tisdag 23 april 2019

Grenke Chess Classic – rond 4

Vishy Anand tar en titt på Magnus Carlsens ställning. Efter fyra ronder
delar de ledningen. Foto: Georgios Souleidis 

GÖSTA SVENN:
Några ytterligare finesser efter världsmästarens vinst i rond 2 finns här. En intressant försvarsmöjlighet i det tekniska slutspelet:

Paco Vallejo – Magnus Carlsen 
Vit drar

Vit spelade 67.Kd2. Här fanns 67.Kf1 Lc5+ 68.Kg2! Tf2+ 69.Kh1 och om nu 69…Txe2??

analys

… så 70.Ld3+!! Kxd3 och det är hux flux patt. Magnus hade förstås inte slagit springaren utan säkerligen lyckats skyffla in vits kung i det svartfältade hörnet igen. Kanske ville inte spanjoren låta norrmannen dra ut på garrotteringen.

Tarjei Svensen tipsar om att det finns en Youtubevideo från gårdagens efteranalys världsmästaren och exvärldsmästaren emellan. Med ljud. I kommentatorstudion suckade till sist Anand och sa på spanska Por los pelos (han bor i Spanien sedan många år). Intervjuaren verkade inte ha hört eller förstått yttrandet. ”Det var på håret”, betydde det. Så omtumlad var det länge sedan man såg den rutinerade Anand.

Efter VM-matchen är det väl inte så att Caruana direkt har jagat världsmästaren över hela kontinenten för att få revansch. Men om så vore hade han vid handskakningen kunnat yttra den replik som fälls 59 sekunder in i den här potpurrin. Men psykningar har väl aldrig varit Caruanas melodi. Man återupptog hursomhelst den svesjnikovska debatten. Carlsen avvek med 11…Lf5 från det andra särspelspartiet i London. Och Caruana avvek från Karjakins hantering av varianten vid Gasjimovs minnesturnering. Bägges damer for omkring och var lika tuffa som Lill-Babs, nästan i alla fall. Vits dam körde rutten Dd1-a4-b4-a4-c2-c7-c2-xg6-xh5-g4 och svarts den mer sparsmakade Dd8-b8-a7-d4-f4. Efter drygt trettio drag korsades deras vägar och majestäterna byttes bort. En hård men kort slutspelskamp följde och sedan fann amerikanen det för gott att avveckla till remi:

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 
Vit drar

46.Lxg6(!)
De återstående bönderna försvann raskt, varefter världsmästaren höll på i tjugo drag med torn och springare mot torn men kom förstås ingenvart. Däremot vann MVL idag med torn mot springare i ännu ett tekniskt slutspel. Grymt jobbat av fransmannen, men en grym förlust för motståndaren Meier.

Georg Meier – Maxime Vachier-Lagrave
Vit drar

95.uppg.
Springaren ryker efter Tg5+ om den hoppar till g-linjen. Om 95.Kh1 så följer 95…Kg3 jämte Tc1 matt, eller 95…Kf2 jämte Th5 matt. Och slutligen 95.Kh2 Kg4! 96.Kg2 Kg5 97.Kf3 Kf6 98.Sg8+ Kg7 99.Se7 Kf7 och kungen slukar häststackarn.

Rond 4
Paco Vallejo – Vishy Anand 0-1 
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen remi 
Arkadij Naiditsch – Vincent Keymer 1-0 
Georg Meier – Maxime Vachier-Lagrave 0-1 
Levon Aronian – Peter Svidler 1-0

Partierna

Ställningen efter fyra ronder:
Vishy Anand och Magnus Carlsen 3; Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian, Peter Svidler och Fabiano Caruana 2,5; Arkadij Naiditsch 2; Georg Meier och Paco Vallejo 1; Vincent Keymer 0 poäng.

Rond 5 (onsdag kl. 15)
Peter Svidler – Paco Vallejo 
Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian 
Vincent Keymer – Georg Meier 
Magnus Carlsen – Arkadij Naiditsch 
Vishy Anand – Fabiano Caruana

* * * * *

Veteranernas lag-VM i Rhodos – rond 8

Ryska damlaget i gruppen 50+, från höger: Galina Strutinskaja, Tatjana Grabuzova, Valentina Kozlovskaja och Jelena Fatalibekova. Foto: Lotta Wennström

Det är försäsong i Rhodos, den stora turistinvasionen på ön med samma namn som staden väntas först om ett par veckor. Hälften av tavernorna har ännu inte öppnat. Nymålade utemöbler står på tork. Med helpension på Olympic Palace står vi oss ändå gott. I Malmö kan jag tänka mig en baklava till dessert, här blir det lätt två toppade med den underbara lokala honungen. Den kalorimängd som Per Ahlström varnade för förtränger jag med lätthet. Om man är sugen på en anständig cappuccino kan vårt femstjärniga hotell inte stå till tjänst. Då får man ta bussen in till själva staden. Det är omkring 6 kilometer från vårt hotell till Rhodos centrum.

Sveriges förstalag i 65+ besegrade tyska Stiftung BSW med 2,5–1,5 och som belöning får de möta guldaspiranten Ryssland i morgondagens slutrond. Andralaget hade bud på oavgjort mot Sankt Petersburg, men tidigare matchhjälten Sören Svensson fick se sin vinstställning krackelera. Därefter förvandlades stenremin till förlust. För egen del fick jag liksom i första ronden svart mot en IM och resultatet var detsamma: remi. Det har blivit en hel del av den varan i de åtta ronderna: sex remier och två vinster.

Det finns fyra damlag på plats: i gruppen 65+ ett från Mongoliet, och i gruppen 50+ från Ryssland, Tyskland och Lettland. Idag spelade ryska damlaget mot Island och ordnade två remier.

Jelena Fatalibekova, Ryssland – Jon Arnason, Island 
Svart drar

Vit har inte kompensation för kvaliteten. Svart kunde ha säkrat fördelen med exempelvis 29...Ld4. Men Arnason föll för frestelsen att norpa en bonde.
29...Txd3? 30.Lxc5! Df7 remi
Inte 30...Dxc5?? 31.b4+.

Ställningen i toppen i gruppen 50+ inför sista ronden: USA 15 (22,5); Italien 13 (20,5); Island 12 (22).

Ställningen i toppen i gruppen 65+ inför sista ronden: Ryssland 13 (21,5); Tyskland 12 (20,5); England 11 (20,5).

Resultat 50+
Resultat 65+
Partier