fredag 19 april 2019

Veteranernas lag-VM i Rhodos – rond 4

Sverige slog England i gruppen 65+. Närmast kameran: Nisse Renman
mot Robert Bellin. Foto: Lotta Wennström 

Matchen mellan Sveriges och Englands förstalag i gruppen 65+ fick en häpnadsväckande avslutning. Vid ställningen 1,5–1,5 återstod förstabordsuppgörelsen. Nisse Renman excellerade med ett korrekt pjäsoffer mot Robert Bellin men gjorde sedan en olycksalig dragomkastning som gav en remiaktig ställning. Partiet gick dessvärre inte att följa i den bristfälliga direktsändningen.

Spelet fortsatte och enligt lagkapten Bengt Hammar uppkom trefaldig dragupprepning flera gånger. Till slut förklarade Nisse för Bellin: ”Nu tänker jag göra det här draget och då tror jag att ställningen har uppkommit tre gånger.” Bellin: ”Det tror jag inte.” I det läget valde Nisse att göra det aviserade draget – och Bellin förlorade på tid! Engelsmannen trodde att han skulle få extra betänketid efter drag 60, men si så är det inte tänkt. Sålunda blev det en snopen matchseger för Sverige 1. Nisse har vunnit alla sina partier så här långt, och laget ligger på sjätte plats.

Nisse påpekade en sak som är värd att framhäva beträffande hans parti mot Heikki Westerinen i föregående rond: på Chess Bomb fick Nisse inte ett enda rött drag, ”bara ett blekt”. Och avslutningen är värd ett diagram:

Heikki Westerinen – Nisse Renman 
Svart drar

32...dxc2! 33.Tde2
På 33.Txd6 avgör 33...Tb1.
33...Td1 34.uppg.

I andralagets match mot England 2 i 65+ blev det fyra remier. Liksom i mitt föregående vitparti gjorde jag en stor tavla i drag 8 (rött drag) och än en gång fick jag tacksam hjälp av motståndaren att ordna remi. Min okunskap inom öppningsteorin är pinsam. Jag får försöka glädjas åt att jag fortfarande är obesegrad med en vinst och tre remier. Olyckligtvis har jag vit igen i morgondagens parti mot förre korrvärldsmästaren Fritz Baumbach. Målet får bli att drabbas av ett rött drag först när dragnumret är tvåsiffrigt. 

Finland 3 forsar fram och idag besegrades Sankt Petersburg med 2,5–1,5. Imorgon är det sanningens ögonblick för Heikki & Co: match mot Ryssland.

Resultat 50+
Resultat 65+
Partier

* * * * *

ANTALYA. Efter åtta ronder har Alina Kasjlinskaja fått sällskap på förstaplatsen av Inna Gaponenko på 6,5 poäng. Pia Cramling spelade remi i rond 8 och har 5 poäng. Tre ronder återstår. Resultat och partier.

KARLSRUHE: Glädjer mig att se att vännen Björn Ahlander har öppnat med tre vinster i Grenke Chess Open.

Svenska spelarnas resultat
Resultat
Partier

Imorgon sätter de stora grabbarna i gång uppe på scenen i Grenke Chess Classic:

Rond 1 (lördag kl. 15)
Georg Meier – Paco Vallejo 
Levon Aronian – Arkadij Naiditsch 
Peter Svidler – Fabiano Caruana 
Maxime Vachier-Lagrave – Vishy Anand 
Vincent Keymer – Magnus Carlsen


Vincent Keymer vann Grenke Chess Open i fjol och nu får han chansen att möta världseliten i Grenke Chess Classic. Han drog startnummer 5 vilket gav honom Magnus Carlsen i rond 1. Foto: Georgios Souleidis