måndag 1 april 2019

Gasjimovs minnesturnering – rond 2

Andra ronden i Sjamkir i full gång. Foto: Shamkirchess.com 

I kommentatorstudion menade Arkadij Naiditsch att Magnus Carlsen inte hade några vinstchanser mot Vishy Anand. Det var i skarven mellan mittspelet och slutspelet. Men världsmästaren kan som bekant pressa vatten ur en sten, och en halvtimme senare hade han en klar fördel som han förvaltade på bästa sätt. Anish Giri hamnade i ett rallarslagsmål mot Sergej Karjakin och det slutade inte väl för Giri. Efteråt ångrade Giri att han inte kollat närmare på 20.Lxh6!?.

Alexander Grisjtjuk hade nog vissa förhoppningar om remischackar i den här ställningen:

Ding Liren – Alexander Gristjuk 
Vit drar

Ding Liren smekte in 60.g4! som besvarades med 60...Sxg4 (60...Dxg4+ 61.Kg6 och det finns inga vettiga schackar för vit) 61.De8+ Kg7 62.Dd7+ Kh8 63.Dxg4 och vit vann.

Rond 2
Veselin Topalov – David Navara remi 
Magnus Carlsen – Vishy Anand 1-0 
Sjachrijar Mamedjarov – Tejmur Radjabov remi 
Ding Liren – Alexander Gristjuk 1-0 
Anish Giri – Sergej Karjakin 0-1

Rond 3 (tisdag kl. 13)
Sergej Karjakin – Veselin Topalov 
Alexander Gristjuk – Anish Giri 
Tejmur Radjabov – Ding Liren 
Vishy Anand – Sjachrijar Mamedjarov 
David Navara – Magnus Carlsen

Partierna

* * * * *

Ljusblå flaggor fladdrar i Malmöblåsten. Foto: LG 

Efter ett arbetspass på Margaretapaviljongens kafé – med papper och penna – begav jag mig småfrusen hem och mötte tusentals personer med ljusblå halsdukar som var på väg i motsatt riktning. Allsvensk säsongspremiär på Malmö Stadion. Många krogar i stan plockar fram ljusblå flaggor som står sig fint mot den klarblå himlen. Det är förväntansfulla blickar. Malmö FF är ju en viktig del av denna stad. Guldtränare kan sparkas när spelet inte varit tillräckligt övertygande, och man fnyser åt andraplatser.

Det var säkert en modstulen folkmassa som lämnade stadion – MFF–Häcken 1–1. Rosenberg hade nog inte missat straffen om han varit med.