipsar om att det finns en Youtubevideo från gårdagens efteranalys världsmästaren och exvärldsmästaren emellan. Med ljud. I kommentatorstudion suckade till sist Anand och sa på spanska Por los pelos (han bor i Spanien sedan många år). Intervjuaren verkade inte ha hört eller förstått yttrandet. ”Det var på håret”, betydde det. Så omtumlad var det länge sedan man såg den rutinerade Anand.

Efter VM-matchen är det väl inte så att Caruana direkt har jagat världsmästaren över hela kontinenten för att få revansch. Men om så vore hade han vid handskakningen kunnat yttra den replik som fälls 59 sekunder in i den här potpurrin. Men psykningar har väl aldrig varit Caruanas melodi. Man återupptog hursomhelst den svesjnikovska debatten. Carlsen avvek med 11…Lf5 från det andra särspelspartiet i London. Och Caruana avvek från Karjakins hantering av varianten vid Gasjimovs minnesturnering. Bägges damer for omkring och var lika tuffa som Lill-Babs, nästan i alla fall. Vits dam körde rutten Dd1-a4-b4-a4-c2-c7-c2-xg6-xh5-g4 och svarts den mer sparsmakade Dd8-b8-a7-d4-f4. Efter drygt trettio drag korsades deras vägar och majestäterna byttes bort. En hård men kort slutspelskamp följde och sedan fann amerikanen det för gott att avveckla till remi:

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 
Vit drar

46.Lxg6(!)
De återstående bönderna försvann raskt, varefter världsmästaren höll på i tjugo drag med torn och springare mot torn men kom förstås ingenvart. Däremot vann MVL idag med torn mot springare i ännu ett tekniskt slutspel. Grymt jobbat av fransmannen, men en grym förlust för motståndaren Meier.

Georg Meier – Maxime Vachier-Lagrave
Vit drar

95.uppg.
Springaren ryker efter Tg5+ om den hoppar till g-linjen. Om 95.Kh1 så följer 95…Kg3 jämte Tc1 matt, eller 95…Kf2 jämte Th5 matt. Och slutligen 95.Kh2 Kg4! 96.Kg2 Kg5 97.Kf3 Kf6 98.Sg8+ Kg7 99.Se7 Kf7 och kungen slukar häststackarn.

Rond 4
Paco Vallejo – Vishy Anand 0-1 
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen remi 
Arkadij Naiditsch – Vincent Keymer 1-0 
Georg Meier – Maxime Vachier-Lagrave 0-1 
Levon Aronian – Peter Svidler 1-0

Partierna

Ställningen efter fyra ronder:
Vishy Anand och Magnus Carlsen 3; Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian, Peter Svidler och Fabiano Caruana 2,5; Arkadij Naiditsch 2; Georg Meier och Paco Vallejo 1; Vincent Keymer 0 poäng.

Rond 5 (onsdag kl. 15)
Peter Svidler – Paco Vallejo 
Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian 
Vincent Keymer – Georg Meier 
Magnus Carlsen – Arkadij Naiditsch 
Vishy Anand – Fabiano Caruana

* * * * *

Veteranernas lag-VM i Rhodos – rond 8

Ryska damlaget i gruppen 50+, från höger: Galina Strutinskaja, Tatjana Grabuzova, Valentina Kozlovskaja och Jelena Fatalibekova. Foto: Lotta Wennström

Det är försäsong i Rhodos, den stora turistinvasionen på ön med samma namn som staden väntas först om ett par veckor. Hälften av tavernorna har ännu inte öppnat. Nymålade utemöbler står på tork. Med helpension på Olympic Palace står vi oss ändå gott. I Malmö kan jag tänka mig en baklava till dessert, här blir det lätt två toppade med den underbara lokala honungen. Den kalorimängd som Per Ahlström varnade för förtränger jag med lätthet. Om man är sugen på en anständig cappuccino kan vårt femstjärniga hotell inte stå till tjänst. Då får man ta bussen in till själva staden. Det är omkring 6 kilometer från vårt hotell till Rhodos centrum.

Sveriges förstalag i 65+ besegrade tyska Stiftung BSW med 2,5–1,5 och som belöning får de möta guldaspiranten Ryssland i morgondagens slutrond. Andralaget hade bud på oavgjort mot Sankt Petersburg, men tidigare matchhjälten Sören Svensson fick se sin vinstställning krackelera. Därefter förvandlades stenremin till förlust. För egen del fick jag liksom i första ronden svart mot en IM och resultatet var detsamma: remi. Det har blivit en hel del av den varan i de åtta ronderna: sex remier och två vinster.

Det finns fyra damlag på plats: i gruppen 65+ ett från Mongoliet, och i gruppen 50+ från Ryssland, Tyskland och Lettland. Idag spelade ryska damlaget mot Island och ordnade två remier.

Jelena Fatalibekova, Ryssland – Jon Arnason, Island 
Svart drar

Vit har inte kompensation för kvaliteten. Svart kunde ha säkrat fördelen med exempelvis 29...Ld4. Men Arnason föll för frestelsen att norpa en bonde.
29...Txd3? 30.Lxc5! Df7 remi
Inte 30...Dxc5?? 31.b4+.

Ställningen i toppen i gruppen 50+ inför sista ronden: USA 15 (22,5); Italien 13 (20,5); Island 12 (22).

Ställningen i toppen i gruppen 65+ inför sista ronden: Ryssland 13 (21,5); Tyskland 12 (20,5); England 11 (20,5).

Resultat 50+
Resultat 65+
Partier

måndag 22 april 2019

Grenke Chess Classic – rond 3

Vishy Anand och Magnus Carlsen i efteranalys. Foto: Grenke Chess 

GÖSTA SVENN:
Världsmästaren hade vunnit de fem senaste turneringspartierna efter synnerligen kreativt spel. Inte ens en mycket erfaren exvärldsmästare såg idag ut att kunna få stopp på framfarten. Indiern plågades svårt på bägge flyglar och i centrum. Han saknade totalt motspel. Spelöppningen hade förresten varit Botvinniksystemet i Engelskt, det där som Carlsen tog till för att dyrka upp utmanaren Caruana vid VM-matchen i höstas; första särspelspartiet, som vi minns.

Världsmästaren visade attityd genom att rockera långt och sätta in en bondestorm på kungsflygeln. Så småningom tycktes ödets timme vara slagen:

Magnus Carlsen – Vishy Anand 
Vit drar

52.Kg1!
Poängen kommer i nästa drag.
52…Sc7? 53.Lf2!
Även idén Dd2-h2 fanns tillgänglig, men nu när springaren inte längre hotar på g5 får löparen gärna göra en dansant liten insats. Magnus backande med kungen beredde väg för en omplacering av svartfältaren och därmed en attack på e5-bonden. Uråldrig schackvisdom, för övrigt: backande drag är de svåraste att se – för båda spelarna. Om svart nu slår två gånger på b5 så tränger vits dam in med förödande verkan: 53…Sxb5 54.cxb5 Lxb5 (eller 54…Lxe4 55.Lg3 Dh8 56.Lxe5+

analys

… och vit hinner matta innan svarts motspel har kommit igång, som Anand påpekade efteråt) 55.Db3 De8 56.c4 och det faller på b6 med schack samt därefter på c5 och strax rasar allt för svart. Om istället 53…Lxb5 54.cxb5 Sxb5 så 55.Dd7! Sa7 (55…Sc7 56.Dc8+!) 56.De7! jämte Dxe5+.
53…Sb7!
Anand såg först uppgiven ut, men efter långt betänkande hittar han ändå den enda försvarsresursen. Den räddar honom åtminstone för stunden.
54.Lg3 Lxb5 55.cxb5 Dd6!



I rond 1 hade ju Magnus springarparet mot löparparet, här har vi det omvända. Anand gillar för övrigt att byta sina löpare mot springare. 55…De8 vore för passivt: 56.c4 (det hotar Ld7 och slag på e5) 56…Se6 57.Dd5.
56.De2?
Vinstidén gick ut på att tillåta dambytet. Anand sa efteråt att han inte kunde se något försvar mot 56.Kg2 (med mild dragtvång), t.ex. 56…Sxb5 57.Dxd6 S5xd6 58.Lxe5 Kc7 59.Lf4! jämte e5-e6 varefter svarts g6-bonde snart faller och löparparet hjälper till att knuffa ner de förbundna fribönderna. Vit kan även promenera upp med sin kung först. Eller 56…Dxd1 57.Lxd1 Se6 58.Lxe5+ Kc8 59.Lg4!.
56…Se6!
Och Anand hade krånglat sig ur knipan, trots tidsnöd och krampartad ställning. Rena indiska reptricket. Om nu 57.Dc4 Sxg5 58.Dd5 Dxd5 59.exd5 Sd6 60.Lxe5 Kc7 61.Kg2

analys

… så visade Anand efteråt att ännu en fin backande manöver hade burit frukt: 61…Sh7! jämte Sf8 och Sd7 och springarna avvisar alla inbrottsförsök.
57.Lxe6 Dxe6 och man enades strax om remi. De två satt länge kvar vid brädet och analyserade blint.

Rond 3
Levon Aronian – Paco Vallejo remi 
Peter Svidler – Georg Meier 1-0 
Maxime Vachier-Lagrave – Arkadij Naiditsch remi 
Vincent Keymer – Fabiano Caruana 0-1 
Magnus Carlsen – Vishy Anand remi

Partierna

Ställningen efter tre ronder:
Peter Svidler och Magnus Carlsen 2,5; Vishy Anand och Fabiano Caruana 2; Maxime Vachier-Lagrave och Levon Aronian 1,5; Arkadij Naiditsch, Georg Meier och Paco Vallejo 1; Vincent Keymer 0 poäng.

Rond 4 (tisdag kl. 15)
Paco Vallejo – Vishy Anand 
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 
Arkadij Naiditsch – Vincent Keymer 
Georg Meier – Maxime Vachier-Lagrave 
Levon Aronian – Peter Svidler

* * * * *

Veteranernas lag-VM i Rhodos – rond 7

Sveriges andralag besegrade Wien med 2,5–1,5 i gruppen 65+. Närmast kameran:
Ingvar Carlsson mot Klaus Opl. Foto: Lotta Wennström 

Med två ronder kvar ligger Sveriges andralag snäppet före förstalaget i gruppen 65+. Det kommer nog att justeras i näst sista ronden, då förstalaget möter Stiftung BSW medan vi har Sankt Petersburg på vår lott. Oavgjort mot Israel med tre spelare i laget är oförglömligt, men sådant händer väl bara en gång under en turnering …

Till skillnad från oss är Israel i hög grad med i medaljstriden. Idag besegrades Belgien med 3–1. Segern kunde ha varit mindre om Belgiens fjärdebordsspelare funnit en studieartad vinst:

Frank Schrickx, Belgien – Leon Lederman, Israel 
Vit drar

I partiet följde 34.Lxf6 Sxf6 35.a4 Ke7 och svart lyckades stoppa vits damflygelbönder. Till slut var det till och med svart som försökte komma bort från den obevekliga remin.

Vinsten var där med 34.b5!! som ger löparen en ny väg, och den går ju inte att slå: 34...Lxc3 35.bxa6. Svart kan slå bonden men efter 34...axb5 35.c6 Ke8

analys

36.Sd6+! Kd8 37.La5+ Ke7 38.c7 är det promovering på gång.

Efter sjunde ronden ligger de fyra högst rankade lagen i 65+ på de fyra främsta platserna – i rankningsordning. I gruppen 50+ ligger topprankade USA bra till för att hämta hem guldet.

Resultat 50+
Resultat 65+
Partier

* * * * *

ANTALYA. Det hängde på särskiljning när Alina Kasjlinskaja bärgade EM-titeln efter remi mot Pia Cramling i sista ronden. Pia slutade på 12:e plats och har med det kvalificerat sig till damernas världscup. Resultat och partier.

KARLSRUHE: Inna Agrest har en kompromisslös spelstil och för det mesta gick det utmärkt i Grenke Chess Open, där hon vann sex partier och förlorade tre. Ingen remi. Även Björn Ahlander, Deniz Arman och Theodor Kenneskog slutade på 6 poäng. Daniel Fridman vann turneringen på 7,5 poäng och har med det kvalificerat sig till nästa års Grenke Chess Classic.

Svenska spelarnas resultat
Resultat
Partier

* * * * *

Christiansen segrade i Påskturneringen


Turneringsvinnaren Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Lars O A Hedlund 

MAX WAHLUND:
Hurra, hurra! Seger, titel och evig ära! Påskturneringen är slut och jag vann – ja, inte själva Påskturneringen alltså, den sopades hem i överlägsen stil av norske Johan-Sebastian Christiansen som bara släppte en halva på hela turneringen. Nej, men som Inte bara schack tidigare rapporterat är detta också Östergötlands distriktsmästerskap, och där placerade jag mig på förstaplatsen. Låt vara att vi bara var fem östgötar som deltog (av 160 startande i huvudturneringen – lite konstigt faktiskt!), låt vara att närmsta konkurrent var flera hundra poäng lägre rankad, och låt framför allt vara att jag spelade som en kratta turneringen igenom; en titel är en titel och det är för en fåfäng person som jag själv allt som räknas. Min plats i eftervärlden är nu säkrad, texten på gravstenen kan börja ristas, jag tror mig nämligen vara ensam om att samtidigt inneha mästartiteln i både Östergötland och i den lilla franska alpbyn Thônes (där dock i blixt). En märklig merit, medges, men på nåt sätt ska ju var och en få sina 15 minuter i rampljuset ...

Den här turneringen var dock fullständigt uppochnervända världen för min del – ju sämre jag spelade, desto bättre gick det. Påskdagen inleddes med att jag fick sätta mig vid förstabordet, men anledningen var tyvärr tråkig. Obesegrade turneringsledaren Kaan Kücüksari hade råkat ut för blindtarmsinflammation och tvingats bryta för att opereras. När han lämnade wo mot norske Christiansen blev toppbordet med sitt sensorbräde ledigt och där hamnade jag med en annan konvalescent, Pål Magnussen som efter en rad missöden stapplar omkring på kryckor. Vårt parti gick också på kryckor men jag gjorde, som Tartakower sade, det näst sista misstaget och vann således utan större fanfarer.

Tråkigt för Kaan förstås som hade 5/5 efter suveränt spel (”Tiger Hillarp Persson log när han gav upp partiet mot Kaan” noterade en åskådare). Om man ska se något positivt är det att man bara har en blindtarm – nu är den avklarad – men Kaan kommer hinna vinna mängder av turneringar.

På eftermiddagen mötte jag en av de där juniorerna som går upp 100 elopoäng varje gång man går och tar en kopp kaffe: Hugo Wernberg. Jag stod för en gångs skull bra efter öppningen, men rätt vad det var sprängde han mitt centrum i småsmulor och jag var förlorad. Den unga wasaiten visade dock påskmedlidande och länkade in i ett tornslutspel med merbonde som var remi. Och sista ronden lyckades jag sedan vinna på något sätt och landa på 5/8 efter att nästan bara ha lottats ”neråt”, mot på pappret svagare motstånd.

En DM-titel alltså som belöning för en riktigt dålig turnering. Ibland får man verkligen en mycket bättre öde än man förtjänar. Och som om inte detta i sig vore nog hörde Corren av sig när jag kom hem - de hade läst mitt skryt om ”DM-seger” på Facebook och ville göra en intervju. Som sagt, detta är mina 15 minuter ...

Jag önskar att jag hade något schackligt intressant att visa upp, men jag spelade helt enkelt så urbota uselt att det inte finns nåt. Vinsterna kom av motståndarnas bortsättningar i annalkande tidsnöd. Och inte ens mina förluster är intressanta, bara hårresande.

Låt oss därför istället avsluta med en spännande ställning från min klubbkamrat Love Janse i sjunde ronden.

Love Janse – Milton Pantzar
Spielmanns attack
1.e4 e5 2.Sc3 Sf6 3.Lc4 Lc5 4.d3 c6 5.f4 d5 6.exd5 Sg4 7.dxc6



Spielmanns attack, kallas visst denna öppning. Fruktansvärt skarp! Vad ska svart dra? Två olika pjäser kan gå till f2. Eller om man nu ska göra något annat.

Milton tänkte i 36 minuter här. Efteråt berättade han: ”Jag hade kollat på varianten innan så jag visste att jag hade fördel här, bara inte hur.” Den obarmhärtiga datorn berättar att rätt drag är 7...Sxc6!. Svart har utmärkt kompensation för bonden och kommer snart till rockad medan vits kung har det dragigt. Milton drog istället 7...Sf2? men det funkar inte alls. Partiet fortsatte 8.Dh5 0-0 9.Sf3 och nu är det den svarta kungen som har det jobbigt. Svart kan fånga den vita damen med Lg4, men hon återuppstår på påskavis på a8 och plockar ett torn längs vägen.

Efter 9...g6 10.Dh6 Sg4 11.Dg5 byttes damerna och Love vann med sitt extra material. 

Påskturneringen är slut, nästa GP-turnering spelas om en månad i Göteborg. Den brukar alltid vara trevlig, även om jag knappast har några oväntade och långsökta turneringssegrar att hoppas på där.

Resultatservice

söndag 21 april 2019

Grenke Chess Classic – rond 2

Peter Svidler fick skriva autografer efter dagens vinst. Foto: Georgios Souleidis 

GÖSTA SVENN:
Världsmästaren igår, exvärldsmästare Anand idag: Vincent Keymer har kammat noll mot båda. Och i morgon möter han den senaste VM-utmanaren. Hårda bud. Världsmästarens uttalande om partiet i premiärronden handlade om att han kände sig tung i huvudet, mest försökte med tricks och att han hade beröm till övers för sin unge motståndare.

Världsmästarens spelöppningsval har alltid känts ungefär lika gäckande som handlingen i filmen I’m not there om en viss stilfullt undflyende huvudperson. Idag halades rentav det gamla Möllerförsvaret i Spanskt (5…Lc5) fram.

Paco Vallejo – Magnus Carlsen 
Svart drar

Och här drog han till med 12…g5!?. Försvagningarna i bondeställningen som uppstod efter 13.Lxd6 Dxd6 14.Dxd6 cxd6 är ju sådana som Carlsen själv brukar utnyttja. Men han körde vidare på kungsflygeln, tog terräng och var allmänt hotfull i ett slutspel som annars såg rätt så fridsamt ut. Det finns som sagt en ny, attackvillig tendens i hans spel. Framgångsrik är den dessutom.



31.f4+!
Den motstöten hade dock Carlsen missat och han menade nu att vit kom något bättre. Det av datorprogrammet Stockfish föreslagna pjäsoffret 31…Sxf4 nämnde han inget om efteråt. Världsmästarens spel är ju inte datormässigt numera utan mer som den artificiella intelligensens, vad det verkar. Och en smula mer intuitivt kanske.



När spanjoren tappade greppet uppnåddes en teknisk ställning som ”man bara får upp en gång i livet”, sa Magnus efteråt.
48…g2 49.Lxg2 Sf4+ 50.Txf4
Tvunget. Annars ryker ju en hel pjäs.
50…Lxf4
Här twittrade Tarjei Svensen att stordatorn Sesse hävdar matt i 54 drag. I så fall hade alltså vit klarat remin efter femtio drags harvande. Men när Vallejo inte hittade Sesses segaste försvar kunde Carlsen vara mycket snabbare än så, trots att han tog en omväg med sin kung.



68…Le3!
Nu föser svart in det vita majestätet i rätt hörn, så att säga.
69.Lf3 Td2+ 70.Kb1 Kb3 71.Sc1+ Ka3 72.Se2 Tb2+ 73.Ka1 Tb8



74.uppg.
Det var matt på gång med exempelvis Lh6-g7. Världsmästarens parti var återigen det sist kvarvarande.

Twittrande Svensen delar klipp med diverse rörliga bilder från spellokalen i Karlsruhe.

Rond 2
Paco Vallejo – Magnus Carlsen 0-1 
Vishy Anand – Vincent Keymer remi 
Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Arkadij Naiditsch – Peter Svidler 0-1 
Georg Meier – Levon Aronian remi

Partierna

Ställningen efter två ronder:
Magnus Carlsen 2; Peter Svidler och Vishy Anand 1,5; Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian och Georg Meier 1; Arkadij Naiditsch och Paco Vallejo 0,5; Vincent Keymer 0 poäng.

Rond 3 (måndag kl. 15)
Levon Aronian – Paco Vallejo 
Peter Svidler – Georg Meier 
Maxime Vachier-Lagrave – Arkadij Naiditsch 
Vincent Keymer – Fabiano Caruana 
Magnus Carlsen – Vishy Anand

* * * * *

Veteranernas lag-VM i Rhodos – rond 6

Ryssland tog ett nytt steg mot guldet i gruppen 65+ med 3,5–0,5 mot Israel. Närmast kameran: Jevgenij Svesjnikov mot Nathan Birnboim. Foto: Lotta Wennström 

Efter ett par timmars spel fick jag en kort rapport från Bengt Hammar: ”Det lutar åt 0–4.” Det var i förstalagets match i gruppen 65+ mot Frankrike. Nu blev det inte riktigt så illa, Dan Uddenfeldt lyckades vinna ett rafflande parti med en vacker avslutning:

Dan Uddenfeldt – Jean-Luc Seret 
Vit drar

Det finns ett mycket kraftfullt svar på matthotet på f1.
41.Sf4!!
En underbar avlänkning.
41...Lxf4
Även på 41...gxf4 vinner 42.Dxe4. Det hotar matt på h7 och om springaren flyttar så blir det matt på h8 i stället. Alla vägar leder till svarts undergång, till exempel det desperata 41...T8xf4 42.exf4 Txf4 43.Tg6.
42.Dxe4 uppg.

På det hela taget var det ändå en bra dag för de svenska lagen. Ett individuellt resultat bör lyftas fram: Krister Lagerborg, Sverige 1 i gruppen 50+, tog en stormästarskalp. I matchen mot Finland 1 besegrade han Jouni Yrjölä. Matchen slutade 2–2.

Resultat 50+
Resultat 65+
Partier

En bild från Thomas Franzén apropå Nisse Renmans parti mot Askell Karason, som var en kopia av partiet Helgi Olafsson–Alexei Shirov från lag-EM 2015:

TF: ”Jag tillhörde de som tyckte sig känna igen svängarna i Renmans uppgörelse. Letade lite bland gamla bilder och hittade bekräftelsen. Jag gjorde FA-praktik vid lag-EM i Reykjavik i november 2015 och dömde partiet som jag förmodar är ursprunget. Vi var tillsagda att det var strikt remiförbud före drag 30 så jag dokumenterade det tidiga avslutet.”

* * * * *

ANTALYA. Pia Cramling vann åter och ligger på 11:e plats inför sista ronden. Inna Gaponenko leder på 8 poäng, en halv före Alina Kasjlinskaja och Marie Sebag. Pia har 7 poäng och möter Kasjlinskaja i sista ronden. Resultat och partier.

KARLSRUHE: Idag fick Björn Ahlander möta två tuffa stormästare i Grenke Chess Open. Efter vinst mot schweizaren Sebastian Bogner (elo 2603) förlorade han mot 12-årige indiern D Gukesh. Björn har 5 poäng på de sju spelade ronderna – och inte en enda remi. Daniel Fridman leder på 6,5 poäng.

Svenska spelarnas resultat
Resultat
Partier