lördag 27 april 2019

Grenke Chess Classic – rond 7

Grenke Chess Classic har flyttat till Baden-Baden. Foto: Georgios Souleidis

Magnus Carlsen tyckte att han stod så bra mot Levon Aronian, som var vid draget, att han kunde gå runt och kolla lite på de andra partierna. Världsmästaren var mycket piggare än igår, det förklarade han efter sitt parti och det syntes. Efter att ha studerat följande ställning några sekunder upptäckte han en smart möjlighet.

Fabiano Caruana – Arkadij Naiditsch 
Svart drar

Efter sex minuters betänketid drog Naiditsch 17...Lc3? och sedan gick det utför för honom. Carlsens upptäckt: 17...Sxb3! och efter 18.Sxb3 Td5 19.Dc4 Tc8

analys

har vits dam problem. Svart fördel.

Om Carlsen ägnat några sekunder åt följande ställning hade han säkert inte gjort det som Anand spelade.

Vishy Anand – Georg Meier 
Vit drar

Efter 36.Kc2? Tgb1 gav Anand upp. Efter 37.Txc4 hade han förmodligen planerat att kungen skulle slinka ut, men efter 37...T7b2+ 38.Kd3 Td1+ 39.Ke4 Te2+ ryker ett torn. Anand kunde ha kämpat vidare i uppförsbacke med 36.Td1. Meier berättar om partiet.

Och Carlsen vann i fin stil.

Till kommentatorn Peter Lekos stora tillfredsställelse spelade Vincent Keymer remi även mot Peter Svidler. Tanken att ta en GM-inteckning i en turnering av det här slaget fanns kanske inte ens med i juniorens drömmar, men teoretiskt är det fullt möjligt: Keymer behöver då 1,5 poäng på de två avslutande ronderna.

Jan Gustafsson sammanfattar ronden.

Rond 7
Maxime Vachier-Lagrave – Paco Vallejo remi 
Vincent Keymer – Peter Svidler remi 
Magnus Carlsen – Levon Aronian 1-0 
Vishy Anand – Georg Meier 0-1 
Fabiano Caruana – Arkadij Naiditsch 1-0

Partierna

Ställningen efter sju ronder:
Magnus Carlsen 5,5; Fabiano Caruana 4,5; Maxime Vachier-Lagrave och Peter Svidler 4; Arkadij Naiditsch, Vishy Anand och Levon Aronian 3,5; Paco Vallejo 2,5; Georg Meier och Vincent Keymer 2 poäng.

Rond 8 (söndag kl. 15)
Paco Vallejo – Arkadij Naiditsch 
Georg Meier – Fabiano Caruana 
Levon Aronian – Vishy Anand 
Peter Svidler – Magnus Carlsen 
Maxime Vachier-Lagrave – Vincent Keymer

* * * * *

Nya bestämmelser för VM-matchen


Den nya VM-bestämmelserna bör tilltala världsmästaren. Foto: David Llada 

I en intervju i danska Skakbladet 1/2019 talar Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen bland annat om världsmästarens tankar inför nästa VM-match:
At han er træt af at spille skak, det er han bestemt ikke. Han kommer til at spille rigtig meget her i 2019. Han er ikke skaktræt på den måde, men han har snakket om, at det ikke er sikkert, VM er spændende. Det er for meget stress, der er for meget fokus på forberedelser, og det er ikke nødvendigvis det, han har lyst til. Han har udtalt, att han ikke ved, om han kommer til at forsvare sit VM næste gang.
Förhoppningsvis försvarar Carlsen VM-titeln nästa år; chansen till det har nog ökat med de nya VM-bestämmelser som Fide nu har presenterat. En viktig sak i sammanhanget är att det inte längre är World Chess eller någon annan utomstående organisation som har ansvaret för VM-matchen, det ansvaret vilar åter på Fide.

I VM-matchen 2020 kommer antalet ordinarie partier att öka från tolv till fjorton. Kombattanterna ges följaktligen ökad möjlighet att kompensera en tidig förlust. Det kan kanske innebära att de inte längre känner sig bundna till de asfalterade remivägarna, att de kan tänkas dra in på intressanta sidovägar. Det verkar som om Carlsen redan håller på att anpassa sig till den nya kartan med sina friskare partianläggningar. Dessutom kommer antalet fridagar att minska från sex till fem. Det blir spel varje lördag och söndag.

Remianbud får framföras först efter drag 40 och tidstillägget 30 sekunder kommer först efter drag 60. Det är ett försök att minska remiprocenten, som ju var hundra procent i de tolv ordinarie partierna i London senast.

Prispotten ska vara på minst 2 miljoner euro, motsvarande drygt 21 miljoner kronor. Om matchen avgörs i de ordinarie fjorton partierna blir det 60 procent till vinnaren, 40 procent till förloraren. Om matchen går till särspel blir det 55/45 procent.

Med dessa nya bestämmelser finns det onekligen förutsättningar för en mer underhållande VM-match.