lördag 13 april 2019

Reykjavik Open – rond 6

Constantin Lupulescu är ensam i topp på 5,5 poäng. Foto: Fiona Steil-Antoni

Nils Grandelius är back in business med vinst mot Bragi Thorfinnsson. I rond 7 ger han sig i kast med en engelsk IM, David Eggleston, som tidigare mött och besegrat två svenska spelare: Lars Andersson och Thomas Marttala. Senast slog han Aryan Tari:

David Eggleston – Aryan Tari 
Vit drar

29.Sf6! gxf6 30.Dxh6+ Dh7
Eller 30...Kg8 31.Tg3+ Kf7 32.Dh5+ Kf8 33.Dh8+ med matt.
31.Dxf6+ Dg7 32.Dh4+ Dh7 33.Tf8+ Lg8


34.Txg8+! uppg.

Resultatservice
Partier

* * * * *

Veteran-EM 65+ i Rhodos – rond 8


Jens Kristiansen med överblick. Foto: rodoschess.com

Inför sista ronden ligger Jens Kristiansen och Jurij Balasjov i topp sida vid sida. Imorgon kommer sannolikt någon av dem att bli Europamästare. Nisse Renman erövrade som bekant EM-titeln för två år sedan och tog brons i fjol i Drammen. Nu har han vunnit tre partier i följd – idag mot Nils-Åke Malmdin – men bronsmedaljchansen verkar mikroskopisk. I sista ronden möter han Jens Kølbæk

Kristiansen krossade Anthony Stebbings:

Anthony Stebbings – Jens Kristiansen 
Svart drar

24...Lxb3! 25.Dxb3 Sd3+! 26.Kc2
På 26.Dxd3 följer 26...Da2+ 27.Kc3 Tfc8+ med matt.
26...Ta2+ 27.Dxa2 Sb4+ 28.Kd1 Dxa2 29.Lxb6 Db3+ 30.Kd2 Db2+ 31.Kd1 Sd332.uppg.

PER AHLSTRÖM:
Redaktören på en rätt känd schackblogg har sagt att man inte ska fundera för mycket. Det gäller bara att hitta det bästa draget. Det är sant, såsom det är sagt. Det gäller schack såväl som fiske. Det är onödigt att krångla till det. Vill man ha mycket fisk kan man lägga ut nät och i schack är det särskilt bra med mattnät. Emanuel Lasker publicerade 1896 boken som i en senare översättning till svenska fick titeln "Sunt förnuft i schack". Kvintessensen av denna bok är just detta: "Krångla inte till det, gör bara rätt drag". Att det kan vara så lätt, men ändå så svårt.

Har man inte tillgång till några bra drag i schack, så kan man pröva med, som man säger i Skåne, fisklir. Man slänger ut något av de drag som finns och väntar sedan med håven. Ibland blir det riktigt bra fångster och ibland blir det bottennapp.

Det kräver en speciell personlighet att sitta där med håven och invänta en möjlig fångst. Alla har inte tålamod för det, utan en del bjuder remi. Andra kan sitta hur länge som helst och bara mysa. Det blir nästan en meditativ upplevelse att sitta där med håven i beredskap och titta på ytan i väntan på en rörelse.

Idag var en sådan dag när vare sig mitt eller min motståndares tålamod räckte. Så när han bjöd efter 14 drag i en lika ställning så sträckte jag fram näven och fegremin var ett faktum. Det är klart, jag vann några elo. Vad man nu ska ha dem till.

Nu har jag 4/8 och behöver, oavsett morgondagen, i alla fall inte skämmas över resultatet. Och planering för veteran-VM till hösten pågår redan i den Ahlströmska familjen.

Foto: Per Ahlström 

Svenskkvintettens resultat
Resultatservice
Partier

* * * * *

Dam-EM i Antalya – rond 3

Pia Cramling är med i den stora tätgruppen. Foto: eiwcc2019 

Pia Cramlings motståndare Ana Matnadze gick vilse i öppningen. Det blev en enkel vinst för Pia:

Pia Cramling – Ana Matnadze
Engelskt
1.c4 Sf6 2.Sc3 c5 3.Sf3 Sc6 4.d4 cxd4 5.Sxd4 g6 6.e4 d6 7.Le2 Lg7 8.Le3 0-0 9.0-09...Sg4?? 10.Lxg4 Lxg4 11.Sxc6
Hon hade kanske bara räknat med 11.Dxg4 Sxd4. Nu blir det pjäsförlust.
11...Lxd1 12.Sxd8 Lg4 13.Sxb7 a5 14.Sd5 Tfb8 15.Sc7Partiet är i praktiken slut men Matnadze fortsatte femton drag till.

Pia finns med i en tätgrupp på 22 spelare med 2,5 poäng. Imorgon möter hon Elina Danielian.

Resultat och partier.

* * * * *

BANGKOK OPEN

Songkranfirande i Bangkok med Anna Cramling-Bellon med de svarta pjäserna och Nigel Short bakom henne. Foto: Bangkok Chess Club

BJÖRN ANDERSSON:
Songkran-festivalen, då turister och lokala invånare firar det thailändska nyåret, infaller i år 13–15 april i Bangkok. Givetvis kombinerar vi schackspelare våra festivaler. Juan och Anna fick lyckönskningar enligt det traditionella sättet med att få vatten över huvudet och därefter en hand med talk eller lera i ansiktet med ett Sawasdee Pee Mai, Gott nytt år!, av bland andra Nigel Short

Bangkok Open hade i år en liten förhoppning att få hit Magnus Carlsen eller några av hans sekundanter. Som avslöjades efter VM-matchen så hade hans team vistats på en strandnära bas i Thailand, och Carlsen svarade lurigt på frågan i en intervju på Chess 24.

Men av sekundanterna är det bara Jan Gustafsson som spelar i år. Efter att ha blivit hårt pressad av Short i rond 7, vann han enkelt i Rond 8 och leder med halv poäng före tre spelare inför slutronden. Juan har på delad 16:e plats 5,5 poäng medan Anna och Alexander Hart står kvar på 4 respektive 3 poäng. Avslutning tidig svensk söndagsmorgon.

Resultat och partier.

JERSEY OPEN. Sergei Tiviakov behöll sin halvpoängsledning till Tiger Hillarp Persson då båda vann i sista ronden. Tiger får hålla till godo med andrapriset. Resultat och partier.

BUDAPEST OPEN. Efter fem ronder är en obetitlad ungrare, 14-årige Marcell Borhy, i topp på 4,5 poäng. Ralf Åkesson tappade mark genom förlust mot sjunderankade ryssen Artyom Timofejev. Resultat och partier.